Η ΕΥΑΘ εξηγεί γιατί η Θεσσαλονίκη έμεινε χωρίς νερό μετά τη σφοδρή καταιγίδα της Πέμπτης




Διευκρινίσεις για τις διακοπές υδροδότησης μετά την ισχυρή νεροποντή της περασμένης Πέμπτης, δίνει – με σημερινή ανακοίνωσή της – η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, το μεσημέρι της Πέμπτης 10/5/2018, διαπιστώθηκε αυξημένη θολότητα στο νερό της δεξαμενής του αντλιοστασίου Δενδροποτάμου, η οποία – σύμφωνα με την ΕΥΑΘ – οφειλόταν σε εισροή νερών από τον πλημμυρισμένο αύλιο χώρο του αντλιοστασίου.

“Το νερό δεν επιτρέπεται να δοθεί στην κατανάλωση, αν δεν πληροί όλες τις παραμέτρους που επιβάλλει η Οδηγία για το Πόσιμο Νερό (98/83/ΕΚ/3-11-1998), ανάμεσά τους και μικροβιακές παράμετροι (εντερόκοκκοι και E.coli). Η ανίχνευση των τελευταίων απαιτεί μικροβιακούς ελέγχους, που θα πρέπει να γίνουν αφού προηγουμένως διαπιστωθεί ότι το νερό είναι διαυγές (έχει την ελάχιστη θολότητα), η δε σχετική διαδικασία (επώαση) χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες”, τονίζεται. “Έτσι” – συνεχίζει η ΕΥΑΘ – “μόνο όταν στις 5 μ.μ. της Πέμπτης 10/5/2018 εξασφαλίστηκε ότι η θολότητα στη δεξαμενή Δενδροποτάμου, μετά τον καθαρισμό από την πλημμύρα, ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων, μόνο τότε άρχισαν να λαμβάνονται δείγματα (ανά 2ωρο περίπου και για ένα 24ωρο) και φτάσαμε λίγο πριν από τις 7 μ.μ. την Παρασκευή 11/5/2018, για να ξαναρχίσει η τροφοδοσία της πόλης, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί τρία ασφαλή συνεχόμενα δείγματα για το νερό που θα φτάσει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων. Επομένως, το νερό δόθηκε προς κατανάλωση μόνο όταν η ποιότητά του άγγιξε τα συνήθη βέλτιστα επίπεδα, ήταν απολύτως ασφαλές προς πόση και σε καμιά περίπτωση δε μύριζε «λασπίλα», όπως άστοχα και ατεκμηρίωτα ειπώθηκε”.

Επίσης, υπενθυμίζει, ότι η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. “Η ΕΥΑΘ έχει την ευθύνη μόνο του παντορροϊκού συστήματος (αποχετεύει μαζί όμβρια και ακάθαρτα ύδατα), το οποίο και καθαρό ήταν και λειτούργησε απομακρύνοντας όλα τα νερά της βροχής, μόλις η δυνατή βροχόπτωση σταμάτησε. Δεν έχει όμως η ΕΥΑΘ την ευθύνη του δικτύου των ομβρίων, είτε αυτό είναι κλειστό είτε ανοιχτό”, επισημαίνεται.

14/05/2018 16:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: