Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά με πράξεις και όχι με δηλώσεις στην προκλητικότητα της Τουρκίας




Γράφει η Έρντα Πρέντσι

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν με την πολιτική που εφαρμόζει στην Ανατολική Μεσόγειο έχει καταφέρει να θεωρείται ο απόλυτος γεωστρατηγικός δρών στην ευρύτερη περιοχή, συμμαχώντας και με τους Ρώσους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το  ΝΑΤΟ ‘χαϊδεύουν ‘ στην ουσία τα αυτιά του Σουλτάνου με τις δηλώσεις τους δίχως να έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων ικανών να σταματήσουν την ιμπεριαλιστική πολιτική των Τούρκων.

Το ίδιο λάθος κάνουν και οι Έλληνες πολιτικοί. Έχουμε δει ή διαβάσει κατά καιρούς βαρύγδουπες δηλώσεις υπερφορτισμένες με δήθεν πατριωτικό συναίσθημα απέναντι στην πολύπαθη πατρίδα μας. Παραδείγματος χάριν, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης δήλωσε:

  • «Η Ελλάδα είναι μια ειρηνική χώρα που θέλει την προαγωγή της συνεργασίας, ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά με σαφήνεια καταγράφονται και ορίζονται και από την συνθήκη της Λωζάνης και από την συνθήκη των Παρισίων άλλα και συνολικά από το διεθνές δίκαιο»

Στα μάτια του Ερντογάν αυτές οι δηλώσεις είναι η νίκη του ψυχολογικού πολέμου που εφαρμόζει.  Η πολιτική κατευνασμού της Ελλάδας και η διστακτικότητα στις αντιδράσεις  της απέναντι στην εχθρική Τουρκία ενισχύουν τον εγωισμό του Ερντογάν με αποτέλεσμα να θεωρεί την Ελλάδα ‘τελειωμένη ‘ χώρα.

Θα μπορούσε να αντικαταστήσει η Ελλάδα την Τουρκία; Θα το μάθει σήμερα ο κ. Κοτζιάς…

Η Τουρκία φαίνεται να έχει μελετήσει-ψυχογραφήσει με επιτυχία την Ελλάδα. Αυτό προσδίδει σιγουριά στις κινήσεις της Τουρκίας . Ξέρει ότι ο αντίπαλος δεν θα αντιδράσει με τρόπο που θα πλήξει τα συμφέροντα της. Τα στημένα επεισόδια όπως φαίνεται να είναι και η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δείχνουν την Τουρκία να  συλλαμβάνει εξ απήνης την Ελλάδα.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα , οι έγκριτοι δημοσιογράφοι, τα αμέτρητα άρθρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα. Επισημαίνουν την αναγκαιότητα στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης του αντιπάλου. Η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα σχεδιάζει την υψηλή στρατηγική της χώρας σε βάθος χρόνου είναι ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς όμως όλα αυτά δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας- φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οι Έλληνες πολιτικοί επιδεικνύουν απίστευτη απάθεια και τυχοδιωκτισμό απέναντι στην πατρίδα. Βλέπουν κοντόφθαλμα υποκινούμενοι από το ίδιον συμφέρον. Καμία στρατηγική, κανένα ευοίωνο μέλλον.

  • Παρά το γεγονός ότι όλα φαίνονται δυσοίωνα και οι σύμμαχοί μας δεν στηρίζουν επαρκώς την Ελλάδα υπάρχουν τρόποι να αντιστραφεί η κατάσταση. Η Ελλάδα με πράξεις  και όχι με δηλώσεις πρέπει αφενός δείξει στον υπόλοιπο κόσμο το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και αφετέρου να καταρρίψει μία προς μία τα ψεύδη του Ερντογάν που θεωρεί το Αιγαίο δικό του.

Ένας τρόπος είναι να έρθουν ξένοι ανταποκριτές των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου  να καταγράψουν τις συνεχείς παραβιάσεις των Τούρκων, να δουν ιδίοις όμασι ότι στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κυριαρχεί μόνο το ελληνικό στοιχείο. Δεν υπάρχει τίποτα το τουρκικό όπως υποστηρίζει με την προπαγάνδα του ο Ερντογάν. Ένα οργανωμένο  κίνημα  υπέρ της Ελλάδας ενορχηστρωμένο προσεκτικά από τα ΜΜΕ θα έπληττε την εικόνα της Τουρκίας και θα αναδείκνυε τον πραγματικό και μοναδικό ‘ιδιοκτήτη’ του Αιγαίου.

Τα απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό της Τουρκίας, πρέπει να ξεμπροστιάζονται με κάθε τρόπο. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από την Ιστορία που δείχνουν τα αρνητικά  αποτελέσματα που επιφέρει η στήριξη των απολυταρχικών καθεστώτων . Η Ελλάδα φυλάει Θερμοπύλες στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και χρειάζεται τη στήριξή της και όχι την αδιαφορία της.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Με το συμπάθειο κ. Αντιπρόεδρε των ΗΠΑ: Δεν απειλείται η ειρήνη από το όνομα των Σκοπίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: