Η Le Monde “ακτινογραφεί” τον σουλτάνο Ερντογάν: Η επιλογή των εκλογών και η Πόλη




Στη ρητορική του επεκτατισμού που επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν για να ενθουσιάσει τα πλήθη αλλά και να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, “στέκεται” η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που επιχειρεί μια πρώτη “ακτινογραφία” των κινήσεων και των επιλογών του Ερντογάν.

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγγελίες Ερντογάν για νέες επιχειρήσεις στη Συρία αλλά και τη φράση του Ερντογάν… “Ορκίζομαι ότι (…) η Τουρκία θα πάρει τη θέση της στη διεθνή σκηνή ως παγκόσμια δύναμη”.

Οι ίδιοι τον χαρακτηρίζουν “νοσταλγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας” και έτσι εξηγούν και την επιλογή του να μιλήσει πρώτα στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας υπήρξε και δήμαρχος.

“Η επιλογή που έκανε η Πρόεδρος της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, και όχι την Άγκυρα, το πολιτικό και διοικητικό κέντρο της χώρας, είναι συμβολική για αυτό το νοσταλγό του ένδοξου παρελθόντος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Le Monde και προσθέτει:

“Η Κωνσταντινούπολη ήταν επίσης το “θέατρο” των πρώτων εκλογικών επιτυχιών του Ερντογάν. Εξελέγη δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, το 1994, ένα λειτούργημα που το έχει χρησιμοποίησε ως εφαλτήριο για να επιβληθεί στη συνέχεια στην εθνική πολιτική σκηνή. Η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας έχει γίνει επίσης μια βιτρίνα για τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται από το ΑΚΡ από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2002″

Από το δημοσίευμα πάντως δεν ξεφεύγει και ο πολιτικός ελιγμός Ερντογάν να κάνει τώρα τις πρόωρες εκλογές ώστε να έχει αυξημένες πιθανότητες για μια μεγάλη εκλογική νίκη και να αποκτήσει τις πολυπόθητες για εκείνον αυξημένες προεδρικές εξουσίες.

Πηγή: Le Monde

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: