«Η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο, δεν έπρεπε να είναι ποτέ ούτε πρέπει να γίνει ποτέ στο μέλλον. Είναι μια ζωντανή, διαρκής πηγή και παρακαταθήκη του Κοινοβουλευτισμού, της Δημοκρατίας, της ενθάρρυνσης των πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων της χώρας. Είναι οπωσδήποτε το σημείο όπου οι δεκάδες των διαδηλώσεων καταλήγουν ή περιτριγυρίζουν, αλλά και το επίκεντρο όπου οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις παράγουν αποτελέσματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στους πολιτιστικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες σε μια ενημερωτική συνάντηση για την πολιτιστική δραστηριότητα και ευρύτερα για τις δράσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια και την κοινωνική προσφορά της Βουλής με τη συνδρομή στρατηγικών υπηρεσιών της, όπως είναι η βιβλιοθήκη, ο τηλεοπτικός σταθμός, το Ίδρυμα της Βουλής και η γενική διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων.
Ήταν μια συνάντηση που έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω διερεύνηση των επιμέρους πρωτοβουλιών της Βουλής στην πολιτιστική πολιτική της.
Ο κ. Βούτσης έδωσε κάποιες «ψηφίδες» αυτών των σημαντικών πρωτοβουλιών σε διάφορα πεδία και για ποικίλες ανάγκες: από την προσπάθεια ανασύστασης της ιστορικής μνήμης της χώρας μέσα από συγκροτημένα επιστημονικά προγράμματα, εκθέσεις, εκδόσεις, συνέδρια έως τις πολλές και πλούσιες χορηγίες σε επί μέρους δραστηριότητες και πολιτιστικούς φορείς (σ.σ πρόσφατο παράδειγμα η επιχορήγηση της 15ης ΔΕΒΘ με 25χιλιάδες ευρώ).
Αναφέρθηκε στο κανάλι της Βουλής «με το πολύ άξιο δυναμικό και στίγμα προγράμματος πολύ πέραν της αναμετάδοσης των ”ντέρμπι” ανάμεσα στους πολιτικούς και πέρα από τη μετάδοση των κοινοβουλευτικών εργασιών -που οφείλει να αναμεταδίδει- το κανάλι έχει εμπλουτιστεί με αξιόλογα προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου, πολιτικές συζητήσεις για όλα τα νομοσχέδια, επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο και δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης, σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, των απόψεών τους. Βρισκόμαστε» συνέχισε ο κ. Βούτσης «σε σωστή ρότα και για έναν επιπλέον λόγο, ότι δεν έχει εκφραστεί ούτε στη Διάσκεψη των Προέδρων ούτε οπουδήποτε αλλού κάποια σοβαρή κριτική ή ένσταση για τη δουλειά που γίνεται εκεί». Ανακοίνωσε δε, ότι και στον τομέα του ραδιοφώνου η Βουλή συντονίζει τα βήματά της με το νέο ψηφιακό τοπίο και ήδη η αναμετάδοση των εργασιών της Βουλής έχει μπει δοκιμαστικά σε αυτήν την πλατφόρμα.
Αναφερόμενος στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τόνισε τη σπουδαία επιστημονική δουλειά που γίνεται, με τη στήριξη της Βουλής και παροχή τεχνογνωσίας από τη βιβλιοθήκη της για την αναδιοργάνωση, καταλογογράφηση και εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Έκανε επίσης λόγο για δράσεις που αναπτύσσει η Βουλή σε όλη την επικράτεια προκειμένου να αφήσει το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα της που είναι, πλέον, αναγνωρίσιμο και με το οποίο έρχεται σε επαφή ολόκληρη η κοινωνία.
Τόνισε ακόμα ότι η Βουλή δείχνει την κοινωνική αλληλεγγύη της με οικονομική ενίσχυση σε σχολικές τάξεις προσφυγόπουλων που έχουν ανάγκη επιπλέον απογευματινές σχολικές ώρες μαθημάτων.
« Ανταποκρινόμαστε και κρινόμαστε» είπε ο κ. Βούτσης. «Βεβαίως, ανταποκρινόμαστε σωστά, αμερόληπτα, σε βάθος. Μπορώ να πω οι δημόσιες εντάσεις σ’ αυτόν τον τομέα είναι ελάχιστες και αφορούν κάποιες παρεμβάσεις που εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια πολιτική συζήτηση, γόνιμο είναι αυτό» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.
Στο τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Βουλής μας προέτρεψε να δούμε το βιβλίο που εκτίθεται από τις συλλογές της Βουλής, με τα πρωτότυπα πρακτικά της Α΄ Βουλής του 1844 της Βουλής που διαμόρφωσε προς ψήφιση το πρώτο Σύνταγμα μετά την Επανάσταση του 1843. «Βλέπετε η χώρα μας έχει πρωτοπορήσει στη δημοκρατική εξέλιξη στο πεδίο του Κοινοβουλευτισμού» είπε ο κ. Βούτσης και κατέληξε :
«Εδώ εκ των πραγμάτων γίνονται τα μεγάλα γεγονότα, όταν η Βουλή είναι ανοικτή και δεν είναι κλειστή όπως γινόταν επί επταετίας, με τη χούντα όπου στο δικό μου γραφείο υπήρχαν οι πολύγραφοι που έβγαζαν οι χουντικοί, τους αναγκαστικούς νόμους. Ζούμε στη Δημοκρατία όλ’ αυτά τα χρόνια ακόμα και με τις περιστολές που υπάρχουν στις συνταγματικές ή άλλες πρόνοιες της λαϊκής κυριαρχίας που θα θέλαμε νάναι πολύ ευρύτερες. Αλλά αυτό είναι το πεδίο μέσα στο οποίο δοκιμάζεται και η σχέση της Βουλής με την κοινωνία».
Ο κ. Βούτσης μίλησε για τη δημιουργία Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και Μουσείου Δημοκρατίας στην Αθήνα, ενώ έχουν αποφασιστεί από το Δ.Σ. του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία οι εκδηλώσεις που θα γίνουν ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στην ανεξαρτησία της χώρας μας.
Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ
11/05/2018 20:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νατάσσα Δομνάκη
Αθήνα, Ελλάδα