Ο Πομπέο τηλεφώνησε στον Λαβρόφ και του ζήτησε μέτρα αποτροπής ρωσικών παρεμβάσεων




Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο απαίτησε την Τετάρτη από τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ «απτά μέτρα» για να καθησυχαστούν οι ΗΠΑ ιδίως όσον αφορά το ζήτημα των «παρεμβάσεων» της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Ένδειξη του πάγου στις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων είναι πως επρόκειτο για την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ΥΠΕΞ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πριν από έναν μήνα και πλέον.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Πομπέο διαβεβαίωσε τον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ θέλουν «μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία», αλλά «για να φθάσουμε σε αυτό η Ρωσία πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να λάβει απτά μέτρα για τα ζητήματα που μας ανησυχούν, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων στις αμερικανικές εσωτερικές υποθέσεις», διευκρίνισε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Πομπέο, ως πρότινος διευθυντής της CIA, είχε τονίσει πρόσφατα ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου πως οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν σκοπό να συμβάλλουν στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίζεται να τηρεί ανυποχώρητη στάση έναντι της Μόσχας, καθώς η έρευνα ενός ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα για τη φερόμενη ρωσική επέμβαση στην αμερικανική πολιτική διαδικασία και τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη του Κρεμλίνου του Βλαντίμιρ Πούτιν και της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ καθιστούν αδύνατη την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Ο αμερικανός πρόεδρος, που έλεγε προεκλογικά ότι θα κατέβαλε προσπάθεια για να υπάρξει επαναπροσέγγιση, αναγνωρίζει πολύ διστακτικά ότι υπήρξε απόπειρα ρωσικής παρέμβασης στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη ανάμεσα στην ομάδα του και τη Ρωσία.

Σε δική της ανακοίνωση για τη συνδιάλεξη, η ρωσική διπλωματία ανέφερε πως οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν για την ανάγκη να εργαστούν για να (…) ξεπεραστούν οι υπάρχουσες διαφωνίες» και να υπάρξει «εξομάλυνση του περιβάλλοντος γύρω από τη ρωσοαμερικανική συνεργασία».

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη η οποία έλαβε χώρα, σύμφωνα με τη Μόσχα, με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, οι Σεργκέι Λαβρόφ και Μάικ Πομπέο συζήτησαν επίσης σχετικά με τις συρράξεις στην Ουκρανία και στη Συρία.

31/05/2018 06:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: