Ο αδιόρθωτος Χριστόφιας και ο εξευμενισμός του εκπροσώπου του Αττίλα: Ποιανού είναι λαγός;




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δημητρης Χριστόφιας ποτέ δεν δίστασε να σκανδαλίσει , προβάλλοντας το υποτιθέμενο ιδεολογικό πρόσημο: «όλοι οι λαοί είμαστε αδέλφια, με τους Τουρκοκυπρίους είμαστε ακόμη περισσότερο αδέλφια» ακόμη κι αν αυτοί θέλουν το τουρκικό στρατό παρέα.
Η ευπιστία και οι ιδεολογικές παρωπίδες του κ. Χριστόφια, ο οποίος θεωρεί αιτία των δεινών της Κύπρου την σχέση με την Ελλάδα και το (προφανώς εγκληματικό) πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, που πιστευει ότι έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση της Κύπρου οι «δυο μητέρες πατρίδες», προχώρησε σε κάθε παραχώρηση που θα μπορούσε να προβεί Κύπριος ηγέτης προκειμένου να αποζημιώσει όπως πίστευε την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα όσα «δεινά» έχει υποστεί .

  • Και έτσι φθάσαμε στην κατάρρευση μιας διαδικασίας που άφησε όμως κεκτημένα για την τουρκική πλευρά. Με τον κ. Χριστόφια να μην μπορεί να ξεφύγει και να αντιληφθεί ότι ο κόσμος και οι περιφερειακές ισορροπίες δεν έχουν σχέση με την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ή με την Κομμουνιστική Διεθνή.

Ο κ. Χριστόφιας λοιπόν αποφάσισε να παρέμβει και πάλι στο Κυπριακό. Και να ζητήσει, όχι από την τουρκική ή την τουρκοκυπριακή πλευρά να αλλάξουν στάση, αλλά από τον Νίκο Αναστασιάδη τον οποίο μέμφεται επειδή δεν δέχθηκε την «πρόταση Ακιντζί» να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης όπως φάνηκε έχει την δική του εκδοχή για το Πλαίσιο Γκουτιέρες, που ταιριάζει με την τουρκική αντίληψη, καθώς φυσικά δεν περιλαμβάνει το πλαίσιο για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων .

Ζητά να παραδοθεί το φυσικό αέριο στην Τουρκία 

Όμως το χειρότερο που διαπράττει ο κ. Χριστόφιας είναι ότι θεωρεί ότι η Κύπρος πρέπει να πληρώσει ένα ακόμη τίμημα της τουρκικής εισβολής: όχι μόνο να επωμισθεί το βάρος της λύσης, καθώς είναι προφανές ότι η σύγκληση των δυο συνιστώντων κρατιδίων θα γίνει εις βάρος των Ελληνοκυπρίων και ότι το κόστος της λύσης θα αναληφθεί κυρίως από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά εισηγείται να παραδοθεί το φυσικό αέριο του νησιού στην Τουρκία ως κίνητρο για να δείξει το …καλό πρόσωπο της στο Κυπριακό.

  • Έτσι ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, που ποτέ δεν στήριξε με την καρδιά του τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, εμφανίζεται με την επιστολή του στον Νίκο Αναστασιάδη να ζητά την ματαίωση όλων των άλλων σχεδίων (όπως ο αγωγός προς την Ελλαδα East Med) και μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη .

Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά με πράξεις και όχι με δηλώσεις στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Κάνοντας πρακτικά τον «λαγό» της Τουρκίας αλλά και των οικονομικών συμφερόντων που επιδιώκουν την κατασκευή του αγωγού αυτού με την φιλοδοξία ότι εάν κατασκευασθεί τότε και το Ισραηλ ή ο Λίβανος αργότερα θα υποχρεωθούν να διαθέσουν το δικό τους φυσικό αέριο προς την Τουρκία, ο κ. Χριστόφιας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το πως λειτουργεί η Τουρκία. Και ότι θέλει να ελέγχει το νησί για να κερδίσει ακριβώς την ανεμπόδιστη μεταφορά του φυσικού αερίου στο έδαφος της, αποκλείοντας κάθε αντίθετη επιλογή. Και στο πλαίσιο αυτό κάθε άλλο παρά προκρίνει την λύση μιας πραγματικής ομοσπονδίας, κατάργηση των Εγγυήσεων και δημιουργία ενός κανονικού κράτους που θα αποφασίζει με βάση τα δικά του συμφέροντα.

Προβληματική εκτίμηση

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της Κύπρου προβαίνει σε μια εκτίμηση η οποία πράγματι είναι προβληματική καθώς με δεδομένα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, αυτός διαβλέπει …έρωτα της Τουρκίας με την Ε.Ε. θεωρώντας ότι «εάν θέλει να προχωρήσει, θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της, να αλλάξει ρότα και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση που σχετίζεται με τα θέματα της κατάργησης του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης και των εγγυήσεων όπως τις γνωρίζουμε και να αποδεχθεί σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής…».

  • Αυτό δηλαδή που δεν έκανε τα τελευταία τριάντα χρόνια η Τουρκία που επεδίωκε να ενταχθεί στην Ε.Ε., θα το κάνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χριστόφια τώρα που ο κ. Ερντογαν θεωρεί πολύ μικρο το «κουστούμι» του μέλους της Ε.Ε. και διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης για την χώρα του, και όχι κάποιο ισότιμο καθεστώς με την Κύπρο, την Σλοβενία, το Λουξεμβούργο.

« Το πιο αποτελεσματικό κίνητρο να τηρήσει η Τουρκία θετική στάση για την επίλυση του Κυπριακού αποτελεί η εξαγγελία πρόθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επίλυση του Κυπριακού να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας» επισημαίνει ο κ. Χριστόφιας και μάλιστα υπενθυμίζει την δική του δέσμευση προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για «συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τις δύο συνιστώσες πολιτείες της ομοσπονδίας» υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «σύγκλιση». Μια αντίληψη διαχωριστική καθώς είναι προφανές ότι μόνο σε χαλαρή συνομοσπονδία θα συνέβαινε η «συνεκμετάλλευση» των φυσικών πόρων μιας χώρας, και δεν θα ανήκε αυτή η αρμοδιότητα στην ενιαία ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μένος και ιδεολογική τύφλωση

Ζητώντας πολιτική ισότητα (με τον τρόπο που ο ίδιος την διαπραγματεύθηκε που ισοδυναμούσε με αριθμητική ισότητα) και εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστόφιας κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ευθύνεται ουσιαστικά για το αδιέξοδο, καθώς επιμένει ότι το «μπαλάκι είναι στην δική μας πλευρά, μετά τις δηλώσεις Ακιντζι..».

Με μένος και ιδεολογική τύφλωση ο κ. Χριστόφιας κατηγορεί τον Ν. Αναστασιάδη για την συνεργασία με το Ισραήλ τον «φονέα των λαών» όπως λέει και με πραγματικά συγκεχυμένη προσέγγιση θεωρεί ότι η στήριξη της Κύπρου στο Ισραήλ είναι η …αιτία που ενθαρρύνει «την επιθετικότητα του εβραϊκού κράτους, το οποίο εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις κατά ενός πολύ καλού μας φίλου – γείτονα, της Συρίας» (σ.σ. εννοεί και του καθεστώτος Άσαντ, του οποίου τα πυρομαχικά προστάτευσε και προσπάθησε να φυλάξει στο Μαρί, προκαλώντας την μεγάλη έκρηξη με μεγάλες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υποδομές).

Ο κ. Χριστόφιας τελειώνει την επιστολή του προς τον Νικο Αναστασιάδη με το «Ιδού η Ρόδος…»

Αλλά ξεχνάει, όπως επεσήμανε σχολιογράφος στην Κύπρο το υπόλοιπο: «..Ιδού και το πήδημα».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μήπως στην Κύπρο πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν μαθήματα από τους Παλαιστίνιους;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: