« Ιλιντένσκα Ματσεντόνια»: Οι Σκοπιανοί έβαλαν στο τραπέζι νέο όνομα και “διαλαλούν” λύση




Ένα νέο όνομα φαίνεται ότι προστέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, για την επίλυση του ονοματολογικού, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Το «Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Ματσεντόνια» (Republika Ilindenska Makedonija – Δημοκρατία τoυ Ίλιντεν και της Μακεδονίας) είναι μια ακόμα σύνθετη ονομασία που συζητείται μεταξύ της ελληνικής και της σκοπιανής κυβέρνησης όπως αναφέρει η σκοπιανή ιστοσελίδα a1on.
Απο την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση η επιβεβαίωση της πληροφορίας αλλα κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν οτι το «Erga omnes» (ονομασία έναντι όλων) με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία.

Για όλες τι τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σαββατοκύριακο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν  πέντε ονόματα.

– Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
– Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
– Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
– Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
– Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Οι Σκοπιανοί “βλέπουν” συμφωνία 

Πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημητρόφ, όπως γράφει η  Καθημερινή , ανέφερε πως οι δυο πλευρές έχουν έλθει κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Ιλιντέντσκα Μακεντονίγια» που έχει αναφορά στο ιστορικό ορόσημο του Ιλιντεν (Αγίου Ηλία) και στην ένοπλη εξέγερση εναντίον των Οθωμανών του «μακεδονικού έθνους», σύμφωνα με τα Σκόπια.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι κατά την επιστροφή του στα Σκόπια ο κ. Ζ. Ζάεφ αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και το αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO DPMNE για τις συζητήσεις που είχε με τον  Αλέξη Τσίπρα πάνω στο θέμα αυτό.

«Το όνομα αυτό είναι δεμένο με την ιστορία μας και θεωρείται πιο εύκολο να περάσει στην κοινωνία και να ισχύσει erga omnes, ενώ δεν παραπέμπει στην αρχαία, αλλά στη νεότερη Μακεδονία», ανέφερε στην εφημερίδα και υποστήριξε ότι και το εθνικιστικό κόμμα VMRO, που είναι ενήμερο, δεν θα αντιταχθεί.

Πάντως από την Αθήνα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση στο συγκεκριμένο όνομα ενω σύμφωνα με πληροφορίες της HellasJournal η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα» και ότι «υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί», δείχνει οτι δεν θέλει να συμμεριστεί αυτή την υπέρμετρη αισιοδοξία του Ζάεφ ο οποίος έχει κάθε λόγο να παρουσιάζει την λύση ως σχεδόν δεδομένη, ενώ ακόμη υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα προς αποσαφήνιση.

Τι έγινε στην «Εξέγερση του Ίλιντεν»

Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων  που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση το καλοκαίρι του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην FYROM ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Η λέξη Ιλιντεν είναι για τους γείτονες ένα μυθικό όνομα, που σχετίζεται με την εθνική τους αφύπνιση.

Ανήμερα του Αγίου Ηλία (Ιλιντεν στην γλώσσα του), στις 20 Ιουλίου το 1903 (στην ΠΓΔΜ γιορτάζεται με το παλαιό ημερολόγιο δεκατρείς μέρες μετά) στην πόλη Κρούσεβο, σημειώθηκε εξέγερση εναντίον των Οθωμανών από ένοπλα αντάρτικα τμήματα, «Σλαβομακεδονικά » κατά τα Σκόπια, «βουλγάρικα» κατά την Σόφια.

Η εξέγερση της 20ης Ιουλίου του 1903, θεωρείται το πρώτο θεμέλιο του   νέου κρατιδίου.  Είναι το «πρώτο Ιλιντεν» και εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ακολούθησαν το «δεύτερο Ιλιντεν» με την ίδρυση το 1944, από τον Τίτο της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που απετέλεσε και την πρώτη μορφή οργανωμένου « κράτους» και το «τρίτο Ιλιντεν», το 1991 με την ανακήρυξη της FYROM, ως ανεξάρτητου κράτους.

Πηγή: a1on, Καθημερινή, HellasJournal

Στις Πρέσπες για συμφωνία τον Ιούνιο; Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προχώρησαν αλλά τα εμπόδια πολλά

Ο Τσίπρας ενημερώνει το Σαββατοκύριακο Παυλόπουλο και αρχηγούς για το Σκοπιανό

Υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι: Δεν προεξοφλούμε τίποτα, λέει ο Τζανακόπουλος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: