«Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη»: Διθύραμβοι της Welt για το αναπτυξιακό σχέδιο




Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Die Welt, υπό τον τίτλο «Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη».

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να παρουσιάσει, σήμερα Τετάρτη, στην ελληνική Βουλή το σχέδιο για την ανάπτυξη «που θα διασφαλίζει την ανάκαμψη μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος».

Σύμφωνα με το έγγραφο 104 σελίδων που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει βαθιές τομές στον οικονομικό και ενεργειακό κλάδο. Βασικές προτεραιότητες, όπως αναφέρεται, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η άρση των capital control και η βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ειδικότερα και προκειμένου να επιταχυνθεί η εξυγίανση των τραπεζών, φέρεται να εξετάζεται η δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθά στην αξιολόγηση των κόκκινων δανείων.

Όπως σχολιάζει η Welt, το ερώτημα είναι πόσο πειστικά είναι τα προαναγγελθέντα μέτρα για δυνητικούς επενδυτές. Εξίσου σημαντικό για τους επενδυτές είναι με ποιον τρόπο θα εγκαταλείψει η Ελλάδα το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Πάντως, όπως σημειώνεται, σε αντίθεση με το παρελθόνν οι εμπλεκόμενοι δανειστές φαίνεται να αποτιμούν σήμερα πιο θετικά την κατάσταση στην Ελλάδα και να είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό συνεργασίας την νυν κυβέρνησης. Το δε ΔΝΤ φαίνεται να εξετάζει τώρα και, κατά την εκπνοή του προγράμματος, την οικονομική του συμμετοχή στο πρόγραμμα.


23/05/2018 08:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle
Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: