Η Ελλάδα που μας φεύγει: Έντονη ελληνική παρουσία στα κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ




Στα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των νέων Ελλήνων που αναζητούν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Πλέον στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια η ελληνική παρουσία είναι έντονη επαληθεύοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής που έχουν λάβει οι φοιτητές των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων.

Η οικονομική κρίση αντί να αποθαρρύνει αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους Έλληνες φοιτητές που κυνηγούν το όνειρο τους στο εξωτερικό αναζητώντας μια διέξοδο στις διεθνείς αγορές.

Το κόστος σπουδών είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά δεν στέκεται εμπόδιο για τους φιλόδοξους υποψηφίους. «Είχα πάντα το μικρόβιο, να σπουδάσω στην Αμερική πιστεύοντας ότι ο συνδυασμός σπουδών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού παρέχει βάθος και διευρύνει τους ορίζοντες», τονίζει ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης από τα Χανιά της Κρήτης, μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

«Το κόστος είναι πολύ υψηλό βέβαια, αλλά υποτροφίες υπάρχουν αν δείξεις θέληση και υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις», συνεχίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος έχει διακριθεί με την υποτροφία «Nichoplas Fellowship for Outstanding Academic Performance» και με την διάκριση “Outstanding Student Service Award» από το πανεπιστήμιο του Columbia της Νέας Υόρκης.

Παρ ‘όλες τις επαγγελματικές ευκαιρίες και το κορυφαίο επίπεδο σπουδών η ζωή μακριά από την Ελλάδα δεν είναι ειδυλλιακή.

«Χρειάζεται θέληση και πείσμα, είναι δύσκολο να ζεις τόσο μακρυά από την οικογένεια σου αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια πρόκληση που σε κάνει πιο δυνατό», συνεχίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος δεν ξεχνά τη στήριξη και την έμπνευση που του έχει δώσει ο παππούς του.

Η μετανάστευση του έμψυχου πλούτου της χώρας δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση αλλά και στην αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να καταπολεμήσει την αναξιοκρατία, την γραφειοκρατία και την έλλειψη επαγγελματικής διασύνδεσης πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

«Ο πιο σίγουρος τρόπος για να σταματήσει η φυγή νέων στο εξωτερικό είναι να επενδύσει η Ελλάδα στην καινοτομία, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της παραγόμενης γνώσης και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία του κρατικού με τον ιδιωτικό τομέα, όπως ακριβώς γίνεται εδώ στην Αμερική» τονίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος με την βοήθεια του «career service» του πανεπιστημίου του εξασφάλισε πρακτική άσκηση σε γνωστή χρηματοοικονομική εταιρία στην Νέα Υόρκη για το καλοκαίρι.

Με την ανεργία να αγγίζει το 25%, τα εισοδήματα να μειώνονται ολοένα και περισσότερο και την φορολογία να εκτινάσσει τις τιμές των περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών στα ύψη, η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν φαίνεται να περιορίζεται στο άμεσο μέλλον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: