Ισορροπία του τρόμου: Ήσυχα για την ώρα τα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ, δηλώνει ο ΟΗΕ




Ηρεμία εξακολουθεί να επικρατεί στη μεθόριο μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η δύναμη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης η οποία στρατοπεδεύει στον τομέα, την επομένη των πληγμάτων σε άνευ προηγουμένου εύρος από το Ισραήλ στη γειτονική Συρία.

Από το 2011 ο Λίβανος δεν έχει γλιτώσει από μια διάχυση της σύγκρουσης που μαίνεται στη Συρία. Οι ισραηλινές επιδρομές που έγιναν χθες πριν από την αυγή εναντίον στόχων που παρουσιάστηκαν ως ιρανικοί στη Συρία προκάλεσαν φόβους για αντίποινα από το λιβανικό σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ, που είναι σύμμαχος της Τεχεράνης και των συριακών αρχών.

Εξάλλου το Ισραήλ και ο Λίβανος εξακολουθούν πάντα να βρίσκονται τυπικά σε κατάσταση πολέμου. Η μεθόριος μεταξύ των δύο χωρών φρουρείται από τη Finul, την προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο.

“Επιβλέπουμε γενικά την κατάσταση, αλλά στον τομέα μας, η κατάσταση παραμένει ήρεμη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Finul, Αντρέα Τενέντι.

Αυτός διευκρίνισε ότι η δύναμη του ΟΗΕ δεν έχει αυξήσει τον αριθμό των καθημερινών περιπολιών που πραγματοποιεί στον νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε χθες δεκάδες αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στη Συρία, λέγοντας ότι τις έκανε σε αντίποινα για “ιρανικές” ρουκέτες που ρίφθηκαν εναντίον τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν που βρίσκονται υπό την κατοχή του ισραηλινού κράτους.

Το Ισραήλ, που παραμένει επισήμως σε κατάσταση πολέμου με τη Δαμασκό, δεν έχει πάψει να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως ορμητήριο εναντίον του.

Τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει πολλές επιδρομές κατά θέσεων των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, της Χεζμπολάχ και όλο και περισσότερο των ιρανικών δυνάμεων.

11/05/2018 13:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: