Ο Τράμπ για το Ιράν: Γειά σας, αλλά είμαι έτοιμος, με διάθεση, και ικανός, για μία νέα συμφωνία!




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Το χθεσινό βράδυ ήταν μια ιστορική στιγμή στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. Με μια εξαιρετικά προσεκτική και μελετημένη ομιλία από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, ανακοίνωσε την απόφαση της απόσυρσης των ΗΠΑ, από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ακούγοντας τις αντιδράσεις, μετά την ανακοίνωση θα νόμιζε κανείς ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Δεν ήρθε, και προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων δεν πρόκειται να έρθει.

  • Το κρίσιμο σημείο…

Το πιο σημαντικό σημείο της χθεσινής ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου, ήταν το κλείσιμο όπου προέβλεψε ότι η ηγεσία του καθεστώτος του Ιράν, θα αρνηθεί τη διαπραγμάτευση μιας νέας ουσιαστικής συμφωνίας σημειώνοντας:

“Η ηγεσία του Ιράν φυσικά θα πει ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία. Αρνούνται, εντάξει. Πιθανόν θα έλεγα το ίδιο εάν ήμουν στη θέσης τους. Αλλά το γεγονός είναι, ότι θα θέλουν να κάνουν μια νέα, διαρκή συμφωνία, μία που θα είναι κέρδος για όλο το Ιράν, και τον Ιρανικό λαό. Όταν το θελήσουν, είναι έτοιμος, με διάθεση και ικανός”.

  • Ομπάμα…

Είναι κατανοητό ότι ο τραγικός Μπαράκ Ομπάμα, με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε την απόφαση του Προέδρου Τράμπ, σε λάθος κατεύθυνση και τραγικό λάθος. Βλέποντας το μεγαλύτερο του “επίτευγμα” στην εξωτερική πολιτική να καταρρέει κάτι θα έπρεπε να πει.

Εκείνο όμως που δεν λέει, είναι γιατί καταρρέει; Γιατί αφού ήταν τόσο σίγουρος για το επίτευγμα του δεν έστειλε αυτή τη συμφωνία στο Κογκρέσο να ψηφιστεί από τη Γερουσία, οπότε θα ήταν μια επίσημη συμφωνία και όχι κάτι το οποίο προσπάθησε να επιβάλλει χωρίς έλεγχο, από τα νομοθετικά σώματα της χώρας;

  • Ευρωπαίοι….

Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, γνωστές με το παρατσούκλι Ε3, με κοινή δήλωση εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Εκείνο που δεν μας λένε όμως, είναι γιατί αφού η συμφωνία είναι τόσο καλή, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με επανειλημμένες δηλώσεις τους, έχουν παραδεχτεί τα σοβαρά προβλήματα της συμφωνίας, και έχουν εκφράσει την άποψη ότι χρειάζεται νέα συμφωνία με βελτιώσεις σε θέματα όπως το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, η αποσταθεροποιητική στρατηγική του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και η υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Άραγε στις 180 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την επαναφορά των σκληρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να πιέζουν το καθεστώς της Τεχεράνης για αυτές τις βελτιώσεις. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι απαραίτητες και μπορούν να συμφωνηθούν όχι σε 180 ημέρες, αλλά σε 24 ώρες, εάν το Ιράν, πραγματικά δεν επιδιώκει κάτι πονηρό και επικίνδυνο. Πως είναι δυνατόν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν, εάν το Ιράν συνεχίσει να αρνείται κάθε είδους διαπραγμάτευση, ότι η χθεσινή απόφαση του Αμερικανού Προέδρου είναι λάθος.

  • Ευρωπαϊκή Ένωση…

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμφάνιση και δήλωση της Μογκερίνι, τα λέει όλα. Συνεχίζει να είναι μια υποσημείωση σε οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση στρατηγικού θέματος σε διεθνές επίπεδο.

  • Ρωσία…

Η θέση της Ρωσίας, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το αναμενόμενο, Τι καλύτερο για τον Πούτιν, να βλέπει τη Δύση, διχασμένη.

  • Μέση Ανατολή – Περσικός Κόλπος…

Και να μην ξεχνάμε ότι, ο Πρόεδρος Τράμπ, δεν είναι μόνος του, σε αυτή τη μάχη. Εκτός του Ισραήλ, έχει στο πλευρό του τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στην περιοχή, την Αίγυπτο, και την Ιορδανία.

  • Βόρεια Κορέα…

Όσο για κάποιους που τρέχουν να προβλέψουν προβλήματα στη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης στη Χερσόνησο της Κορέας, ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Τράμπ, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ, λόγω της απόφασης για το Ιράν, γελάνε και οι πέτρες. Ο Κίμ αποδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά πιο έξυπνος από τους Μουλάδες του Ιράν, και τους Ευρωπαίους. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η σύγκριση των δυο είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

Άλλωστε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ήταν έτοιμος για αυτό το κενό περιεχομένου επιχείρημα, γιαυτό και ανακοίνωσε την άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, στη Βόρεια Κορέα στο τέλος της ομιλίας του, αποκαλύπτοντας ότι έχει συμφωνηθεί η ημερά και ο τόπος της συνάντησης του με τον Κίμ. Και να μην εκπλαγούν κάποιοι εάν ο κ. Πομπέο, γυρίσει στις ΗΠΑ, μαζί με τους Αμερικανούς που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα, γεγονός που θα είναι μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση Τράμπ και τον Πρόεδρο.

  • Συμπέρασμα…

Το τέλος του κόσμου δεν θα έρθει από τη χθεσινή σωστή απόφαση του Προέδρου Τράμπ, αλλά από την αδυναμία των ευρωπαίων συμμάχων και της διεθνούς κοινότητας να ξεσκεπάσουν το παραμύθι του καθεστώτος της Τεχεράνης, απαιτώντας άμεσα, μέσα στο διάστημα των 180 ημέρων, διαπραγματεύσεις και νέα συμφωνία η οποία θα επιλύει τα προβλήματα της υπάρχουσας.

Ας το χωνέψουν. Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να σταθεί.

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τραμπ αποχωρεί από τη συμφωνία με το Ιράν και επαναφέρει τις κυρώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: