Η ώρα της εκδίκησης του Νετανιάχου, για την αναγκαστική συγγνώμη στον Ερντογάν




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Μόλις πέντε χρόνια κράτησε ο πολύ μεγάλος έρωτας μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, προτού αρχίσει ξανά η σύγκρουση δύο κρατών με διαφορετικό θρήσκευμα και εντελώς διαφορετικά συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κι αν η τωρινή σύγκρουση με εκατέρωθεν διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών θυμίζει κάτι από το 2010 υπάρχει μια μεγάλη ειδοποιός διαφορά, ο κάτοικος του Λευκού Οίκου έχει αλλάξει και μαζί του και η αντιμετώπιση προς το Τελ Αβίβ και την Άγκυρα.

Άρα ο Ερντογάν δεν θα πρέπει να περιμένει πάλι μια συγγνώμη του Νετανιάχου, για την οποία τον ανάγκασε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2013. Η Τουρκία ακροβατούσε πάντα μεταξύ του μουσουλμανικού της υποβάθρου , αν και κοσμικό κράτος, και των αμυντικών της συμφερόντων, που εξυπηρετούνταν από το Ισραήλ.

  • Η αναγνώριση και οι πρώτες επαφές

Η Άγκυρα με Πρόεδρο τον Ισμέτ Ινονού υπήρξε η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ, μόλις έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του. Εννέα χρόνια μετά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεν Γκουριόν, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών, Γκόλντα Μέιρ, προσγειώνονται στην Άγκυρα για να συναντηθούν με τον Μεντερές.

Η Τουρκία φοβάται την αντίδραση των αραβικών κρατών – που δήθεν υποστηρίζει – και ανακοινώνει την επίσημη δικαιολογία πως το ισραηλινό αεροσκάφος υπέστη βλάβη και έκανε αναγκαστική προσγείωση.

  • Η Τουρκία θυμάται τους Άραβες

Η τουρκική στάση αλλάζει και το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών η Τουρκία απαγορεύει τη χρήση των αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της για να μην ενισχύσουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ, ενώ η γειτονική χώρα διακηρύσσει πως ο σιωνισμός αποτελεί φυλετισμό.

Η χούντα του Εβρέν σκληραίνει ακόμα τη στάση της, απορρίπτει την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως αιώνιας πρωτεύουσας του Ισραήλ και οδηγεί τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών στο κατώτερο επίπεδο, αυτό του β’ γραμματέα πρεσβείας.

  • Η στροφή του Οζάλ και ο “γάμος” με την Τσιλέρ

Το φλερτ της Τουρκίας με το Ισραήλ ξεκινάει με μια μυστική συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ το 1992 και γίνεται ακόμα πιο θερμό όταν ο Έζερ Βάιζμαν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ, που επισκέπτεται την Τουρκία τον Ιανουάριο του 1994.

Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς η Τανσού Τσιλέρ κάνει απόβαση στο Τελ Αβίβ, συνοδεία 56 αξιωματούχων και επιχειρηματιών.
Δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1996, το φλερτ γίνεται γάμος με την υπογραφή της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία, που φήμες λένε ότι περιελάμβανε το δικαίωμα χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων των δύο κρατών σε περίπτωση πολέμου, αλλά και τη στάθμευση μαχητικών του Ισραήλ σε βάση της νοτιοανατολικής Τουρκίας, τα οποία θα ήταν πάντοτε έτοιμα να βομβαρδίσουν τον νυν σύμμαχο της Τουρκίας, το Ιράν.

Στο τέλος του 1999 η συμφωνία επισφραγίζεται με την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος είναι και ο πλέον παρασημοφορημένος Ισραηλινός.

  • Ο Ερντογάν σημαίνει την αρχή του τέλους

Το πρώτο ρήγμα σε μια σχέση που έδειχνε μετά από χρόνια αρραγής το προκάλεσε ο νυν Πρόεδρος της Τουρκίας και τότε πρωθυπουργός της, Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Ιανουάριο του 2009 στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, βρίσκεται στο ίδιο πάνελ με τον Ερντογάν, ο οποίος έχοντας στο μυαλό του κάτι που κανείς άλλος δεν αντιλαμβανόταν ακόμα – να γίνει δηλαδή χαλίφης των απανταχού μουσουλμάνων επανιδρύοντας την οθωμανική αυτοκρατορία – πραγματοποιεί επίθεση κατά του Πέρες για την επιχείρηση «Συμπαγές Ατσάλι» του Ισραήλ, η οποία έχει αιματοκυλίσει τη Γάζα.

Ο Ερντογάν επιτίθεται, η σύζυγός του Εμινέ δακρύζει και οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου.

  • Η Γάζα και επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος

Έναν χρόνο αργότερα η ρήξη είναι οριστική. Ο «Στόλος της Ελευθερίας» (Freedom Flotilla) αποπλέει από την Κωνσταντινούπολη υπό τις ευλογίες του Ερντογάν για να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Το πλοίο Mavi Marmara στο οποίο επιβαίνουν επισήμως τουλάχιστον Τούρκοι ακτιβιστές πλησιάζει στη ζώνη αποκλεισμού, οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν τις προειδοποιήσεις τους και οι ειδικές δυνάμεις κάνουν ρεσάλτο στο πλοίο. Ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα, Τούρκοι πέφτουν νεκροί και το πλοίο οδηγείται στο λιμάνι Ασντότ.

Ο Ερντογάν απειλεί θεούς και δαίμονες και απαιτεί από το Ισραήλ συγγνώμη, αποζημιώσεις και άρση του ναυτικού αποκλεισμού. Θα περάσουν τρία χρόνια και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα,ο Νετανιάχου θα ζητήσει συγγνώμη στον Ερντογάν τηλεφωνικά, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ.

Έκτοτε οι σχέσεις δεν ομαλοποιούνται παρά τις αποζημιώσεις που πληρώνει το Ισραήλ στα θύματα καθώς ο Ερντογάν έχει απαιτήσει και άρση του αποκλεισμού, που δεν γίνεται ποτέ. Παρά τη συμφωνία για επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων το 2016, οι Ισραηλινοί δεν πείθονται πως ο Ερντογάν έχει διακόψει τις επαφές με τη Χαμάς και τελικά αρχίζουν να αποκαλύπτουν τις μυστικές του κινήσεις.

Η τελευταία σφαγή στη Γάζα και οι αντιδράσεις από Άγκυρα και Τελ Αβίβ φαίνεται πως αποτελούν την οριστική διάλυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και την έναρξη της εκδίκησης του Νετανιάχουν για την ταπεινωτική συγγνώμη που προφανώς ποτέ δεν ξέχασε.

“Δε γίνεται να μας κάνει μαθήματα ηθικής ο Ερντογάν”: Μύδροι Νετανιάχου κατά Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: