Πηγή έμπνευσης η Ελλάδα για τον δημιουργό του TreePines Μάκη Νταφόπουλο




Ο ήχος των κυμάτων που «σπάνε» πάνω σ’ ένα βράχο, κάπου στην Αντίπαρο, ένα «πυρακτωμένο» δειλινό στη Σίκινο, το θρόισμα των φθινοπωρινών φύλλων που αλλάζουν χρώμα στο Πήλιο… είναι οι πρωτογενείς αιτίες κι αφορμές έμπνευσης για έναν Έλληνα μουσικό με διαφορετικούς, ασυνήθιστους τρόπους σύνθεσης και έκφρασης.

Εξακολουθούν «ο ήλιος και το φεγγάρι, σ’ αυτήν εδώ τη χώρα να δίνουν τη σπίθα στη μουσική μου» όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Makdaf, ο κατά κόσμον Μάκης Νταφόπουλος, ο Έλληνας Loungeman, όπως τον αποκαλούν. Ο δημιουργός του TreePines, ενός project που κάνει ήδη επιτυχία στο είδος του, σε όλο τον κόσμο!

Η σχέση του Μάκη με τη μουσική ήταν πάντα μια σχέση πάθους. «Η πρώτη και μεγάλη μου αγάπη από μικρό παιδάκι», όπως λέει.

Στα 14 ξεκίνησε να παίζει μουσική και να τραγουδά με την πρώτη του μπάντα.

«Έπαιζα κιθάρα και έκανα φωνητικά. Είχα κυρίως ροκ ακούσματα από πολλές συναυλίες που πήγαινα αργότερα, όπως το θρυλικό Αν κλαμπ στα Εξάρχεια» λέει και προσθέτει: «Τα χρόνια πέρασαν, τελείωσα το σχολείο και ξεκίνησα να σπουδάζω πληροφορική. Κάπου εκεί αρχίζω ν´ απομακρύνομαι από τη μουσική μου… Κι αυτό με πονάει πολύ, αλλά ίσως τελικά, όπως έδειξαν τα πράγματα, έπρεπε να το βιώσω ως αποχωρισμό…».

Ο Μάκης το 1996 τελειώνει τις σπουδές του κι αρχίζει να εργάζεται σε μια αεροπορική εταιρεία. Οι πολύ πιεσμένοι χρόνοι της δουλειάς του δεν τον αφήνουν να έχει χρόνο για την μουσική. «Εκείνα τα χρόνια βίωνα στερητικά σύνδρομα, δεν ήμουν εγώ, δεν με γνώριζα», εξομολογείται.

Το 2001 αποφασίζει να κάνει μια προσπάθεια με μια άλλη μπάντα, δεν πηγαίνει όμως καλά κι αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια για τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν…

Εν τω μεταξύ ταξιδεύει πολύ σε όλο τον κόσμο. Επιστρέφει το 2016, με ένα μεγάλο χρονικό κενό, συνειδητοποιημένος πια για το τι θέλει, αλλά κυρίως για το τι δεν θέλει να κάνει…

Κι έτσι αρχίζει πλέον η ιστορία του TreePines !

«Έχοντας φύγει πια από την εταιρεία που δούλευα, μαθαίνω για την ίδρυση ενός ραδιοφωνικού σταθμού, στην Αγγλία, του ChilloutTreePines σε cloud. Εκείνο το διάστημα μού γίνεται και η πρόταση από δύο δισκογραφικές εταιρείες να συνεργαστούμε. Τελικά, το συμβόλαιο έγινε με την εταιρεία που συνεργάζομαι. Μία ιταλική δισκογραφική με έδρα το Μιλάνο», λέει ο Μάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .

Εκεί «γεννήθηκε» το project TreePines. «Κυκλοφορούν 5 άλμπουμ, 3 singles, το ένα με δικό μου label! Τα άλμπουμ μπήκαν όλα στα chart iTunes και στα τοπ 100 lounge Greece» συμπληρώνει.

Το «Trip in the city», ένα κομμάτι εμπνευσμένο από μια μεγάλη βόλτα του στην Αθήνα, τα σοκάκια της Πλάκα, τον Κεραμεικό, έφθασε στο Νούμερο 1 των Lounge Charts, όπως και το album με τίτλο «Take me Away», που ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα μήνα.

«Οι ιδέες για τη μουσική μου, για τη μουσική που γράφω είναι κυρίως δικές μου βιωματικές εμπειρίες και ίσως κι ένα ημερολόγιο από διάφορα γεγονότα που μού συμβαίνουν» λέει και προσθέτει: «Υπάρχει ένα κομμάτι αφιερωμένο στην Αντίπαρο, που αγαπώ πολύ και κάνω διακοπές τα τελευταία χρόνια… Υπάρχει επίσης κομμάτι αφιερωμένο σ’ ένα νησί που ασκεί μια ιδιαίτερη μαγεία επάνω μου, στην Σέριφο. Οι επιρροές στη μουσική μου, είναι από διάφορα ακούσματα!».

«Τα τελευταία έξι χρόνια άκουγα σταθμούς στο εξωτερικό από chillout, lounge, electronic. Και κάπως έτσι ξεκίνησε και ο σταθμός και η αφορμή στο να ξαναγράψω μουσική! Γράφω μουσική με ηλεκτρονικούς υπολογιστές χρησιμοποιώντας διάφορα προγράμματα. Στο πρώτο μου άλμπουμ, είχα χρησιμοποιήσει και δικές μου κιθάρες. Ήταν εξαιρετικά ιδιαίτερο το αποτέλεσμα» τονίζει ο Μάκης, ο οποίος εκτιμά θετικά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ελληνικό κοινό στη lounge μουσική.

«Η απήχηση του κοινού στην Ελλάδα είναι ήδη αρκετά μεγάλη και γίνεται διαρκώς και μεγαλύτερη» λέει, «το βλέπω τόσο από τα στατιστικά του σταθμού μου, όσο και από την εκπομπή που κάνω στο joinradio weekend! Ήδη έχουμε συνεργασίες με το εξωτερικό και υπάρχουν κομμάτια μου σε 21 συλλογές ξένων εταιρειών».

Το καλοκαίρι ο Makdaf θα κάνει μία εμφάνιση στο buddha bar της Σαντορίνης, στις 10 Ιουλίου και όπως λέει: «Η Ελλάδα δεν θα σταματήσει ποτέ να μ’ εμπνέει… Πώς θα μπορούσε άλλωστε».

29/05/2018 09:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Αλίκη Σκουντριδακη 
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: