Ο στρατηγός Μάτις, και ο κομβικός ρόλος του στη νέα στρατηγική των Ην. Πολιτειών για τον κόσμο




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Τα μάτια της προσοχής διεθνώς είναι στραμμένα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, στο νέο Υπουργό Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, στο νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζόν Μπόλτον, και συχνά πυκνά στην επικοινωνιακή πρέσβη των ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλει.

Παρόλα αυτά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το πρόσωπο το οποίο διαμορφώνει, με μεθοδικότητα και σπουδή, το νέο προφίλ και τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, στο αναδυόμενο διεθνές σύστημα, είναι ο αποκαλούμενος Στρατηγός των Στρατηγών, Υπουργός Άμυνας, Τζέημς Μάτις.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο πρώην Στρατηγός των Πεζοναυτών και σημερινός Υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στην νέα Στρατηγική Άμυνας, την πρώτη μετά από δέκα χρόνια, των ΗΠΑ, ανέφερε:

  • “Χωρίς δομημένη στρατηγική, οι πιο έξυπνοι Στρατηγοί, τα πιο εκπαιδευμένα στρατεύματα, τα πλέον προηγμένης τεχνολογίας συστήματα, η τέλεια τακτική, τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί, εκτός και εάν η στρατηγική σου, το πλαίσιο, αυτού που κάνεις, μπορεί στην πραγματικότητα να ενώσει τα μέσα και τους τρόπους μαζί.”

Ο Στρατηγός Μάτις, τονίζει ότι διαμορφώνοντας τη νέα στρατηγική, τα στελέχη του Πενταγώνου, κατηγοριοποίησαν τις απειλές, και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι χώρες και όχι τρομοκρατικές οργανώσεις, αποτελούν την ουσιαστική απειλή για τις ΗΠΑ και τη Δύση, βάζοντας στην κορυφή τη Ρωσία και την Κίνα.

Μιλώντας για τις δυο χώρες επεσήμανε τη δραστηριότητα του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα ως όπλα στη στρατηγική του. Για τη Μόσχα ξεχώρισε την προσπάθεια της, να αποκτήσει εξουσία βέτο πάνω στην οικονομία, την ασφάλεια, και τις διπλωματικές αποφάσεις των χωρών στην περιφέρεια της, και την ανάμιξή της σε εκλογές άλλων χωρών. Αυτές οι κινήσεις σύμφωνα με τον Στρατηγό, είναι φόρμες επίθεσης κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του συστήματος του έθνους κράτους.

Το σκληρό διπλωματικό σκάκι στην πορεία προς τη συνάντηση του Ντ. Τράμπ με τον Κίμ

Αυτή την επισήμανση του Στρατηγού Μάτις, εάν την προσαρμόσουμε στην συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες θα κατανοήσουμε πολλά.

Σε αντίθεση με το τι θα ανέμενε κάποιος από ένα πρώην Στρατηγό των Πεζοναυτών, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι ο στρατηγικός στόχος όσο αφορά την Κίνα, είναι η δημιουργία μιας λειτουργικής σχέσης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Μια άλλη σημαντική επισήμανση του Στρατηγού Μάτις, ο οποίος αντιλαμβάνεται το πόσο προβληματικός είναι ο κόσμος στην παρούσα φάση είναι το ότι δεν φτάνει η τεχνολογία και η δύναμη των όπλων για την στρατηγική επικράτηση στο διεθνές σύστημα. “Να θυμάστε τη δύναμη της έμπνευσης και τη δύναμη του εκφοβισμού. Μερικές φορές χρειάζεστε και τις δύο σε έναν ατελές κόσμο.”

Βέβαια δεν αφήνει καμια αμφιβολία, όσο αφορά την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας που επιδιώκει να επιβάλλει την ισλαμική ιδεολογία. “Ποτέ δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε αυτό. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος αντιμετώπισης της πνευματικής πλευράς. Είναι ο δικός μας τρόπος μας ή σύγκρουση ο αυτοκινητόδρομος. Ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε σε αυτό. Είμαστε Αμερικανοί. Είμαστε η πιο επαναστατική δύναμη σε αυτόν τον πλανήτη. Θυμηθείτε λοιπόν αυτό και επαναφέρετε τη θεμελιώδη μας φιλικότητα μεταξύ μας.”

Δίνοντας την απαιτούμενη προσοχή στις παραπάνω επισημάνσεις του Στρατηγού Μάτις, δεν είναι δυνατόν να μην καταλάβει κανείς ότι ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας είναι το κομβικό πρόσωπο και μυαλό στη διαμόρφωση και εκτέλεση της νέας στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, στο αναδυόμενο διεθνές σύστημα.

Η εκρηκτική προσωπικότητα του Πρόεδρου Τράμπ, η επιβλητικότητα του Υπουργού Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, η προκλητική ρητορική του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζόν Μπόλτον, και το επικοινωνιακό ταπεραμέντο της Πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλει, μπορεί να  μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας και να απορροφούν τη διεθνή προσοχή, ο Στρατηγός Μάτις, παρόλα αυτά, με την μειλίχια προσωπικότητα του, είναι αυτός που σιωπηρά και μεθοδικά διαμορφώνει τη στρατηγική και κατευθύνει το καράβι. Διότι η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας και τρόπος με τον οποίο κινείται το έχουν παγιώσει ως το πρόσωπο και τον Σύμβουλο που ο Ντόναλντ Τράμπ, σέβεται και δεν αισθάνεται ότι τον απειλεί.

Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τα μαχητικά F-35 «στοιχειώνουν» τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία: Θα παραδοθούν ποτέ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: