Μεγάλη η επιτυχία της ταινίας του Σμαραγδή για τον Καζαντζάκη: Προβολές στο Σικάγο




ΣΙΚΑΓΟ. Μοναδική επιτυχία είχε η διπλή προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή στο Σικάγο. Την περασμένη Δευτέρα η αίθουσα στον κινηματογράφο Pickwick Theater (5 S Prospect Ave Park Ridge, 60068 Ιλινόι) -που ανήκει σε ομογενείς- ήταν κατάμεστη και στις δύο προβολές της, και οι θεατές έμειναν κατενθουσιασμένοι από το έργο.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, εντελώς αφοσιωμένοι στο έργο και με έντονα τα σημάδια της συγκίνησης οι ομογενείς… ήθελαν να μην τελειώσει το έργο. Και κατά κάποιο τρόπο… εισακούσθηκαν.

«Η επιτυχία του έργου εδώ στο Σικάγο ήταν σίγουρη. Ημασταν σίγουροι ότι θα πάει πολύ καλά. Είναι ένα πάρα πολύ καλό έργο, ενός καταξιωμένου και πολύ γνωστού σκηνοθέτη, του κ. Γιάννη Σμαραγδή», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, Κώστας Χανιωτάκης που έδωσε το παρών στην πρεμιέρα του έργου.

Αποκάλυψε δε πως «έχουμε εξασφαλίσει ακόμα μία εβδομάδα προβολών. Στην ίδια κινηματογραφική αίθουσα, που ανήκει σε φίλους ομογενείς, η ταινία θα συνεχίσει τις προβολές της για μία ολόκληρη εβδομάδα. Από Παρασκευή 4 Μαΐου μέχρι Παρασκευή 11 Μαΐου με 4 προβολές κάθε μέρα! Η ταινία είναι καταπληκτική και αρέσει σε όλους, είτε είναι Ελληνες είτε Αμερικανοί. Κι εδώ θέλω να τονίσω και κάτι που το θεωρώ σημαντικό. Η ταινία είναι στα ελληνικά και έχει αγγλικούς υπότιτλους.

»Ετσι όχι μόνο όλοι ξέρουν ότι είναι μία καταπληκτική ελληνική ταινία αλλά ακούγονται και τα ελληνικά μας. Ακούγεται η ελληνική γλώσσα τόσο σε μας, τους λίγο πιο μεγάλους ηλικιακά, και αισθανόμαστε περήφανοι, την ακούν και μαθαίνουν οι πιο μικροί, όσο και στους Αμερικανούς που ακούν μία πολύ όμορφη και πλούσια γλώσσα. Νομίζω είναι διαφήμιση για την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σμαραγδή για την τιμή που μας έκανε και ήρθε και τον γνωρίσαμε και όλους τους ομογενείς και θεατές που παρακολούθησαν την ταινία. Οι εντυπώσεις που εισπράττουμε είναι άριστες και οι περισσότερες έφυγαν συγκινημένοι. Είναι καταπληκτική ταινία. Λαμβάνουμε πολύ καλά μηνύματα από όλους».

Και η προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή είναι μόνο η αρχή. Η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις και ο πρόεδρός της κ. Κώστας Χανιωτάκης θα ξεκινήσουν μία σειρά από παρουσιάσεις θεατρικών και κινηματογραφικών έργων Ελλήνων αλλά και ομογενών καλλιτεχνών.

Το ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής θα γίνει σύντομα με ομογενειακή θεατρική παράσταση. «Διαπιστώσαμε ότι η Ελληνική Κοινότητα του Σικάγο δίνει μεγάλη έμφαση και θέλει βλέπει τέτοιες παραστάσεις, κι εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο», τόνισε κλείνοντας ο κ. Χανιωτάκης.

Βράβευση της ταινίας στο Χιούστον

Με τέσσερα βραβεία πήγε η ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή στο Σικάγο. Στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Χιούστον στο Τέξας ο «Καζαντζάκης» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερης μουσικής (Μίνως Μάτσας), καλύτερης φωτογραφίας (Αρις Σταύρου) και καλύτερου ηθοποιού (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στον ρόλο του τίτλου).

Θέση στην τελική πεντάδα του Α γυναικείου ρόλου είχε η Μαρίνα Καλογήρου για το ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ στην τελική πεντάδα του Β’ Ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης ήταν υποψήφιος για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ζορμπά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: