Μια ελληνική οικογένεια από τα Τρίκαλα βραβεύθηκε για τη διάσωση Εβραίων στον πόλεμο




Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, διεξήχθη στην Ελευσίνα η τελετή βράβευσης “Ελλήνων Ηρώων για τη Διάσωση Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην εκδήλωση που έγινε στο 2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας και συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας και η πρεσβεία του Ισραήλ, βραβεύτηκε η οικογένεια Νταραρά από την Αχελινάδα Τρικάλων. Συγκεκριμένα, παρέλαβαν το ειδικό Βραβείο του «Δικαίου των Εθνών» του Ινστιτούτου και Μουσείου Ολοκαυτώματος «Γιαντ Βασέμ» στην Ιερουσαλήμ για τη διάσωση της οικογένειας του Ελληνο-Εβραίου, Βίκτωρα Λεβή. Το βραβείο παρέδωσε η Σουασόν Χασόν, υψηλόβαθμο στέλεχος της πρεσβείας του Ισραήλ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «Σήμερα, που όλοι ασχολούμαστε με άλλα πράγματα, τα ευρώ, τα μνημόνια, τα χρέη μας, τις δυσκολίες μας, κάποιοι μας θυμίζουν ότι και άλλοτε υπήρξαν δύσκολες εποχές, υπήρξαν μαύρες ώρες, χειρότερες από αυτές που συναντήσαμε στο διάβα της ζωής μας. Κι αυτό είναι το μεγάλο μάθημα. Να μην περιμένουμε θαύματα για να αλλάξει η ζωή μας. Μην είμαστε πολύ της φαντασίας. Μην ξεγελιόμαστε, δεν θα γίνει τίποτα αν δεν αλλάξει ο καθένας μας. Η αλλαγή πρέπει να αρχίσει από μέσα μας, ώστε οι αλλαγές των καθημερινών ανθρώπων να φέρουν και την κοινωνική αλλαγή. Να το κάνουμε το θέμα οικογενειακό. Μην περιμένουμε από τους άλλους την αλλαγή, αλλά από τον εαυτό μας. Αλλαγή ο καθένας μας, αλλαγή ο Αρχιεπίσκοπος στην πορεία του, αλλαγή οι πολιτικοί στην πορεία τους, αλλαγή μεγάλη, διότι και τότε οι αδελφοί μας οι Εβραίοι ήταν θύματα μεγάλων επιδιώξεων. Όσοι σπουδάσαμε στη Γερμανία, επισκεφτήκαμε το Νταχάου και το Άουσβιτς και νιώσαμε φρίκη.

Έτσι και τώρα με όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Μας κάνει να αναρωτηθούμε, άραγε όλοι αυτοί φεύγουν από εκεί για να έρθουν εκδρομή στην Ελλάδα; Έτσι, από μόνοι τους ξεκίνησαν; Όχι. Βομβαρδίστηκαν και η ανάγκη τους έκανε να τρέξουν να σωθούν. Και ποιοι τους βομβάρδισαν; Εμείς. Ψάξτε τα χαρτιά, θα δείτε ότι και εμείς έχουμε υπογράψει -και τα ευρωπαϊκά κράτη και η Αμερική- να τους βομβαρδίσουμε. Κι εμείς σπεύσαμε και ανοίξαμε την αγκαλιά μας. Άλλοι λένε “βουλιάξτε τους να μην έρθουν εδώ”. Ποιοι έχουν δίκιο στην προκειμένη περίπτωση; Αυτοί που είναι σε ασφαλές περιβάλλον και κρίνουν ή εκείνοι οι ταλαίπωροι που χάνονται από τις επιλογές άλλων υπεύθυνων ή ανεύθυνων».

Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, εξήρε την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και τον έντονο συμβολισμό της, αφού πρωταγωνιστής της διάσωσης ενός Εβραίου ήταν Έλληνας ιερωμένος.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καλαντζής τόνισε: «Το υπουργείο μας σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να κρατήσει τη σωστή στάση, όταν το περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο και αρνητικό. Και φυσικά να μπορεί αυτό το μήνυμα να φτάσει και να συνεχίσει να υφίσταται στην επόμενη γενιά. Τέτοιου είδους ιστορίες, που δείχνουν ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες οι μεγάλες αξίες και αρχές του ελληνικού πολιτισμού εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανές, πρέπει να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό από το ίδιο το σχολείο».

Πριν από τη βράβευση προβλήθηκε σχετικό βίντεο, ενώ έγινε αφήγηση από μαθητή του χρονικού της διάσωσης, από το 1941 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από αυτή την αφήγηση έγινε γνωστό πως η οικογένεια Λεβή εντόπισε τους «σωτήρες» της ύστερα από χρόνια αναζήτησης, το 2011, και από τότε διατηρούν φιλικές σχέσεις. Ακολούθησε διάλογος μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας με τον μητροπολίτη Ιλίου, Αθηναγόρα.

24/05/2018 15:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Μανταίος
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: