Μέχρι που θα φτάσει ο εθνικός κατήφορος και η εκποίηση των συμφερόντων της χώρας




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Όσο και να θέλει κανείς να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και υπευθυνότητα τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τα γεγονότα των τελευταίων ωρών, το καθιστούν όχι απλά αδύνατο, αλλά εθνικά και πατριωτικά ανεύθυνο.

Πόσο πιο χαμηλά θα οδηγηθεί επιτέλους η εθνική αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους, πόσο θα συνεχιστεί ο ευτελισμός των χιλιάδων χρόνων ιστορικής εθνικής κληρονομιάς και πάνω από όλα πόσο θα τεθεί σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας;

Δεν χρειάζεται να είσαι καν εθνικιστής, ούτε καν σούπερ πατριώτης, για να βγεις από τα ρούχα σου, βλέποντας τoν εξευτελισμό στον οποίο υποβάλλουν την Ελλάδα, οι προκλητικοί κατσαπλιάδες των Σκοπίων, με τις υπεράνω του προκλητικού δηλώσεις τους. Απλά πρέπει να τρέχει αίμα και όχι νερό στις φλέβες σου και να είσαι άνθρωπος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αφήνει δημόσια να εννοηθεί ότι η Ελλάδα, έχει συμφωνήσει με τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας και μένει μόνο η τυπική επιβεβαίωση και οι τελευταίες λεπτομέρειες στην επαφή που θα έχουν οι δυο Πρωθυπουργοί, η ηγεσία των Σκοπίων, διασύρει την Ελλάδα, με δηλώσεις που δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν την χώρα μας, ως μια αδύναμη οντότητα η οποία τρέχει από πίσω από το ετερόκλητο κρατίδιο των Σκοπίων, εκλιπαρώντας για μια λύση εδώ και τώρα.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη χθεσινή ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης της Προεδρίας των Σκοπίων, σύμφωνα με την οποία:

  • “Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes”.

Αλλά και του Πρωθυπουργού του κρατιδίου, Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τις οποίες:

  • “Οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επιλύουμε διαφορές, ισχυροποιούμε την ταυτότητά μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα. Ποτέ άλλοτε δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στη λύση και η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Επιβεβαιώσαμε τη “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας. Το θέμα δεν είναι εύκολο αλλά η “Μακεδονία” θέλει ηγέτες προκειμένου να προχωρήσει, όχι κούφιες λέξεις».

Αλήθεια τι από όλα αυτά που αναφέρει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Σκοπίων συνάδει με την εξάλειψη του αλυτρωτισμού; Τι από όλα αυτά δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ;

Και μόνο το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αντιμετωπίστηκαν άμεσα με διακοπή κάθε περαιτέρω συζήτησης για το θέμα της ονομασίας από την Ελληνική κυβέρνηση, καθιστά την Ελλάδα περίγελο διεθνώς και θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί με αξιοπιστία τα εθνικά συμφέροντα της και την εθνική της κυριαρχία, σε μια ενδεχόμενη σοβαρή μελλοντική κρίση, η οποία με βάση τον περίγυρο μας αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται και εντελώς απίθανη.

Στις διεθνείς σχέσεις είναι προτιμότερο να συγκρουστείς και να χάσεις ακόμη και με κόστος, παρά να δώσει την εικόνα του καρπαζοεισπράκτορα, και μάλιστα ενώπιον ενός αντιπάλου έναντι του οποίου όχι απλώς κρατάς όλα τα χαρτιά, αλλά όχι μόνο είναι ανίκανος να σε απειλήσει με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά είναι αυτός που καίγεται για την επίλυση της διαφοράς.

Και ένα μήνυμα προς αυτούς που δήθεν κόπτονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ο βιασμός και η παραχάραξη της ιστορίας  και όχι ο σεβασμός προς αυτήν, είναι που φέρνουν την αστάθεια και τη σύγκρουση. Καλά θα κάνουν λοιπόν Βερολίνο και Βρυξέλλες να σταματήσουν τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα. Το έκαναν πολιτικά με θεσμικό αλλά βαθιά αντιδημοκρατικό τρόπο στην Ιταλία. Επιδιώκουν να το κάνουν και στην Ελλάδα πιέζοντας για ένα πραξικόπημα παραχάραξης της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, του οποίου η Μακεδονία και η κληρονομιά της είναι αναπόσπαστο συστατικό.

Στην Αμερική η κατάλληλη για την περίσταση φράση θα ήταν “Where is the outrage?”. Που είναι λοιπόν η οργή κύριε Πρωθυπουργέ; Έχετε χρέος απέναντι στο Έθνος και τον Ελληνικό λαό να βάλετε τέρμα στον επικίνδυνο κατήφορο και να προστατέψετε την ιστορία μας και την εθνική μας κληρονομιά.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ενημέρωση προς αναγνώστες που με παρακολουθούν στο Facebook. Λόγω hacking αναγκάστηκα να κλείσω την προσωπική μου σελίδα. Δημιούργησα νέα σελίδα και πάλι στο όνομα Dimitris Apokis. Ευχαριστώ θερμά για τη στήριξη.

Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Κυπριακό-Σκοπιανό: Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ αγνοεί Ιστορία, Πολιτισμό και Δίκαιο των Λαών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: