Η ΕΕ να σταματήσει τη διείσδυση της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ο Αναστασιάδης




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συνεχιζόμενη προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, κατά την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.

Ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έντονο συμφέρον να συνεχίσει και να επιτείνει την δική της παρουσία στην περιοχή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μετά το πέρας της Συνόδου της Σόφιας, δήλωσε αναλυτικά ότι “ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων, που φιλοξενήθηκαν από την βουλγαρική Προεδρία στη Σόφια. Στην διάρκεια της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία στην παρέμβασή του να τονίσει του ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που πάντοτε συνδέουν την ιστορική περιοχή αυτή των Δυτικών Βαλκανίων με την υπόλοιπη Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας, να αυξηθούν σήμερα οι δεσμοί, να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα της ΕΕ με τις περιοχές αυτές και βεβαίως και τόσο στον τομέα των μεταφορών, των επικοινωνιών της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και των δεσμών της κοινωνίας, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων, διότι η ΕΕ χρειάζεται και υπολογίζει αυτή την περιοχή με τη συνεννόηση σύμφωνα με την τοποθέτηση ότι τυχών εταίροι που πληρούν τα κριτήρια θα αποκτούν στη συνέχεια το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας και θα ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ”.

“Υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ταυτόχρονα”, συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου, “την στρατηγική σημασία που έχει για την Ευρώπη η ασφάλεια αυτής της περιοχής, εφόσον 5 Κράτη Μέλη της ΕΕ συνορεύουν με τα Δυτικά Βαλκάνια και βεβαίως η ΕΕ και αυτή ήταν τοποθέτηση και άλλων ηγετών κρατών θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο γεγονός ότι τρίτες χώρες, τρίτες δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν στα Δυτικά Βαλκάνια”, προειδοποίησε.

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να αναφέρει ιδιαίτερα την ευαισθησία της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας που παρατηρείται σε αυτή την περιοχή”, τόνισε ο εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι “αρά λοιπόν η ΕΕ έχει πολλαπλό ενδιαφέρον να συνεχίσει να αναβαθμίσει και να δώσει κάποιο μέλλον στη σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια”.

Ο κ. Προδρόμου ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ευκαιρία για κατ`ιδίαν συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίον συζήτησαν την “σε εξέλιξη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με την Γαλλία και τη συνεργασία σε πολλούς τομείς”, ενώ, είχε επίσης συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέρκελ με την οποία συζήτησε τόσο διμερή θέματα, όσο και θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ κάποια ζητήματα που αφορούν την Κύπρο σήμερα. Ο Πρόεδρος είχε συναντήσεις και με άλλους ηγέτες.

Κατέληξε δε ενημερώνοντας για τις συναντήσεις που ο Πρόεδρος είχε με τον Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και ανάπτυξης Σ.Τσακραμπάτρι για την συνεχιζόμενη παρουσία των δυο τραπεζών στην Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: