Να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές για την ορθόδοξη διακονία λέει ο Αρχιεπισκόπου Αναστάσιος




Στις προσπάθειες της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας για την ένταξη του χρέους της ορθόδοξης ιεραποστολής σε όλη την οικουμένη στα κείμενα που υιοθετήθηκαν κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, που έγινε στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016, αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, στο κείμενο της ομιλίας του, στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την ομιλία του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο συνέδριο, ανέγνωσε ο επίσκοπος Βίλλης Άστιος, πρωτοσύγγελος στην Αρχιεπισκοπή Αλβανίας.

“Ο 21ος αιώνας επιφυλάσσει νέες συνθήκες και νέες δυνατότητες για τη μεταφορά του χριστιανικού μηνύματος σε νέα περιβάλλοντα ανά την υφήλιο. Οι επόμενες γενεές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αναδυόμενα προβλήματα και να αξιοποιήσουν δεόντως τις τεχνολογικές εξελίξεις. Θα χρειαστεί να δημιουργηθούν διορθόδοξες δομές ορθοδόξου μαρτυρίας ανά την οικουμένη και να καταρτιστούν ικανά εκκλησιαστικά στελέχη με θεολογικές σπουδές, ιεραποστολικό ζήλο και προσωπική αυταπάρνηση” αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Ο ίδιος, τονίζει, ότι “η πρόοδος της αναζωπύρωσης της ορθοδόξου εξωτερικής ιεραποστολής συντελέστηκε παράλληλα με την έναρξη και προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία αποφασίστηκε στην πανορθόδοξη συνάντηση της Ρόδου το 1961”.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει, ότι “η εκκλησιαστική διακονία ως Αρχιεπισκόπου της ορθόδοξης αυτοκέφαλης εκκλησίας της Αλβανίας προσέφερε μια νέα δυνατότητα” και σχολιάζει ότι με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προστέθηκε στη σύνταξη των σχετικών μηνυμάτων των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών το χρέος της ορθοδόξου μαρτυρίας σε νέα σύνορα.

Έτσι, με επίσημη πρόταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, το χρέος της ορθοδόξου ιεραποστολής σε όλη την οικουμένη εντάχθηκε με τη σχετική βιβλική θεμελίωση σε τρία κείμενα της συνόδου, με την επισήμανση ότι “αυτό δεν πρέπει να γίνεται επιθετικά ή με διάφορες μορφές προσηλυτισμού, αλλά με αγάπη, ταπεινοφροσύνη και σεβασμό προς την ταυτότητα κάθε ανθρώπου και την πολιτισμική ιδιαιτερότητα κάθε λαού”.

Η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου

Στις προοπτικές της ορθόδοξης διασποράς μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 που έγινε στην Κρήτη αναφέρθηκε, μιλώντας στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Όπως είπε, η Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα του κανονισμού λειτουργίας της ορθόδοξης διασποράς, διαπιστώθηκε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή, για ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους, η άμεση μετάβαση στην αυστηρώς κανονική τάξη της εκκλησίας, δηλαδή στην ύπαρξη ενός μόνο επισκόπου στον ίδιο τόπο και αποφασίστηκε να διατηρηθούν οι δεκατρείς θεσμοθετημένες επισκοπικές συνελεύσεις μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες. Στόχος των επισκοπικών συνελεύσεων είναι η συνδιαμόρφωση κοινής θέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας επί διαφόρων θεμάτων και σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η σχετική απόφαση της Συνόδου έδωσε στην ανά τον κόσμο ορθόδοξη διασπορά τη δυνατότητα να κινηθεί και να αναπτύξει σε πολλαπλά επίπεδα δραστηριότητες προβολής της ορθόδοξης μαρτυρίας και ζωής.

Την θέση ότι με τις σοφές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στις εργασίες της Συνόδου της Κρήτης έγινε εφικτή μια σύνθεση ανάμεσα στη θεολογία και τα καθημερινά ποιμαντικά προβλήματα σε έναν κόσμο ανοιχτό, διατύπωσε ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, π. Βασίλειος Καλλιακμάνης.

22/05/2018 15:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: