Ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να σκληρύνουν απέναντι στην προκλητική σε όλα Τουρκία, τονίζει ο Μενέντεζ




Την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαφοροποίησης των απόψεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου για την Τουρκία, μετά από τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην Αστόρια, σε εκδήλωση για την ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας, που οργάνωσαν Ελληνοαμερικανοί υποστηρικτές του.

Ο φιλέλληνας Αμερικανός πολιτικός είπε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται μία πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο η οποία θα απομακρύνεται από την Τουρκία και θα βοηθά στη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα λειτουργεί ως αντίβαρο.
Στην ομιλία του ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως είναι στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας από θέση αρχής και γιατί πιστεύει στο δίκαιο των αγώνων τους.

Αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων στην ΑΟΖ της Κύπρου , υπογραμμίζοντας ότι τόνισε έντονα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως δεν μπορούν να συνεχιστεί η πολιτική της Τουρκίας να στέλνει πολεμικά σκάφη και να παρενοχλεί τις έρευνες διεθνών εταιρειών. Αναφορά έκανε επίσης στην τουρκική προκλητικότητα στον Αιγαίο.

Είπε πως η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές που κάνουν μία χώρα κοσμική, με τον Ερντογάν να κυβερνά αυταρχικά, να βομβαρδίζει τους Κούρδους της Συρίας που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και να μην παραχωρεί πρόσβαση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Υπογράμμισε ότι ενθάρρυνση του εθνικισμού στην Τουρκία αποτελεί πηγή πολλαπλών ανησυχιών για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
«Αυτά που συμβαίνουν με την Τουρκία, στο Αιγαίο και την Κύπρο ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Ελπίζω ότι τώρα θα μπορέσουμε να προωθήσουμε περισσότερο έντονα αυτά τα ζητήματα και ελπίζω θα κατορθώσουμε να αλλάξουμε τις παραδοσιακές απόψεις που υπάρχουν για την Τουρκία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ακόμη και σε μέλη του Κογκρέσου. Ερχεται κάποτε η στιγμή – που πιστεύω είναι τώρα – όπου εξ αιτίας των ενεργειών της Τουρκίας και του Ερντογάν, είμαστε στην αρχή της διαφοροποίησης των απόψεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου για την Τουρκία. Όχι ως συμμάχου των ΗΠΑ και γέφυρας μεταξύ ανατολής και δύσης, ή της συμμάχου στο ΝΑΤΟ που περιμέναμε, αλλά μιας χώρας που κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση».

Είπε ότι δημιουργείται πλέον για όλους μας η ευκαιρία να τους πείσουμε γι’ αυτό που ακριβώς είναι η Τουρκία και ο ίδιος υποστήριζε πολύ καιρό.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπογράμμισε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών στο Κογκρέσο οι οποίο απλά αναγνωρίζουν κάτι κι αυτών που είναι η κινητήρια δύναμη προσπαθειών, όπως για την προώθησης ενός ψηφίσματος που θα καλεί για μη αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» και θα καταγγέλλει τις επεκτατικές τους βλέψεις.

«Εγώ χρησιμοποιώ το πολιτικό μου κεφάλαιο και τις σχέσεις μου με τους συναδέλφους μου – αρκετοί από τους οποίους δεν παρακολουθούν όσο εγώ αυτά τα θέματα – με σκοπό να τους βοηθήσω να τα καταλάβουν και να σταθούν μαζί μου, όχι ως φίλοι της Ελληνικής Κοινότητας, αλλά επειδή αυτό επιβάλλουν για συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πιστεύω ακράδαντα ότι οι θέσεις που λαμβάνω για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία, την Ελλάδα – μία στενή σύμμαχο που μας βοηθά με τη βάση της Σούδας – και την Κύπρο, είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ».

Υποστήριξε την ανάγκη μία αμερικανικής πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο που θα απομακρύνεται από την Τουρκία.
«Μίλησα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γουές Μίτσελ, για την ανάγκη δημιουργίας μιας πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο, που θα κινείται σε πολύ πιο διαφορετική κατεύθυνση. Που θα εμπλέκει την Κύπρο ως πλήρη σύμμαχο, θα επιδιώκει την υπογραφή μνημονίων συναντίληψης με την Κύπρο, θα τερματίζει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, θα εμπλέκει την Ελλάδα με ισχυρότερο τρόπο και θα αναζητεί άλλες χώρες της περιοχής ως αντίβαρο προς την Τουρκία. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον και των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής».

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε για να συνεχίσει να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, θα πρέπει να επανεκλεγεί στη Γερουσία. Το Νοέμβριο έχει μία δύσκολη μάχη, απέναντι σε έναν πολυεκατομμυριούχο που είναι διατεθειμένος να ξοδέψει 120 εκατομμύρια από την προσωπική του περιουσία και ήδη έχει δαπανήσει 3 εκατομμύρια για αρνητική διαφήμιση.

Ο κ. Μενέντεζ ευχαρίστησε τους ομογενείς υποστηρικτές του για τη συμπαράσταση, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ για την πίστη του στο αγώνα για την Κύπρο, το Νίκο Μουγιάρη, τον οποίο – όπως είπε – έχει στις προσευχές του, το Σάββα Τσίβικο και τον Τάσο Ζαμπά, που τον εισήγαγε στο κυπριακό πρόβλημα.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
13/05/2018 13:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: