Με όχημα θρησκεία και μετανάστες η διείσδυση του Ερντογάν στα Βαλκάνια και την Ευρώπη




Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Την σταθερά προσηλωμένη πολιτική στην εμπέδωση της ισχυρη πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής επιρροής στα Βαλκάνια, επαναβεβαίωσε ο Τούρκος ηγέτης Ταγιπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της εντυπωσιακά θερμής συνάντησης που ειχε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βουσιτς στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα με όχημα τις θρησκευτικές κοινότητες των τούρκων μεταναστών επιδιώκει την ενίσχυση της επιρροής της Άγκυρας επι των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ευρώπης.

Ο κ. Ερντογαν έχοντας δίπλα του τον κ. Βουσιτς που συνεχίζει μια μαλλον αρνητική παράδοση των τελευταίων ετών, που το Βελιγράδι δείχνει να παλινδρομεί μεταξυ Βρυξελλών, Μόσχας και Άγκυρας, βρήκε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα του στην Ευρώπη  κατηγορώντας την Δύση ότι «δεν αντέχει την παρουσία  της Τουρκίας στα Βαλκάνια».

«Η  Δύση δεν μπορεί πραγματικά να αντέξει την τουρκική στάση ειδικά στα Βαλκάνια, καθως και τα βήματα, τις πρωτοβουλίες, τις προσπάθειες  που αναλαμβάνει η Τουρκία στην περιοχή», ειπε ο κ. Ερντογαν προειδοποιώντας όμως ότι «ειτε το αντέχει ειτε όχι η Δύση, θα κανουμε ότι μπορούμε με την ΤΙΚΑ (Τουρκική Υπηρεσία Ανάπτυξής και Συνεργασίας)…», κάνοντας ειδική αναφορα σε 220 προγράμματα της ΤΙΚΑ που υλοποιούνται στην Σερβία.

«Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερή δύναμη, η ισχυρότερή χώρα των Βαλκανίων. Το τι σκέπτεται η Τουρκία είναι σημαντικό..» ειπε ο κ. Βουσιτς…

Ο Τούρκος πρεσβευτής στα Τίρανα Μουράτ Αχμετ Γιουρουκ μιλώντας στην αλβανική εφημεριδα Albanian Daily News παρουσίασε ένα συνοπτικό μανιφέστο της τουρκικής πολιτικής στα Βαλκάνια, που πλεον σε χώρες όπως η Αλβανια, η Βοσνία, το Κόσσοβο, εχει συμπεριλαβει ως βασικό στοιχείο την καταπολέμηση του κινήματος Φετουλαχ Γκιουλεν το οποίο μεχρι και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος αποτελούσε μέσω των σχολείων και των φιλανθρωπικών οργανισμών, το  μακρύ χέρι της τουρκικής πολιτικής διείσδυσης όχι μονο στα Βαλκάνια αλλα και στην Αφρική και στην Ασία.

Ο τούρκος πρεσβευτής εκφράζει την διαφωνία του στην χρήση του όρου «Δυτικά Βαλκάνια» κάνοντας λόγο για ενιαίο χώρο , των Βαλκανίων, στον οποίο ανήκει η Τουρκία και στον οποίο βρισκεται από τον 14ο αιώνα (σ.σ. εννοει με την Άλωση της Πόλης).

Απορρίπτει ότι κίνητρο της τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια είναι ο νεοοθωμανισμός, επισημαίνει τους στενούς δεσμούς της Τουρκίας με την περιοχη αναφέροντας μαλιστα οτι ο 1 στους 3 πολίτες της Τουρκίας εχει καταγωγή από τα Βαλκάνια και κανει ειδική μνεία στο γεγονός ότι η παρέμβαση της Τουρκίας ειναι σε προγράμματα, οικονομικά, κοινωνικά εκπαιδευτικά, προστασίας της κοινής πολιτιστικής κληρονομίας.

Στην Αλβανια η ΤΙΚΑ εχει υλοποιήσει 400 προγράμματα τα οποία δεν αφορούν μονο την αναστήλωση μνημείων (τζαμιά, γεφύρια κλπ) που αποτελούν μέρος της «κοινής ιστορικής κληρονομιάς», αλλα και την κατασκευή και λειτουργία Σχολείων, παιδικών σταθμών, αγροτικών υποδομών, νοσοκομείων κ.α.

Σε σχεση με όλα οσα έγιναν τα προηγούμενα χρονια με τις προεκλογικές καμπάνιες για το τουρκικο Δημοψήφισμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης που υπάρχουν τουρκικές κοινότητες εχει ενδιαφερον το πως συνεχίζεται η διείσδυση της Τουρκίας που αντιμάχεται  την ενσωμάτωση των τούρκων στις δυτικές κοινωνίες. Ετσι προκαλεί ακομη περισσοτερο την ανάπτυξη των ρατσιστικών και ξενοφοβικων κινημάτων και συγχρόνως αποκτά άμεση επιρροή σε μια εκλογική μάζα  που σταδιακά θα μπορεί να επηρεάζει και τις εκλογές σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία ακομη και η Γερμανία.

Η Τουρκική επιρροή στην Ευρώπη δεν θα επρεπε να υποτιμάται καθως υπαρχει ενεργός εμπλοκή και ανάμειξη της πολιτικής με την θρησκεία.

Η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων Diyanet ελέγχεται άμεσα από την πολιτική εξουσία και υπάγεται το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, και διαθέτει 2000 άτυπα «παραρτήματα» στην Ευρώπη με ερευνητές να υποστηρίζουν ότι ελέγχει τουλάχιστον 1300 τζαμιά, ένα δίκτυο εξαιρετικά  ισχυρό…

Η Diyanet, ιδρύθηκε το 1924 για να κρατήσει υπό έλεγχο τις θρησκευτικές κοινότητες στην Τουρκία όταν ο Κεμαλ κατήργησε το Σειχουλισλάμη, τον κύριο θρησκευτικο θεσμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η θρησκεία εχει γινει εργαλείο στα χέρια του ΑΚΡ και του Ταγίπ Ερντογαν και κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Diyanet. Ο επικεφαλής της Δρ. Αλί Ερμπάς ο οποίος μόλις στις 6 Απριλίου έστειλε το εξής μήνυμα μέσω του twitter: «Ο κυρίαρχος λόγος της ύπαρξης μας, είναι να κυριαρχήσουμε στον κόσμο..».

Η Diyanet  λειτουργεί πλεον με στόχο όχι μονο τους Τούρκους της Ευρώπης αλλα και ολους τους μουσουλμάνους οι οποίοι αισθάνονται περιθωριοποιημένοι λόγω της ανόδου των ξενοφοβικων αισθημάτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αν και κυρίως οι Άραβες είναι αρκετά επιφυλακτικοί έναντι των νεοθωμανικό οραμάτων, λόγω και της μακράς κατοχής των αραβικών εδαφών από την Οθωμανικη Αυτοκρατορία. Και ο κίνδυνος, ο εξωστρεφής τουρκικός εθνικισμος με το θρησκευτικο υπόβαθρο να «μπολιάσει» και τις μη τουρκικές, μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη, είναι πλεον  και υπαρκτός και ανησυχητικός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: