Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά να έχει λόγο σε κάθε νέα συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν




Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε σήμερα σε αναθεώρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, την επομένη της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία αυτή.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία που υπογράφτηκε στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στην Ομάδα των 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία).

Η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

«Είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί η συμφωνία αυτή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του παναραβικού οργανισμού με έδρα στο Κάιρο, Άχμεντ Αμπού Γέιτ, εκφράζοντας την «αγανάκτηση» των αραβικών χωρών για την «αποσταθεροποιητική πολιτική» του Ιράν στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία, περιφερειακός αντίπαλος του Ιράν και μεγάλος σύμμαχος των ΗΠΑ, δήλωσε χθες πως «υποστηρίζει και χαιρετίζει» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Μια θέση που συμμερίζονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, που είναι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο.

Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν στις 15 Απριλίου, οι Άραβες ηγέτες είχαν «απορρίψει την ιρανική ανάμιξη στις υποθέσεις των αραβικών χωρών και [είχαν] καταγγείλει τις επιθετικές προσπάθειες που αποσκοπούν να διαταράξουν τη σταθερότητα» στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος δήλωσε πως τα αραβικά κράτη πρέπει να εμπλακούν σε οποιεσδήποτε μελλοντικές προσπάθειες διόρθωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από αυτήν.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις του στη βάση της χωριστής συμφωνίας Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων «με τρόπο που θα διασφαλίζει πως το Ιράν παραμένει μια χώρα ελεύθερη από πυρηνικά όπλα».

Ανακοίνωση του υπουργείου καλεί να υπάρξει αραβική συμμετοχή σε οποιονδήποτε μελλοντικό διάλογο για περιφερειακά θέματα «ιδιαίτερα σε σχέση με την πιθανότητα διόρθωσης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν». Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ιράν είναι τεταμένες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όμως το Κάιρο λέει ότι συνεργάζεται με την Ισλαμική Δημοκρατία σε πολυμερή φόρουμ.

09/05/2018 15:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters
Κάιρο, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: