Ο Ερντογάν λάβρος εναντίον του Ισραήλ και ο Μποζντάγ βρίζει τον Τραμπ και τον Νετανιάχου




Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη χρήση περιττής επιθετικότητας στη Συρία. Επίσης επιτέθηκε στο Εβραϊκό Κράτος για την ώθηση, όπως είπε, ολόκληρης της περιοχής σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Σε συνέντευξη στην αραβική υπηρεσία του BBC την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ “σπείρει το φόβο και πιέζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής στον πόλεμο “.

Ο Τούρκος ηγέτης κατήγγειλε επίσης μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία, αποκαλώντας την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης επανειλημμένα την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επικρίνει τις πρόσφατες ενέργειες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, είπε στο CNN ότι η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ήταν “μεγάλο λάθος”. Επανέλαβε τη θέση του ότι «η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και ότι «όταν θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», θα ανοίξει εκεί μια τουρκική πρεσβεία.

Οι ΗΠΑ φέρουν εξίσου με το Ισραήλ την ευθύνη για τη “σφαγή” των Παλαιστινίων στη Γάζα

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα, όπου 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει «τον μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

14/05/2018 16:03
Sputnik, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Σήκωσε μπαϊράκι ο Ερντογάν: Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι απειλή για την ασφάλεια

Δεκάδες νεκροί στη Γάζα: Με πραγματικές σφαίρες απαντά σε διαδηλώσεις το Ισράηλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: