Η σύγκρουση του Ισραήλ με τον Ιράν στη Συρία και η πιθανότητα να πάρει φωτιά όλη η περιοχή…




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Τις τελευταίες ημέρες με τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας, έχει αυξηθεί η ανησυχία για πιθανό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί στο συνολικό πόλεμο στη Συρία και να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Ο βασικός στόχος του Τέλ Αβίβ, είναι να αποτρέψει τη δημιουργία βάσεων του Ιράν στη Συρία, από όπου το καθεστώς της Τεχεράνης, θα μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η καταστροφή των εγκαταστάσεων που έχει χτίσει και χτίζει το Ιράν ή να στείλει σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη ότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις εάν κτιστούν θα καταστραφούν.

Αυτή είναι η βασική ανησυχία και επιδίωξη του Ισραήλ, μαζί με την αποτροπή ελέγχου από το Ιράν εδαφών κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν.

Το Τέλ Αβίβ προσπάθησε να προασπίσει τα συμφέροντα του στη Συρία με πολιτικά μέσα αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτές οι προσπάθειες να είναι επιτυχημένες, διότι είναι πολύ δύσκολο και λάθος να εμπιστευτεί το Ιράν σε οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία, ακόμα και με εγγυήσεις μιας δύναμης όπως η Ρωσία.

Ο μόνος τρόπος για να επιτύχει τους παραπάνω στόχους είναι να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις του Ιράν στη Συρία, και αυτό κάνει με τις αεροπορικές επιδρομές τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Αυτό το στρατηγικό παιχνίδι στη Συρία, γίνεται κατανοητό και στο Τέλ Αβίβ και στην Τεχεράνη, και καμία από τις δυο πλευρές δεν επιθυμεί πολεμική σύγκρουση αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά και οι δυο πλευρές κάνουν κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο. Και οι δυο πλευρές προσέχουν αλλά καμία από τις δύο δεν πρόκειται να δράσει με παθητικό τρόπο στο μέτωπο της Συρίας. Σαν αποτέλεσμα το παιχνίδι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και απρόβλεπτο.

Και οι δυο πλευρές κρατάνε τα επίπεδα της επιθετικής ρητορικής σε υψηλά επίπεδα με την Τεχεράνη να απειλεί με επίθεση το Ισραήλ στην περίπτωση πλήγματος των βάσεων του στη Συρία, και το Ισραήλ να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει βάσεις του Ιράν στη Συρία.

Και οι δύο παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Η προσπάθεια έγινε από το Ιράν για δημιουργία βάσης στη νότια Συρία, από όπου θα μπορούσε να πλήξει το Ισραήλ, αλλά το Τέλ Αβίβ απάντησε άμεσα με καταστροφή αυτών των εγκαταστάσεων. Το μάθημα που πήρε το Ιράν τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν σκληρό και ξεκάθαρο. Γιαυτό και είναι πολύ πιθανό να μην προκαλέσει έντονα το Ισραήλ ξανά σύντομα και μάλιστα τόσο κοντά στα σύνορά του με τη Συρία.

Για το Ιράν είναι πολύ πιο σημαντικό το ποιος θα έχει τον έλεγχο της Συρίας από το να κτίσει βάσεις εκεί που θα απειλήσουν το Ισραήλ. Με δεδομένο ότι, όπως όλα δείχνουν, για να ξεκαθαρίσει το ποιος θα έχει τον έλεγχο στη Συρία, θα χρειαστούν κάποια χρόνια ακόμη, βραχυπρόθεσμα το Ισραήλ μπορεί να ελέγξει την απειλή. Όταν όμως το θέμα του ελέγχου της Συρίας ξεκαθαρίσει και είναι ένα αποτέλεσμα που θα ευνοεί το Ιράν, τότε ίσως δεν θα είναι τόσο διστακτικό για μια πολεμική σύγκρουση με το Ισραήλ.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα για το Ισραήλ, και γιαυτό η μόνη ασφαλής λύση για την αποφυγή πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο μέλλον είναι η πτώση του καθεστώτος των μουλάδων της Τεχεράνης. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Τράμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει βασικό στόχο της στρατηγικής της στην περιοχή την αλλαγή καθεστώτος, στο Ιράν, και χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων ή στρατιωτικής επέμβασης.

Αυτό είναι το “Στρατηγικό Παιχνίδι” και οι παίκτες που εμπλέκονται σε αυτό δεν περιορίζονται μόνο στο Ιράν, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά περιλαμβάνουν, τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της Τεχεράνης, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τράμπ δεν σχεδιάζει στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν: Η ανατροπή θα έρθει από μέσα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: