Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η εφαρμογή της νέας οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το ενδιαφέρον Τ/κ για άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες των ελεύθερων περιοχών λόγω της διολίσθησης της τουρκικής λίρας, η κίνηση της συντεχνίας των κυβερνητικών ιατρών να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την ΓΔ του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ο «αποσυντονισμός» της κυβέρνησης στα θέματα Δημόσιας Τάξης, Παιδείας και Υγείας και οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για τη γραφειοκρατία, είναι τα κύρια θέματα που προβάλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φραγμός στην αυθαιρεσία» από την Παρασκευή, 25 Μαΐου αλλάζουν τα πάντα στην προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού μπαίνει σε εφαρμογή το ενιαίο νομικό πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι από το 2015 μέχρι και το 2021 που θα έχει ολοκληρωθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019 -2021 στην πόλη και επαρχία Λεμεσού θα έχουν υλοποιηθεί έργα €400 εκατομμυρίων. Σε άλλη είδηση η «Α» γράφει ότι φέτος θα λειτουργήσουν συνολικά 24 δημοτικά και 6 νηπιαγωγεία, στο πλαίσιο του θεσμού των Θερινών Δημόσιων Σχολείων.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Τ/κ ζητούν να ανοίξουν απ’ εδώ λογαριασμούς», γράφει στο κύριο του θέμα ότι αυξάνονται τα ερωτήματα από Τ/κ προς τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές αναφορικά με τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών σε ευρώ λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στα κατεχόμενα στον απόηχο της διολίσθησης της τουρκικής λίρας. Αλλού αναφέρεται στον Χρήστο Βασιλειάδη, ο οποίος άρχισε το 2013 την λειτουργία οινοποιείου, δυναμικότητας 30.000 φιαλών ετησίως, στο χωριό Χανδριά, βάζοντας την μικρή κοινότητα της Πιτσιλιάς στον τουριστικό χάρτη. Ο «Π» γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη Λεμεσό έψεξε την γραφειοκρατία και τη δυστοκία των κρατικών υπηρεσιών να μα επισπεύσουν την υλοποίηση εξαγγελθέντων έργων.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Σαμποτάρουν την Γιαννάκη» και γράφει πως η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) ενημέρωσε επίσημα χθες τον Υπουργό Υγείας ότι αίρει την εμπιστοσύνη της προς την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, κορυφώνοντας τη σύγκρουση και το χάος που ξεκίνησε μετά από το θάνατο του 10χρονου Σταύρου και τη σύλληψη δύο γιατρών. Αλλού γράφει ότι το ΔΣ του Φορέα προκήρυξε τη θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, τον οποίο ωστόσο η Κυβέρνηση, τουλάχιστον όπως διαρρέει, σκοπεύει να επαναδιορίσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε υψηλούς τόνους συντηρεί την επιθετική ρητορική του εναντίον της Κύπρου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αποδίδοντας στην ε/κ πλευρά απουσία πολιτικής βούλησης προς επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Μπάχαλο με 4 Υπουργούς να προκαλούν», γράφει στο κύριο θέμα ότι σε αποσυντονισμό βρίσκεται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και προσθέτει ότι το οργανωμένο έγκλημα οργιάζει, οι καθηγητές ξυλοκοπούνται στα σχολεία και υπάρχει ανασφάλεια και τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Αλλού γράφει ότι σε απεργία κατέρχεται από τη Δευτέρα οκταμελής οικογένεια Κούρδων που βρίσκονται στην Κύπρο από το 2006 και ζητούν την κυπριακή υπηκοότητα, καταλογίζοντας «εγκληματική στάση» στον Υπουργό Εσωτερικών. Αλλού γράφει ότι οι δύο μνηστήρες για τον Συνεργατισμό, Ελληνική Τράπεζα και επενδυτικό ταμείο Αpollo, υποβάλλουν σήμερα τις τελικές ολοκληρωμένες προτάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ο Πρόεδρος καταδικάζει τις καθυστερήσεις στα έργα» και γράφει πως κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στη Λεμεσό για αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης έργων που είχαν εξαγγελθεί στο παρελθόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταδίκασε τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην υλοποίηση έργων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις στην Μεγάλη Βρετανία για την επέτειο της βομβιστικής επίθεσης στο Manchester Arena, πριν ένα χρόνο. που οδήγησε στο θάνατο 22 ανθρώπων. Αλλού γράφει πως καθώς συνεχίζονται οι κατηγορίες για την ικανότητα των εκπαιδευτικών, χθες μητέρα από τη Λεμεσό υποστήριξε πως καθηγητής αποκάλεσε μαθητή ενώπιον της τάξης «κοντό και ομοφυλόφιλο».

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
23/05/2018 07:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: