Ο Τραμπ τα παίζει όλα για όλα… Ο γρίφος της συμφωνίας με τον Κιμ για τα πυρηνικά της Κορέας




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Οι εξελίξεις στη Χερσόνησο της Κορέας, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς ενόψει της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ.

Την ίδια στιγμή και παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση του Κίμ με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μούν, η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Τράμπ, είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα, με τρομακτικά σοβαρότερες επιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος Τράμπ, αξίζει συγχαρητηρίων για την πρόοδο, αλλά την ίδια στιγμή έχει βαριά ευθύνη για το αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι καχύποπτος και εξαιρετικά προσεκτικός.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, ανέφερε την Κυριακή, ότι ο Κίμ, είπε στον Πρόεδρο Μούν, ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα του εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν, να άρουν επίσημα το εμπόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, και δεσμευτούν να μην εισβάλλουν στη χώρα του.

Η τοποθέτηση αυτή είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αλλά το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει προβεί σε τέτοιου είδους υποσχέσεις αρκετές φορές στο παρελθόν και όπως έχει αποδειχθεί είχε ελάχιστη ή καθόλου πρόθεση να τις τηρήσει. Οπότε δεν είναι λάθος να υπάρχει μια έντονη καχυποψία για τις προθέσεις του Κίμ, και είναι πολύ πιθανό να κάνει απλώς κινήσεις και δηλώσεις εντυπώσεων και δημοσίων σχέσεων με αποκλειστικό στόχο να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας και του καθεστώτος του, και να βγει από τη διεθνή απομόνωση.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος Τράμπ, και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Στρατηγός, Τζέημς Μάτις, μίλησαν με τους ομολόγους τους στη Νότια Κορέα. Ο Στρατηγός Μάτις, δεσμεύτηκε για τη διατήρηση της χαλύβδινης στήριξης από την Ουάσιγκτον, της άμυνας της Νότιας Κορέας, με χρήση όλων των δυνατοτήτων των ΗΠΑ, κάτι που υπονοεί ακόμη και το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, που συνάντησε μυστικά τον Κίμ στη Βόρεια Κορέα, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη συνάντηση των ηγετών της Νότιας και Βόρειας Κορέας, τη χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε, ότι στόχος του Προέδρου Τράμπ και των ΗΠΑ, είναι η πλήρης, εξακριβώσιμη και μη ανατρέψιμη, αποπυρηνικοποίηση του Βορρά.

Ο άλλος ισχυρός πόλος στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζόν Μπόλτον, δηλώνει ότι ο Λευκός Οίκος προσβλέπει σε ένα “Μοντέλο Λιβύης”, για τη Βόρεια Κορέα.

Το 2000 ο τότε ηγέτης της Λιβύης, Μοαμάρ Καντάφι, συμφώνησε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Μέσα σε λίγα χρόνια από την κίνηση αυτή ο Καντάφι ανετράπη και εκτελέστηκε με άγριο τρόπο, από αντάρτες που είχαν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν έχει διαφύγει της προσοχής του Κίμ, με αποτέλεσμα να είναι λογικό να είναι ο ίδιος καχύποπτος αλλά να αμφισβητείται και η ειλικρίνεια των διακηρύξεων – υποσχέσεων του.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο, που δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής, είναι ότι όταν το 1953 , οι ηγέτες των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, της Κίνας , και οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις του ΟΗΕ (η Νότια Κορέα τήρησε αλλά αρνήθηκε να την υπογράψει), υπέγραψαν την ανακωχή του πολέμου της Κορέας, είχαν συμφωνήσει μέσα σε τρείς μήνες να ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Χερσόνησο της Κορέας. Αυτό δεν έγινε ποτέ, και δείχνει το σημαντικό ρόλο του Πεκίνου στην όλη εξίσωση. Η Κίνα θα πρέπει να δεσμευτεί πλήρως και εξακριβώσιμα στην εφαρμογή από τη Βόρεια Κορέα, της οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η εκκρεμότητα αυτή δείχνει επίσης, ότι είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν πριν από μια συνάντηση κορυφής του Προέδρου Τράμπ με τον Κίμ, και πόσο μάλλον πριν από μια υπογραφή συμφωνίας με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας.

Θα είναι μεγάλο λάθος η υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης πριν υπάρξει μια πλήρης ανασκόπηση – εξέταση της απειλής της Βόρειας Κορέας, σε επίπεδο πυρηνικών, χημικών, βιολογικών, συμβατικών, και πυραυλικών όπλων, έναντι της Νότιας Κορέας. Και στη συνέχεια εξακρίβωση της εξαφάνισης αυτής της απειλής.

Μπορεί ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, κ. Μούν, να επιθυμεί διακαώς, για την πολιτική υστεροφημία του, κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Τράμπ θα πρέπει να βιαστεί να υπογράψει μια συμφωνία με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας.

Δεν μπορείς να πάρεις πίσω την υπογραφή σου από μια συμφωνία ειρήνης εκ των υστέρων, ακόμα και εάν ανακαλύψεις ότι είναι προβληματική. Μπορείς να προσπαθήσεις να πάρεις πίσω κάποια από τα οφέλη που θα έχει αποκομίσει η άλλη πλευρά, αλλά η συμφωνία θα παραμένει και τότε ο μόνος τρόπος αλλαγής των δεδομένων, θα είναι η πολεμική σύρραξη, δηλαδή αυτό που προσπάθησες να αποφύγεις με την υπογραφή της.

Αυτό πρέπει να είναι ο οδηγός του Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, στην πορεία προς την συνάντηση κορυφής με τον δικτάτορα Κίμ.

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Να μην κάνουμε λάθος: Οι Αμερικανοί την Τουρκία τη θέλουν, τον Ερντογάν είναι που απορρίπτουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: