Κατρούγκαλος από Ιταλία: “Η ανισότητα είναι κίνδυνος για οικονομία και δημοκρατία”




«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι η έκρηξη των ανισοτήτων τόσο στο εσωτερικό των κρατών όσο και μεταξύ των κρατών, που δεν υπονομεύουν μόνο την οικονομία αλλά και την δημοκρατία».

Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου που πραγματοποιείται στην Κατάνια.

«Αντίθετα», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, «πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΕΕ για τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου, που συνδέουν κράτη-μέλη της Ένωσης με υποψήφια ή εν δυνάμει κράτη προς ένταξη, ενισχύουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην περιοχή. Χρειαζόμαστε περιφερειακές στρατηγικές που θα συμβάλλουν σε μια δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να μένει πίσω και να οδηγείται στην φτώχεια ή την ανεργία».

«Η Ελλάδα», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, «προωθεί παρόμοιες πολιτικές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκάνιων ενισχύοντας τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του εμπορίου».

Στο Φόρουμ συζητήθηκαν θεάματα διασυνοριακής συνεργασίας στη θάλασσα και την ενδοχώρα την περίοδο 2021-2027 καθώς και οι προκλήσεις για τις χώρες τις περιοχής, που απορρέουν από τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας.

Στην Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου συμμετέχουν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Σλοβενία. Για πρώτη φορά συμμετείχε ως παρατηρητής και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε μία προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών της περιοχής. Η πΓΔΜ υπέβαλλε αίτημα να γίνει η ένατη χώρα που θα συμμετέχει σε αυτή τη Στρατηγική της ΕΕ.

24/05/2018 14:23
ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: