Η ώρα της κάλπης στην υπόθεση Novartis: “H ΝΔ απέχει της ευθύνης” δήλωσε ο Βούτσης




Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis. Οι βουλευτές ψηφίζουν σε δέκα κάλπες, όσα και τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία είχε συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ψηφοφορία δεν λαμβάνουν μέρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής.

Η Βουλή αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-‘Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Μολονότι απέχουν από την ψηφοφορία οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στις οποίες μετέχουν, στην αίθουσα της Ολομέλειας παραμένουν ως ψηφολέκτες κατά την ψηφοφορία αλλά δεν θα ψηφίσουν, οι Σπύρος Λυκούδης (αντιπρόεδρος της Βουλής – Ποτάμι), Χαρά Κεφαλίδου (γραμματέας – ΔΗΣΥ), Δημήτρης Καβαδέλλας (βουλευτής – Ένωση Κεντρώων). Ψηφολέκτες είναι και οι ανεξάρτητοι Νίκος Νικολόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης, που θα πάρουν όμως μέρος στην ψηφοφορία. Η ΝΔ που έχει αποχωρήσει, αν και είχε δηλώσει τα ονόματα των βουλευτών της που θα ήταν ψηφολέκτες στην αποψινή ψηφοφορία, αποχώρησε σύσσωμη. Γι’ αυτό λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν πήρε αρνητική απάντηση από τη ΝΔ για την παραμονή στην αίθουσα των ψηφολεκτών της, είχε δηλώσει απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι “η ΝΔ απέχει της ευθύνης”.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

18/05/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: