Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Πράτανου: “Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός”




Στην κατάμεστη αίθουσα του Public Cafe Συντάγματος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου 2018 η επίσημη παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Πράτανου, Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός.

Το μυθιστόρημα που είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα εξιστορεί τα όσα συνέβησαν τις δέκα ημέρες που έμεινε άθαφτος ο Νίκος Καζαντζάκης. Ακολουθεί την Ελένη Καζαντζάκη, η οποία έχει το θλιβερό καθήκον να θάψει τον σύζυγό της και να αντιμετωπίσει τους πανίσχυρους εχθρούς του, και τον Φρέντυ Γερμανό, τον 23χρονο δημοσιογράφο της εφημερίδας Ελευθερία, που αναλαμβάνει να καλύψει το ρεπορτάζ της κηδείας στο Ηράκλειο.

Για το βιβλίο μίλησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος τόνισε πως το μυθιστόρημα είναι “μια τελεστική λιτανεία, μια μαρτυρία για τον μεγάλο ομολοφητή της ανθρώπινης περιπέτειας, Νίκο Καζαντζάκη. Η έρευνα του δημοσιογράφου συναντά την έμπνευση του λογοτέχνη και οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πλούσια εσωτερική εμπειρία”. Σημείωσε το πόσο τον γοήτευσε η εικόνα της μετεμφυλιακής Αθήνας που ψάχνει τον βηματισμό της προσπαθώντας να επουλώσει τις πλήγες της.

Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός: Πώς ο Καζαντζάκης κέρδισε μέσα από το φέρετρο τους Ζηλωτές

Η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, σημείωσε πως “Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τι θα τραβούσε το βασανισμένο του σώμα μετά τον τελευταίο χτύπο της καρδιάς του.

Ο Γιώργος Πράτανος, με δημοσιογραφική διαύγεια και τρυφερό σεβασμό, “ξεθάβει” τα μυστικά της θρυλικής, πλέον, ημέρας της κηδείας του Νίκου Καζαντζάκη και φωτίζει στιμές της ελληνικής Ιστορίας”. Η ίδια, βαφτισιμιά και θετή εγγονή της Ελένης Καζαντζάκη μέσα από προσωπικά βιώματα σκιαγράφησε τον ατρόμητο χαρακτήρα της ηρωίδας του βιβλίου.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του περιοδικού People, Σόνια Καζόνι, η οποία αναφέρθηκε στο εξώφυλλο του βιβλίου που σχεδίασε ο Guru της Επικοινωνίας στις ΗΠΑ, George Lois.

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός, υπογράμμισε πως τα όσα ντροπιαστικά διαδραματίστηκαν τις δέκα ημέρες που έμεινε άταφος ο Νίκος Καζαντζάκης έπρεπε να γίνουν γνωστά και να γίνουν μάθημα προς αποφυγή για τις νεότερες γενιές.

Το μυθιστόρημα Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Ο Γιώργος Πράτανος με την παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά. Φωτογραφία Γιώργου Τσιμιωρκιώτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: