Κομβικής σημασίας για την ειρήνη η διατήρηση της συμφωνίας με το Ιράν, λέει ο Χριστοδουλίδης




Η διατήρηση της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, JCPOA μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης αλλά και γενικότερα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των 28 της ΕΕ για το θέμα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου, πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων, τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση των 28 για την κατάσταση στη Γάζα και γενικότερα το Παλαιστινιακό, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και άλλους παράγοντες στην περιοχή, για ενίσχυση του διαλόγου τους με την ΕΕ και αντιμετώπιση των διαφορετικών προσεγγίσεων που παρουσιάζονται.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεών του στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συμμετείχε στο πρόγευμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ και στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ενώ είχε και συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, κατά την οποία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του στην Ουάσιγκτον και για τη συζήτηση που είχε σε σχέση με το Κυπριακό με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Αναλυτικά, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε άτυπο πρόγευμα που διοργάνωσαν από κοινού οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Αυστρίας, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Υπουργού Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την πορεία μεταρρυθμίσεων στη χώρα και στη συνέχεια έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με κύρια θέματα συζήτησης το Ιράν, τη Γάζα και την κατάσταση στη Βενεζουέλα υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ιράν ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προσέγγιση της ΕΕ για συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν παραμείνει προσηλωμένο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του. Παρά τα όποια προβλήματα, η διατήρηση της Συμφωνίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης αλλά και γενικότερα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο Ν.Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη όπως αποφεύγονται συμπεριφορές και προσεγγίσεις που απειλούν την ασφάλεια στην περιοχή ή/και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά σε κράτη της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη όπως η ΕΕ, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εργαστούν για να αποτραπεί μια εκ νέου κλιμάκωση της κατάστασης.

Σημαντικό στοιχείο προς επίτευξη του στόχου αυτού είναι η ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της Αιγύπτου, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα προβούν σε άμεσες ενέργειες για απάλυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και άλλους παράγοντες στην περιοχή, για ενίσχυση του διαλόγου τους με την ΕΕ και αντιμετώπιση των διαφορετικών προσεγγίσεων που παρουσιάζονται.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
28/05/2018 18:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: