Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Βουλή κράτησε ενός λεπτού σιγή, φόρο τιμής στην γενοκτονία των Ποντίων

Η Ολομέλεια της Βουλής, με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου του σώματος, Δημήτρη Συλλούρη, και μονόλεπτη σιγή τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην αναφορά του ο κ. Συλλούρης αφού υπενθύμισε ότι η 19η Μαΐου, με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει κηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, είπε ότι την περίοδο 1916-1923 το Κίνημα των Νεοτούρκων προέβη σε συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση και εκτοπισμό του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής του Πόντου.

«Υπολογίζεται ότι 353 000 Έλληνες του Πόντου εξοντώθηκαν και πέραν των 400 000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Δυστυχώς, η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται τη διάπραξη της γενοκτονίας και να αποδίδει τους θανάτους αυτούς σε απώλειες πολέμου, λοιμούς και ασθένειες», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι πάντοτε σύμμαχος και συμπαραστάτης στον αγώνα της ποντιακής κοινότητας για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και για διατήρηση της ιστορικής αλήθειας και της ιστορικής μνήμης.

18/05/2018 16:56
ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Be the first to comment on "Η Κυπριακή Βουλή κράτησε ενός λεπτού σιγή, φόρο τιμής στην γενοκτονία των Ποντίων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*