Νέα συνάντηση του Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη απεσταλμένο για να “κλείσει” η Σύνοδος




Έπειτα από ένα «καλό δείπνο» που μοιράστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο συναντάται ξανά σήμερα με το δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη προκειμένου να μπει ξανά και οριστικά στις ράγες η ιστορική σύνοδος κορυφής του βορειοκορεάτη ηγέτη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ο πρώτος κορυφαίος βορειοκορεάτης αξιωματούχος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια. Δείπνησε για περίπου μιάμιση ώρα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο είχαν ήδη συναντηθεί δύο φορές την άνοιξη στην Πιονγκγιάνγκ.

«Καλό δείπνο εργασίας με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ στη Νέα Υόρκη απόψε. Βοδινό, καλαμπόκι και τυρί στο μενού», ανέφερε μέσω Twitter ο Πομπέο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Άντριου Κιμ–διευθυντή του τμήματος της CIA για την Κορέα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάρτησε στη ροή του στο Twitter φωτογραφίες των δύο ανδρών που έχουν τεθεί επικεφαλής των διαπραγματευτών των δύο εχθρικών χωρών, καθώς δειπνούν με θέα το Μανχάταν από τα παράθυρα διαμερίσματος στον 39ο όροφο ενός ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πομπέο και ο στρατηγός Κιμ θα συναντηθούν ξανά στις 09:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα παραχωρήσει κατόπιν συνέντευξη Τύπου στις 14:15 (21:15 ώρα Ελλάδας).

Ο σκοπός τους είναι να διαπιστώσουν εάν οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια κοινή ημερήσια διάταξη ενόψει της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο εντείνονται, μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση μιας επιστολής του Τραμπ με την οποία ακύρωνε αυτή τη σύνοδο και επέκρινε την «εχθρότητα» που επεδείκνυε η Πιονγκγιάνγκ. Αλλά αυτή την εξέλιξη διαδέχθηκε άλλη μια θεαματική ανατροπή και η αισιοδοξία επέστρεψε, σε βαθμό που πλέον η Ουάσινγκτον λέει πως περιμένει η ιστορική συνάντηση να διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά.

Για αυτό όμως, «πρέπει η αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας να βρίσκεται «στην καρδιά (της συζήτησης) στη σύνοδο», όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς και υπερθεμάτισε: «ο πρόεδρος πρέπει να αποκομίσει την αίσθηση ότι επιτυγχάνεται πρόοδος σε αυτό το μέτωπο».

Οι Μάικ Πομπέο και Κιμ Γιονγκ Τσολ προσπαθούν έτσι να συμβιβάσουν προσδοκίες που φαντάζουν ασυμβίβαστες.

Η Ουάσινγκτον απαιτεί την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας και επιμένει πως οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της δεν θα χαλαρώσουν πριν η διαδικασία αυτή, εκ φύσεως περίπλοκη και μακρά, να έχει ολοκληρωθεί ή να έχει προχωρήσει πολύ.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της δέχεται να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση, αλλά αρνείται αυτή να είναι μονομερής–πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποσυρθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα από τη Νότια Κορέα–και αυτός ο ορισμός απέχει πάρα πολύ από αυτόν των Αμερικανών. Για την Πιονγκγιάνγκ, το πυρηνικό της οπλοστάσιο εγγυάται την επιβίωση του καθεστώτος.

«Πρέπει να τους πείσουμε ότι απεναντίας, το πρόγραμμά τους για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων επιτείνει την έλλειψη ασφάλειας» της Βόρειας Κορέας, εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να προσφέρει «εγγυήσεις» για την ασφάλεια της Πιονγκγιάνγκ.

Ως την 12η Ιουνίου οι Βορειοκορεάτες «πρέπει να πουν καθαρά τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι «θέλουμε να δούμε εάν εκπληρώνονται οι όροι για μια σύνοδο που θα στεφθεί από επιτυχία», σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει πως η οριστική απόφαση για το εάν θα γίνει η συνάντηση στη Σιγκαπούρη βρίσκεται «100% στα χέρια του προέδρου».

Ο στρατηγός Κιμ, πρώην επικεφαλής της βορειοκορεατικής κατασκοπείας, με μεγάλη φήμη, θεωρούμενος ως γεράκι της Πιονγκγιάνκ, βαθύς γνώστης της Νότιας Κορέας, πρωταγωνίστησε στη θεαματική άμβλυνση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο το 2018, έπειτα από την κλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο το 2017, με τις αλλεπάλληλες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, του ισχυρότερου πυρηνικού όπλου που δοκίμασε μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα, και την επιβολή πολύ σκληρών διεθνών κυρώσεων.

Ο στρατηγός, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του βορειοκορεατικού κυβερνώντος κόμματος, συμμετείχε στην αντιπροσωπεία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, ήταν παρών στις πρόσφατες διακορεατικές συνόδους, ταξίδεψε επίσης στην Κίνα δύο φορές, στο πλευρό του ηγέτη της χώρας.

Καθώς πλησιάζει η ημέρα της συνόδου, οργανώνονται παράλληλα τρεις σειρές συναντήσεων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, παρότι επισήμως τα δύο κράτη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, ενώ ως πριν από λίγους μήνες οι ηγέτες τους ακόμη αντάλλασσαν βαριές απειλές και σκαιές ύβρεις.

31/05/2018 07:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: