Και τώρα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: Το ΔΝΤ περιμένει τις προτάσεις των Ευρωπαίων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει τις επαφές με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς χωρίς αυτή τη συμφωνία δεν προτίθεται να λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Είναι φανερό από την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τζέρι Ράις ότι το Ταμείο απαιτεί διαβεβαιώσεις ότι το μείζον αυτό θέμα θα διευθετηθεί, πριν αποφασιστεί η επιστροφή του στο Πρόγραμμα. Ουσιαστικά το ΔΝΤ ζητά να επιτευχθεί συμφωνία άμεσα ούτως ώστε να συγκλιθεί το Δ.Σ. για να εγκρίνει και τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου.

Ένας αξιωματούχος μας είπε ότι «αν δείτε τον Πολ Τόμσεν να πηγαίνει στο Δ.Σ., τότε υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους»,

Στην ανακοίνωση του για το τέλος της αξιολόγησης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε μα ακρίβεια τα εξής για την ελάφρυνση του χρέους:

  • «Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, με σκοπό να λάβουμε διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του χρέους που απαιτείται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ» (εννοεί στο Ελληνικό Πρόγραμμα).

Και η ελληνική κυβέρνηση και άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις είχαν μείνει με την εντύπωση ότι το Ταμείο προσπαθεί για μία τελική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, και μάλιστα πριν τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ράις αναφέρει:

Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 16 μέχρι τις 19 Μαΐου για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια προληπτική ρύθμιση εκ μέρους του ΔΝΤ.

Η αποστολή πέτυχε καλή πρόοδο και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες. Θα επικεντρωθούν σε μερικά θέματα που απέμειναν για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, με σκοπό να λάβουμε διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του χρέους που απαιτείται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ (εννοεί στο Ελληνικό Πρόγραμμα).

Η αποστολή συμμετείχε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος ESM.

Έκλεισε η συμφωνία αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, δηλώνουν Τσακαλώτος, Κομισιόν και ESM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: