Η Μέι ζήτησε συγγνώμη για τη σύλληψη από την MI6 Λίβυου αντικαθεστωτικού την εποχή Καντάφι




Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απολογήθηκε «ανεπιφύλακτα» για το ρόλο της χώρας της στη σύλληψη του Λίβυου αντικαθεστωτικού Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ και της συζύγου του Φατίμα Μπουντσάρ, που οδήγησε στο βασανισμό του πρώτου από το καθεστώς Καντάφι.

Ο κ. Μπελχάτζ και η σύζυγός του είχαν συλληφθεί το 2004 στην Ταϊλάνδη και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε φυλακές του καθεστώτος του Λίβυου συνταγματάρχη. Εκεί ο κ. Μπελχάτζ υπέστη βασανιστήρια, έχοντας μάλιστα καταδικαστεί σε θάνατο.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι αποκαλύφθηκαν έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η σύλληψη και η μεταφορά του ζεύγους στη Λιβύη έγινε κατόπιν ειδοποίησης και βοήθειας από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας MI6.

Το ζευγάρι κατέθεσε αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο το 2012.

Εμφανιζόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ ανέγνωσε επιστολή της Πρωθυπουργού στην οποία εκφραζόταν η ανεπιφύλακτη συγνώμη της Τερέζα Μέι εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

Όπως ανακοινώθηκε, η κα Μπουντσάρ, που ήταν 4,5 μηνών έγκυος κατά τη σύλληψή της, θα λάβει αποζημίωση 500.000 λιρών.

«Είναι σαφές ότι και οι δυο σας υποβληθήκατε σε αποτρόπαια μεταχείριση και ότι υποφέρατε πολύ, πολύ δε περισσότερο με την προσβολή στην αξιοπρέπεια της κ. Μπούντσαρ που ήταν έγκυος εκείνη την περίοδο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει τις μαρτυρίες σας. Κανείς από τους δυο σας δε θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», ανέφερε η επιστολή της κ. Μέι.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
10/05/2018 15:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: