Ντιμπέιτ στα Σκόπια: «Μασάζ» Ζάεφ στην κοινή γνώμη, επιμένει στο “Ilidenska Makedonija”




Σταθερά υπέρ της πρότασης «Republika Ilidenska Makedonija» τάσσεται ο πρωθυπουργός  της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το προχθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του VMRO-DMPNE, Χ.Μισκόσκι, εξελίχθηκε σε διαρκές «μασάζ» της κοινής γνώμης από τον κ. Ζάεφ για την ανάγκη επίλυσης του ονοματολογικού.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή για την χώρα του πέραν της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πρέπει να αναζητηθεί μια δημιουργική λύση, όπως αυτή με το όνομα «Republika Ilidenska Makedonija», η οποία όπως είπε «όχι μόνο διαφυλάσσει αλλά και αναβαθμίζει  την ταυτότητα των πολιτών».

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών στην Νέα Υόρκη παρουσία και του Μ. Νίμιτς,  ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «δεν υπήρξε καλύτερη ευκαιρία για λύση τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα υπάρξει καλύτερη την επόμενη περίοδο». Και τόνισε ότι «αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης» Ο κ. Ζάεφ μάλιστα απευθύνθηκε στους πολιτικούς της χώρας  καλώντας τους να «επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα» και ο ίδιος θα «αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί».

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την  αναθεώρηση  του συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας και πρόσθεσε ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση έχουν εντολή από τους πολίτες να συναινέσουν σε αλλαγή του συντάγματος. Ο κ. Μισκόσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση  ότι με την πολιτική που ακολουθεί έχει υπονομεύσει  τις διαπραγματευτικές θέσεις που έκτισε  η χώρα επί 25 χρόνια και οδηγείται  σε συνθηκολόγηση.

Πάντως ο κ. Ζάεφ απαντώντας στην κριτική ότι δεν έχει εντολή να αλλάξει το σύνταγμα ,απάντησε ότι η όποια απόφαση θα παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα ώστε να είναι οι  ίδιοι οι πολίτες που θα αποφασίσουν.

Ν.Μ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: