Ισχυρότερες και ταχύτερες οι ειδικές δυνάμεις σε λίγο καιρό: Όλο το σχέδιο αναβάθμισης




Η μεγαλύτερη καινοτομία στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις ξεκινά. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο φάκελος με το σχέδιο των αλλαγών στις Ειδικές Δυνάμεις βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Πάνου Καμμένου για την τελική υπογραφή.

Στο σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου σε επίπεδο αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της διοίκησης, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη και θα είναι υπόλογος στον αρχηγό του στρατεύματος, ενώ ο διοικητής ειδικών επιχειρήσεων, υποστράτηγος στον βαθμό, θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των ειδικών δυνάμεων, που αποτελούνται από τις εξής μονάδες:

  • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών
  • Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών
  • Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών
  • Όλα τα ειδικά τάγματα Εθνοφυλακής των νησιών
  • Ειδικές Δυνάμεις Πολεμικής Αεροπορίας

Όλες αυτές οι μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με ειδικά αεροπορικά μέσα και ιπταμένους με ειδική εκπαίδευση.

Ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ που παρακολουθούν στενά τις αλλαγές αυτές και έχουν εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν σε τεχνογνωσία αλλά και υλικοτεχνικά με νέα μέσα για τις ειδικές δυνάμεις κατάλληλα για τις πιο ειδικές επιχειρήσεις, που απαιτούν κορυφαίο συντονισμό.

Το δεύτερο κομμάτι του σχεδίου προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στη σημερινή 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου της Ρεντίνας θα αναβαθμιστεί και θα συγκεντρωθούν εκεί όλα τα «σχολεία» των ειδικών δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στον σχεδιασμό προβλέπεται και η εκπαίδευση στελεχών από άλλα κράτη που ήδη συνεκπαιδεύονται με την Ελλάδα.

Αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες και οι λεγόμενες βόρειες μοίρες των καταδρομών θα γίνουν αυστηρά αερομεταφερόμενες ώστε να μπορούν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να υποστηρίξουν τη νησιωτική Ελλάδα και να μην χρειάζονται εκ των υστέρων αποβατικές ενέργειες. Στο σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και το Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού.,

Επίσης αναμένεται αναβάθμιση των σκαφών που χρησιμοποιούν οι αμφίβιες μοίρες κυρίως των νησιών, αλλά και ραγδαία αναβάθμιση στον τομέα των επικοινωνιών μεταξύ των μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

Πηγή: ΕΡΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: