Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, τα αιτήματα, αλλά και οι παραιτήσεις γιατρών, στον απόηχο των συλλήψεων δύο συναδέλφων τους μετά τον θάνατο 10χρονου μαθητή, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αντιπαράθεση Λήδας Κουρσουμπά – Οδυσσέα Μιχαηλίδη με αφορμή την έρευνα για το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, τα έργα στην λεωφόρο Ομήρου και οι επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό στην καρδία της πρωτεύουσας, οι αντιδράσεις για την έκρηξη βίας από την νέα αντιπαράθεση Ισραηλινών-Παλαιστινίων και οι Κύπριοι που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους πλουσιότερους της Βρετανίας

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «μετά τον καυγά 12+1 αιτήματα» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι στην αντεπίθεση πέρασαν οι γιατροί και με αφορμή τη σύλληψη των δύο γιατρών προχώρησαν χθες στην πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας, υποβάλλοντας παράλληλα 13 αιτήματα, με κυριότερο την αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. Αλλού γράφει ότι ο Έφορος Ασφαλίσεων έβαλε την Olympic Insurance υπό ειδικό καθεστώς. Επίσης γράφει για κυπριακό χρώμα στη λίστα με τους 100 πλουσιότερους της Βρετανίας.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρώτο θέμα του «Πορεία κατάρρευσης λόγω σύλληψης γιατρών» και γράφει ότι σε κατάρρευση του συστήματος των δημοσίων νοσοκομείων οδηγεί η σύσταση της ΠΑΣΥΚΙ προς τα μέλη της να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλούς ιατρικής πρακτικής. Ακόμη γράφει ότι η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή για προσπάθεια στοχοποίησής και θυματοποίησής της. Επίσης γράφει για καμπάνια ενημέρωσης για το ξέπλυμα, που ξεκινούν κυπριακές αρχές και τράπεζες στο εξωτερικό.

«Έκρηξη χάους στα νοσοκομεία» είναι ο τίτλος του «Φιλελευθέρου», ο οποίος γράφει στο κύριο θέμα του ότι στις Πρώτες Βοήθειες προκαλείται συμφόρηση, αφού τα περιστατικά δεν διεκπεραιώνονται έγκαιρα εξαιτίας της «αμυντικής ιατρικής» που αποφάσισαν να ασκούν πλέον οι γιατροί, ύστερα από προτροπή της συντεχνίας τους. Σε άλλο θέμα, γράφει για «τσουνάμι» ταλαιπωρίας από σήμερα και για τους επόμενους 16 μήνες στη λεωφόρο Ομήρου, στη Λευκωσία. Επίσης γράφει ότι δεν υπάρχει αρμόδια αρχή για πυρασφάλεια.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Χάος, παραιτήσεις στον νοσηρό τομέα Υγείας» και γράφει ότι διορθωτικές κινήσεις και στήριξη των νοσηλευτηρίων ζητούν οι ιατροί, διαφορετικά προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων, ενώ χθες δύο γιατροί παραιτήθηκαν από τις Πρώτες Βοήθειες στη Λάρνακα. Ακόμη αναφέρεται στην πορεία που διοργάνωσε χθες το ΑΚΕΛ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να εκφράζει αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατέκτησε το Κύπελλο η ΆΕΚ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” έχει τίτλο «Στάση εργασίας για διαμαρτυρία για τις συλλήψεις γιατρών» και γράφει ότι η δίωρη στάση εργασίας στα κρατικά νοσοκομεία χθες αποσκοπούσε, σύμφωνα με τους γιατρούς, στην ευαισθητοποίηση της Κυβέρνησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα παραθέτει την αναφορά Τουσκ «με φίλους σαν τον Τραμπ ποιος χρειάζεται εχθρούς;». Επίσης γράφει ότι ο Στέλιος Χατζηιωάννου είναι ο πλουσιότερος Κύπριος της Βρετανίας.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
17/05/2018 07:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: