Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα του ΓεΣΥ και των προβλημάτων στον τομέα της υγείας, οι αντιδράσεις της ΠΟΕΔ για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για τις ευθύνες εκπαιδευτικού αναφορικά με το θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, οικονομικά θέματα, ο Συνεργατισμός, καθώς και ο γάμος του Πρίγκιπα Χάρι με την ηθοποιό Μέγκαν Μάρκλ είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Του κόβουν και την καλημέρα!», προβάλλει, στο κύριο της θέμα, τις αντιδράσεις της ΠΟΕΔ στις τελευταίες δηλώσεις/ενέργειες του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη εις βάρος των δασκάλων, αναφορικά με τον θάνατο του Σταύρου Γιωργαλλή. Αλλού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου, είπε ότι τα άτομα που προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά χρήσης και εξάρτησης ουσιών. Προβάλλει επίσης τον γάμο του Πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μάρκλ.

Υπό τον τίτλο «Η άλλη Κύπρος και οι ήρωες των βουνών», ο «Πολίτης» προβάλλει, στο κύριο του θέμα, προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που προσφέρουν το αντίδοτο στον ολοκληρωτικό αφανισμό των χωριών του Τροόδους. Προβάλλει επίσης απαντήσεις του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου σε ερωτήματα επαγγελματιών υγείας και πολιτών για το ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η συμπλεγματοποίηση των κέντρων υγείας των αγροτικών περιοχών. Αλλού αναφέρει ότι οι κάτοικοι του `Υψωνα φοβούνται για ένα νέο ΑΣΤΡΑΣΟΛ και ζητούν τον τερματισμό των ύποπτων αναθυμιάσεων που εκπέμπονται από εργοστάσιο της περιοχής.

“O Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ταγίπ σε ρόλο αυτοκράτορα», και γράφει ότι κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα καταστήσουν την Τουρκία ηγέτιδα χώρα στον μουσουλμανικό κόσμο κάνει η Αγκυρα. Αλλού αναφέρει ότι Τουρκία, Ισραήλ και Κύπρος είναι στο μεταίχμιο μεγάλων γεωστρατηγικών εξελίξεων με τις σχέσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, ενώ οι εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι κάτι που απασχολεί τη Λευκωσία. Προβάλλει αλλού καταγγελίες του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου Παύλου Ιωάννου ότι οι τράπεζες έχουν στους ισολογισμούς τους “νεκρά” δάνεια και αυτό δεν βοηθά την πραγματική τους εικόνα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο, στο κύριο της θέμα, «Μένουν στα λόγια ενώ το έγκλημα οργιάζει», γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατηγορεί την Κυβέρνηση για επικοινωνιακό χειρισμό των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, ενώ την ίδια ώρα ο κόσμος ζει σε συνθήκες ανασφάλειας. Προβάλλει αλλού δηλώσεις στην εφημερίδα γιατρού του δημοσίου για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ο οποίος αναφέρει ότι οι ακτινογραφίες γίνονται χωρίς γνωματεύσεις, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, οι γιατροί εξετάζουν χωρίς την παρουσία νοσηλευτή. Η «Χ» προβάλλει επίσης τη γιορτή του Βιβλίου στο Πάρκο της Ακρόπολης, ένα φεστιβάλ που έχει καταστεί πλέον θεσμός.

Η αγγλόγλωση «Sunday Mail» με τίτλο «Μεγάλη αναμονή για πιο φθηνά φάρμακα» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι όλο και περισσότεροι Ελληνοκύπριοι αγοράζουν τα φάρμακά τους είτε από τα κατεχόμενα είτε από την Ελλάδα. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε μεγάλη αντιπαράθεση με τους νοσηλευτές και τους δασκάλους για σχόλια τα οποία αυτοί θεωρούν προσβλητικά και υπονομευτικά. Προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της και τον γάμο του Πρίγκιπα Χάρι της Βρετανίας με την ηθοποιό Μέγκαν Μάρκλ στο Windsor Castle.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Πάγωσε η μελέτη κοστολόγησης του ΓεΣΥ», και αναφέρει ότι αν και αποφασίστηκε η μελέτη να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο 2016 και έχει αποδεσμευθεί κονδύλι 400 χιλιάδων ευρώ, έχει πλέον εγκαταλειφθεί, με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι αρμόδιος για την υλοποίηση του ΓεΣΥ είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Γράφει επίσης ότι η Ευρώπη αποδοκίμασε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία με το Ιράν. Επίσης αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου πάγωσε τους λογαριασμούς του Ρώσου ολιγάρχη Viktor Vekselberg.

Η κυριακάτικη εφημερίδα “Η Σημερινή”, κάτω από τον τίτλο «`Εσπασε το απόστημα της Υγείας» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ένας θάνατος, δύο συλλήψεις, μια πειθαρχική έρευνα και μια παναπεργία των γιατρών έθραυσαν το απόστημα της Υγείας φέρνοντας στην επιφάνεια τη χαίνουσα πληγή που όζει εδώ και χρόνια. Η «Σ» αναφέρεται επίσης σε παρέμβαση των Αμερικανών για αποσόβηση μιας ενδεχόμενης εκδήλωσης «θερμής κρίσης» μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Αλλού γράφει ότι 123 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο τα τελευταία 11 χρόνια σε εργατικά ατυχήματα.

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/05/2018 10:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: