Ο Τζον Μπόλτον ενδιαφέρθηκε για το Σκοπιανό, αλλά δεν άσκησε καμία πίεση, δήλωσε ο Κοτζιάς




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ενδιαφέρον για την κατάσταση του Σκοπιανού έδειξε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Τζον Μπόλτον, στο Λευκό Οίκο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι ο κ. Μπόλτον, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την Δευτέρα, «ήταν σε διάθεση να ακούσει» για τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα.

«Συζητήσαμε», είπε, «επίσης πώς και προς τα πού πηγαίνει το Σκοπιανό. Όπως ξέρετε το συζητήσαμε με τον (υφυπουργό Εξωτερικών) κ. Μίτσελ. Στο Σκοπιανό δεν έχουμε καμία πίεση ούτε κανένας προτίθεται να μας πιέσει. Δεν θα δεχόμουνα ποτέ να πιεστούμε. Ενδιαφέρονται όμως πάρα πολύ για τη λύση και προσπαθούν να κατανοήσουν που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποια είναι τα δύσκολα σημεία της».

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή παρουσία του κ. Νίμιτς. Θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες που συνεδριάζουν παράλληλα με την κύρια διαπραγμάτευση. Να ξέρετε ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο κείμενο – η Ελληνική Πολιτεία το έχει φτιάξει αυτό. Το κείμενο αυτό, μαζί με το κείμενο το νομικό που έχει κάνει ο κ. Νίμιτς αναλάβαμε και τα εντάξαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όπου το δεύτερο μέρος του κειμένου αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ».

Το κείμενο πραγματεύεται την προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κ.λπ.

Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά που πρέπει να τελειώνουν, όπως επίσης και ένα κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, όπως είναι τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης κ.λπ.

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Μπόλτον, ο Έλληνας υπουργός είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε πάρα πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και είχε πάρα πολλές ερωτήσεις.

Η συζήτησή των δύο ανδρών, αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα πού κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Αυτό», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «που εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να ακούσουν τη γνώμη μας ακόμη και αν οι γνώμες μας είναι διαφορετικές, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την εμπειρία μας».

Ο Έλληνας υπουργός έκανε και μία σύγκριση των επισκέψεων του στην Ουάσιγκτον, το 2015 και σήμερα. Είπε:

«Νομίζω ότι αν συγκρίνει κανείς τα ταξίδια που έχουμε κάνει στην Ουάσιγκτον, θυμάμαι το ταξίδι του Απριλίου 2015, με το ταξίδι φέτος το 2018, υπάρχει τεράστια διαφορά. Η αποδοχή του ρόλου της Ελλάδος στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Η αναγνώριση των πρωτοβουλιών που παίρνουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αντικείμενο και διαβούλευσης και μελέτης από την πλευρά των Αμερικανών».

Πρόσθεσε και τα εξής:

«Τα κύρια θέματα που συζητήσαμε ήταν πρώτον η παραπέρα ανάπτυξη της στρατηγικής μας σχέσης που αφορά από ζητήματα ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, μέχρι ζητήματα αγροτικής συνεργασίας, πολιτιστικής συνεργασίας, συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, επενδύσεις και οικονομία. Δεύτερον συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Εκφράσαν οι Αμερικάνοι τις ανησυχίες τους για τα γεγονότα στην περιοχή. Συζητήσαμε για τα θέματα εξασφάλισης της ειρήνης όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε εκεί. Τρίτον κουβεντιάσαμε για τα Βαλκάνια και την πολιτική σταθερότητας και πρωτοβουλιών που έχει η χώρα μας. Επιβεβαιώθηκε η αναγνώριση, όπως γίνεται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, της θετικής λειτουργίας των πρωτοβουλιών που παίρνει η Ελλάδα. Η πείρα που έχω είναι ότι όταν έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική και παίρνουμε πρωτοβουλίες ουδείς μπορεί να ανακατευτεί ή να ζητήσει να έχει λόγο πάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες και στην εξωτερική πολιτική, αυτό αφορά και στα Σκόπια. Για τα Σκόπια όπως ξέρετε είμαι σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τον πρωθυπουργό της χώρας που έχουμε σύμπτωση απόψεων. Επίσης αυτό που ενδιέφερε πάρα πολύ τους Αμερικάνους ήταν το ζήτημα της Τουρκίας. Θα έλεγα ότι η διάθεση τους ήταν να ακούσουν, να ακούσουν τις αναλύσεις. Βρίσκονται από ότι αντιλαμβάνομαι σε μια αναζήτηση τους πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες καταστάσεις, νέες συμμαχίες στην περιοχή».

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε και το θέμα του «στρατηγικού διαλόγου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας:

«Όπως σας είπα οι Αμερικάνοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μας είναι μια χώρα με εξαιρετικές πρωτοβουλίες. Τους έχουν κάνει εντύπωση πάρα πολλά πράγματα όπως και στους περισσότερους εταίρους μας στη Δύση αλλά και στην Ανατολή. Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα. Το ένα είναι οι πρωτοβουλίες μας  για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή. Η εικόνα δηλαδή που είχαμε στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες, όπου κανείς έβλεπε τα χρώματα όλων των θρησκειών – πράσινα, μωβ, άσπρα, μαύρα κοκ –  αφού είχαν συρρεύσει στην Αθήνα οι ηγέτες όλων των θρησκευτικών δογμάτων και εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Τους έχει εντυπωσιάσει γιατί είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να συγκεντρώσει με εμπιστοσύνη τους ηγέτες των πιο διαφορετικών θρησκειών και εκκλησιών.

Το δεύτερο και πιο πρόσφατο που τους εντυπωσίασε,  ήταν η συνάντηση που κάναμε στο Σούνιο. Το γεγονός ότι μπορέσαμε να φέρουμε στην Αθήνα και να κουβεντιάσουμε ανοιχτά και τολμηρά όλα τα ζητήματα της ανάπτυξης και του μέλλοντος της ΕΕ με τα  κράτη  μέλη του Βίσεγκραντ, με άλλα κράτη όπως η Σλοβενία που είναι στην Ανατολική Ευρώπη, με όλες τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συν τις χώρες που αποτελούν το Β-4, δηλ. τη συνεργασία που έχουν τα 4 κράτη μέλη της ΕΕ που προέρχονται από τα Βαλκάνια, δηλαδή Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Γιατί όπως ξέρετε έχουμε και άλλες συνεργασίες, όπως με τη Σερβία και μια πολύ σημαντική συνοριακή που πρόσφατα κάναμε στη Θεσσαλονίκη με τη ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Νομίζω ότι οι Αμερικάνοι ξέρουν ότι αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη και ισχυρό πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας και ενδιαφέρονται πάρα πολύ να είναι σε διάλογο μαζί μας και να αντλούν και από τη δική μας εμπειρία και απόψεις τις οποίες ακούν πια πάρα πολύ προσεκτικά. Είναι απόψεις πολύ ευθείς».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: