Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το πρώτο μέρος της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και το οποίο αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, το θέμα της κατοχής τ/κ περιουσιών από μη πρόσφυγες και τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι οικονομικές επιπτώσεις των Τουρκοκυπρίων από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, το μέλλον των εργαζομένων στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και η εφαρμογή του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Τα κατεχόμενα αναστενάζουν», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η κατρακύλα της τουρκικής λίρας συμπαρασύρει στην φτώχεια και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ενώ προβάλει δηλώσεις για το θέμα Τουρκοκύπριων συνδικαλιστών. Αλλού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί τους Τ/κ να ακολουθήσουν τη λογική της ευρωπαϊκής προοπτικής μέσα από μια επανενωμένη Κύπρο και τονίζει ότι οι Τ/κ πρέπει να απαντήσουν στο δίλημμα αν θέλουν να ζήσουν μαζί μας σε ένα ευρωπαϊκό κράτος ή μαζί με την Τουρκία στο… άγνωστο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 22 βραχονησίδες έχει η Κύπρος κατά μήκος της ακτογραμμής της.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «2.700 μη πρόσφυγες με Τουρκοκυπριακά», γράφει, στο κύριο θέμα, ότι ποσοστό πέριξ του 13% του συνόλου των τ/κ περιουσιών αξιοποιείται από μη πρόσφυγες, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών με την επαρχία Πάφου να είναι πρωταθλήτρια στην κατοχή τ/κ περιουσιών από μη εκτοπισθέντες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η νέα γενιά του υποκόσμου προσπαθεί να προωθήσει σε θέσεις – κλειδιά τους δικούς της ενώ διεφθαρμένοι αστυνομικοί που έχουν «ορφανέψει» προσπαθούν να επιβιώσουν. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δηλώνει ότι η πιο μεγάλη, η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που μπορεί να κάνει ο τόπος είναι η επανένωση της πατρίδας μας.

“O Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ξεφύγαμε εκτός ορίων», προβάλει το πρώτο μέρος της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης στην εφημερίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δηλώνει πως υπάρχουν και βούληση και αποφασιστικότητα προς αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών στους τομείς της υγείας και της παιδείας, ενώ αναφέρεται στις εξελίξεις στον Συνεργατισμό και στην προσωπική του παρέμβαση επί του θέματος αλλά και στην αποφασιστικότητα που υπάρχει να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν το εμπάργκο όπλων που επέβαλαν στην Κύπρο πριν 43 χρόνια. Γράφει επίσης ότι οι τράπεζες πωλούν πολυκατοικίες και φιλέτα αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Η «Χαραυγή» με τίτλο, στο κύριο της θέμα, «Πόρτα εξόδου σε 800 εργαζομένους», γράφει ότι την πόρτα εξόδου βλέπουν 700-800 εργαζόμενοι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) αφού με βάση τις προκαταρκτικές προτάσεις των επενδυτών το νέο σχήμα μπορεί να απορροφήσει περίπου 1.100 άτομα, ενώ άλλοι 800 αναμένεται να παραμείνουν εντός της ΣΚΤ για τις ανάγκες της Altamira, τη στιγμή που η ΣΚΤ απασχολεί σήμερα 2.665 εργαζομένους εκ των οποίων 500 άτομα εκτελούν εργασίες της Altamira. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι προς κλείσιμο οδεύουν επτά εξωτερικά ιατρεία ενώ άλλα επτά θα αναβαθμιστούν με την επέκταση των ωρών λειτουργίας τους. Η «Χ» αναφέρεται στην δημιουργία στη Λεμεσό Θεατρικού Μουσείου όπου φυλάσσεται η ιστορία του κυπριακού θεάτρου.

Η αγγλόγλωση «Sunday Mail» με τίτλο «Σύγχυση σε σχέση με την προστασία προσωπικών δεδομένων» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αλλά εταιρείες και καταναλωτές εξακολουθούν να μην έχουν κατανοήσει για το τι σημαίνει αυτός ο νόμος. Αλλού αναφέρει ότι Βρετανοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες που εργάζονται στην Κύπρο έκαναν πολλά για να καθησυχάσουν αυτή την εβδομάδα τους Βρετανούς στην Κύπρο ότι θα επηρεαστεί η ζωή τους από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της άρσης της ποινικοποίησης των εκτρώσεων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο “Μια κυβέρνηση σε κρίση” γράφει ότι πριν ακόμα κλείσει τις 100 μέρες διακυβέρνησης της, η νέα κυβέρνηση Αναστασιάδη βρέθηκε ενώπιον της πρώτης κρίσης στην εσωτερική διακυβέρνηση, με την παιδεία, υγεία και δημόσια τάξη να αποτελούν τα ανοικτά μέτωπα. Επίσης, γράφει για «τσουνάμι στην Τουρκία, ναυτία στα κατεχόμενα» και αναφέρεται στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας και γράφει ότι το τσουνάμι που πλήττει την Τουρκία αποδίδεται στην ανερμάτιστη πολιτική Ερντογάν ενώ οι κλυδωνισμοί του έγιναν ήδη αισθητοί και στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εποπτεύεται και από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομίας εκπρόσωποι του οποίου ήλθαν στο νησί και έδωσαν οδηγίες για εξονυχιστικό έλεγχο λογαριασμών συγκεκριμένων προσώπων.

Η κυριακάτικη εφημερίδα “Η Σημερινή”, κάτω από τον τίτλο «Βουλιάζει η τουρκική λίρα, στην ‘πυρά’ και τα κατεχόμενα» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας κατά 23% από τις αρχές του 2018 και γράφει οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα κατεχόμενα που τελούν υπό την πλήρη εξάρτηση της Άγκυρας. Η «Σ» γράφει επίσης ότι εν μέσω δυναμιτισμένου κλίματος τα λένε την Τρίτη Υπουργός Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις για το καυτό ζήτημα της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία. Αλλού γράφει ότι σε περίοδο εκεχειρίας μπήκαν από την Πέμπτη Υπουργείο Υγείας και ΠΑΣΥΚΙ μετά τη σφοδρή σύγκρουση που είχαν με αφορμή τον θάνατο του 10χρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/05/2018 11:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: