Όλο και πιο κοντά στο ρωσικό άρμα η Τουρκία: Συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού




Ένα ακόμη βήμα πρόσδεσης της Άγκυρας με τη Μόσχα στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της Πολεμικής Βιομηχανίας, θα αποτελέσει η υλοποίηση των σχεδίων για προμήθεια από την Ρωσία των κινητήρων στο πρώτο αμιγώς τουρκικό μαχητικό, το TF-X

Ο διευθυντής της ρωσικής κρατικής αμυντικής εταιρίας Rostec αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία Βίκτορ Κλάντοφ σε δηλώσεις του από την Αττάλεια που βρέθηκε για το Eurasia Airshow δήλωσε στο Ria Novosti ότι η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει κινητήρες για το μαχητικό που σκοπεύει να κατασκευάσει η Τουρκία και γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς ημέρες τούρκοι ειδικοί θα επισκεφθούν την Ρωσία, καθως η Τουρκία «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την συμπαραγωγή αεροσκαφών και ελικοπτέρων».

Σύμφωνα με το Defense News που επικαλείται τούρκους αξιωματούχους υπεύθυνους για τις προμήθειες στρατιωιτκου υλικού, οι ρωσικές εταιρίες εχουν δείξει ενδιαφερον  για την συμμετοχή στην παραγωγή του κινητήρα του TF-X που θα είναι το πρώτο μαχητικό τουρκικής κατασκευής.

ΗΠΑ στην Τουρκία: Μην αγοράσετε τους S-400, δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία εχει θέσει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες υλοποιούν προγράμματα δισεκατομμυρίων δολαρίων όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυναμεων αλλά και για εξαγωγές.

Στα πλεον φιλόδοξα σχεδία της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας είναι η παραγωγή τουρκικών μαχητικών, ενώ ήδη εχει δρομολογηθεί η παραγωγή οπλισμένων UAV (Unmanned Combat Aerial Vehicles).

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες θα πρόκειται για ένα ακομη κτύπημα στην ηδη εύθραυστη σχεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και την Δύση, καθώς το τελευταίο διαστημα οι επιθέσεις της τουρκικής ηγεσίας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ντ. Τραμπ, του Εμ. Μακρόν και άλλων Ευρωπαίων ηγετών με αφορμή την στήριξη στους Κούρδους της Συρίας εχει κορυφωθεί ξεφεύγοντας συχνά από τα όρια. Η επιμονή της Τουρκίας στην αγορά των S-400 αποτελεί πλέον μόνιμη εστία τριβής με την Ουάσιγκτον, ενώ προβληματισμό εχει προκαλέσει και η συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία από την ρωσική Rosaneft.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο παραγωγής του μαχητικού TF-X περιμένει την επίσημη ευλογία του Ταγίπ Ερντογαν ενώ ήδη οι δυο μεγαλύτερες τουρκικές αμυντικές εταιρίες η Aselsan και η Turkish Aerospace Industries, έχουν ήδη υπογράψει MOU για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο η τουρκική κυβέρνηση θα διαθέσει 1,178 δις δολάρια.

Μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος εχει δείξει προσωπικό ενδιαφερον για το συγκεκριμένο σχέδιο, οι τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να το υλοποιήσουν, σύμφωνα με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων στο Defense News.

N.M., Hellas Journal

Οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν τα F-35 στον Ερντογάν για λόγους εθνικής ασφάλειας: Θέτουν όρους

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: