Μόνη λύση μία νέα διεθνής συμφωνία: “Τέρμα στο παραμύθι Ομπάμα και Μουλάδων του Ιράν”…




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία ότι των καθεστώς των Μουλάδων της Τεχεράνης, αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Ταυτόχρονα, δικαιώνει πλήρως των Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, που έχει χαρακτηρίσει τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, ως τη χειρότερη που έχει υπάρξει στην ιστορία.

Επίσης αποδεικνύει την μεγάλη ζημιά που έκανε στο διεθνές σύστημα ο υπερεκτιμημένος προκάτοχος του, Μπαράκ Ομπάμα, και ο θίασος γελοίων της ομάδας εθνικής ασφάλειας που είχε μαζί του.

Τι να περιμένει κανείς βέβαια, από ένα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών (Ομπάμα), ο οποίος δέχεται λιγο μετά το μεγάλο δώρο της συμφωνίας που έκανε στο Ιράν, να πληρώσει λύτρα στους Μουλάδες της Τεχεράνης, για να πάρει πίσω τους Αμερικανούς ναύτες που είχαν συλλάβει.

Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, οι υπάλληλοι του Βερολίνου στις Βρυξέλλες, όπως η αστεία υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, κ. Μογκερίνι, θα πρέπει άμεσα να στηρίξουν, τη δεδομένη πλέον απόφαση, του Προέδρου Τράμπ, για αποχώρηση από την κενή περιεχομένου συμφωνία με το Ιράν, την άμεση επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς των Μουλάδων της Τεχεράνης, και το τελεσίγραφο για την άμεση υπογραφή μιας νέας συμφωνίας.

Δυστυχώς οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις τους, δείχνουν ότι άγονται και φέρονται από τα ίδια συμφέροντα και το ίδιο σύστημα πίσω από τον τραγικό Ομπάμα, το οποίο επέβαλε αυτό το έκτρωμα συμφωνίας, με τους Μουλάδες της Τεχεράνης. Καλά θα κάνουν να κινηθούν προσεκτικά διότι είναι πολύ πιθανόν να έρχεται και άλλο κύμα στοιχείων γύρω από την αρπαχτή.

  • Ουάσιγκτον…

Αμερικανοί αξιωματούχοι και στελέχη στο Κογκρέσο, αντιμετωπίζουν τις αποκαλύψεις της Δευτέρας, από το Ισραήλ, για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ως ταφόπλακα για την υπάρχουσα διεθνή συμφωνία με την Τεχεράνη.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν, ότι οι συνταρακτικές αποκαλύψεις, καθιστούν αδύνατο για τον Πρόεδρο Τράμπ, να μη πάρει την απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ, από τη συμφωνία.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των στοιχείων που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, και επαινούν τον κ. Νετανιάχου, για την αποκάλυψη χιλιάδων εγγράφων που αποδεικνύουν τα ψέματα του καθεστώτος των Μουλάδων του Ιράν, για την προσπάθεια τους να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα. Όπως αναφέρουν οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία, καθιστούν επιβεβλημένο η υπάρχουσα συμφωνία να διορθωθεί ή να τελειώσει.

Οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εξέτασαν τα έγγραφα που παρουσίασε το Ισραήλ, αναφέρουν ότι το Τέλ Αβίβ, έδωσε πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία στις Αμερικανικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τράμπ, να στηρίξει την απαίτησή του για αποχώρηση από τη συμφωνία της οποίας τα προβλήματα είναι σχεδόν αδύνατο να διορθωθούν.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαιώνει, ότι “οι νέες λεπτομέρειες των στοιχείων, βρίσκονται σε εναρμόνιση με μεγάλο όγκο στοιχείων και πληροφοριών που η κυβέρνηση των ΗΠΑ συγκέντρωσε για χρόνια για το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν”.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Φόγγυ Μπότομ, “οι πληροφορίες δείχνουν ότι το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, περιλάμβανε κατασκευή πέντε πυρηνικών όπλων, αποδεικνύουν ότι η ιρανική ηγεσία,  λέει ψέματα εδώ και χρόνια στη διεθνή κοινότητα και το λαό του Ιράν, όταν υποστηρίζει ότι ποτέ δεν επιδίωξε την κατασκευή πυρηνικών όπλων”.

Και το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται, με βάση ότι πληροφορίες, στοιχεία και υποψίες υπήρχαν εδώ και χρόνια, στις αμερικανικές υπηρεσίες, ποια ήταν τα συμφέροντα που οδήγησαν τον, τραγικό και επικίνδυνο, Ομπάμα και την κυβέρνηση του να πιέσουν τόσο πολύ για την αισχρή συμφωνία με το Ιράν και να κάνουν τόσα δωράκια στην Τεχεράνη;

  • Η απόφαση Τράμπ…

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ισραήλ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην Ουάσιγκτον, θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση αποχώρησης από τη συμφωνία, του Προέδρου Τράμπ, στις 12 Μάϊου.

Η παρουσίαση του κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με πολλές πηγές, προέκυψε μετά από πρόσφατη συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, στην οποία ξεκαθάρισε στο κ. Τράμπ, την αντίθεσή του στην παραμονή των ΗΠΑ, στη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν, ότι αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, δεν έχει πάρει την τελική του απόφαση, είναι αυξανόμενα ανήσυχος για την συμφωνία, όπως και για τις βελτιώσεις σε αυτήν, τις οποίες προτείνουν οι Ευρωπαίοι.

Μετά την παρουσίαση του κ. Νετανιάχου, ο Πρόεδρος Τράμπ τόνισε την αντίθεση του στη συμφωνία και ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα σήματα του Προέδρου, δείχνουν ότι είναι πιο ανοικτός σε μια νέα συμφωνία, παρά στη διόρθωση της υπάρχουσας.

  • Κογκρέσο…

Οι αποκαλύψεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, έχουν προκαλέσει σοκ στο Λόφο του Καπιτωλίου. “Οτιδήποτε μας είπε η κυβέρνηση Ομπάμα, σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν ήτανε ψέμα. Μας διαβεβαίωσαν ότι ξέραμε τα πάντα για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, ότι μπήκε στον πάγο, και ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πλήρη εικόνα του τι συνέβαινε. Τώρα ανακαλύπτουμε ότι οι Ιρανοί, έχουν αποθήκες με σχέδια πυρηνικών όπλων. Είμαστε σε κατάσταση σοκ. Ξεχάστε τις πολιτικές επιπτώσεις, που κτυπούν την καρδιά της συμφωνίας, αυτό δείχνει ότι όλη η προώθηση της συμφωνίας στηρίχθηκε σε ένα ψέμα. Να περιμένετε τη δημιουργία μομέντουμ στο Κογκρέσο για την ακύρωση όλου του πράγματος”, αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή του Κογκρέσου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία, έτσι ώστε να μιλήσει ωμά.

  • Οι Άλλοι…

Κατόπιν αυτών των καταιγιστικών εξελίξεων, η υπάρχουσα διεθνής συμφωνία με το Ιράν, πρέπει να θεωρείται ανύπαρκτη και είναι σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε να την υπερασπιστεί, ειδικά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία με την Κίνα, που πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να σφυρίζουν κλέφτικα απέναντι στα στοιχεία που παρουσίασε το Ισραήλ.

  • Ομπάμα…

Στο σημείο αυτό, για να είμαι απόλυτα δίκαιος, μια επισήμανση. Το σοβαρό κομμάτι τους συστήματος εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ, την εποχή που ο Ομπάμα και η κυβέρνησή του προώθησαν τη συμφωνία, συνηγόρησε και τη στήριξε ως μια δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην απόλυτη ασυδοσία της Τεχεράνης.

Όσο για τον πολύ υπερεκτιμημένο Μπαράκ Ομπάμα, η αξιοπιστία του στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς, θα πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια, διότι το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει και να παραδώσει ένα διαλυμένο και στα πρόθυρα πολλαπλών συγκρούσεων διεθνές σύστημα. Αν και η πιθανότητα για κάτι τέτοιο τουλάχιστον σε επίπεδο συστήματος και μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Όπως πολύ προφητικά έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Τράμπ, το σύστημα είναι στημένο.

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Απειλή για το Εβραϊκό Κράτος οι S-300 στα χέρια του Ασαντ: Το μήνυμα του Πούτιν στο Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: