Οι Κινέζοι έτοιμοι να αρπάξουν το μερίδιο της Total στο Ιράν σε περίπτωση αποχώρησής της




Η κινεζική εταιρεία CNPC θα αντικαταστήσει την Total στο συμβόλαιο για την ανάπτυξη του ιρανικού κοιτάσματος αερίου στο νότιο Παρς σε περίπτωση αποχώρησης της γαλλικής εταιρείας, δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου.

«Η Total ανακοίνωσε ότι αν δεν λάβει εξαίρεση από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, θα ξεκινήσει τη διαδικασία της αποχώρησης από το συμβόλαιο (…). Σε αυτή την περίπτωση η κινεζική εταιρεία CNPC θα αντικαταστήσει την Total (…). Αν με τη σειρά της η CNPC αποχωρήσει, θα μείνει η ιρανική εταιρεία Petropars», εξήγησε ο Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέ.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017, αξίας 4,8 δισεκ. δολαρίων, η Total έχει το 50,1% του μεριδίου της κοινοπραξίας, η CNPC το 30% και η Petropars το 19,9%.

Ο γαλλικός όμιλος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από το έργο αυτό στο Ιράν, αν δεν λάβει κάποια εξαίρεση από τις αμερικανικές αρχές.

Στις 8 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Η συμφωνία με την κοινοπραξία υπό την Total ήταν η πρώτη που υπεγράφη με το Ιράν μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας το 2015. Τότε η Τεχεράνη ήλπιζε ότι η συμφωνία θα ενθάρρυνε και άλλες δυτικές αλλά και ασιατικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Όμως προς το παρόν μόνο η ρωσική εταιρεία Zarubezhneft υπέγραψε τον Μάρτιο του 2018 συμβόλαιο ύψους 742 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής σε δύο πετρελαιοπηγές στο δυτικό Ιράν.

Το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου παγκοσμίως μετά τη Ρωσία και τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

17/05/2018 12:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Τεχεράνη, Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: