Οι δυνάμεις του Άσαντ ανακτούν τον έλεγχο και στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ




Αντάρτες και πολίτες άρχισαν τη Δευτέρα να αποχωρούν από περιοχές της κεντρικής Συρίας, βάσει μιας συμφωνίας που επέβαλε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο εδραιώνει την εξουσία του στις περιοχές αυτές έναντι των αντιπάλων του, μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Το συριακό καθεστώς και οργανώσεις των ανταρτών κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις γειτονικές επαρχίες Χάμα και Χομς, στους τομείς Ταλμπισέχ, Ραστάν και αλ Χούλα. Βάσει της συμφωνίας, εκατοντάδες άνθρωποι, μαχητές και πολίτες, θα μεταφερθούν σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, επιτρέποντας την επάνοδο της περιοχής στον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο.

Περίπου εξήντα μισθωμένα λεωφορεία, «που θα μεταφέρουν εκατοντάδες τρομοκράτες και τις οικογένειές τους» στη βόρεια Συρία, άρχισαν δρομολόγια στην περιοχή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Η κυβέρνηση Άσαντ χρησιμοποιεί συλλήβδην τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται σε αντάρτες.

Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στις περιοχές αυτές πρέπει να παραδώσουν τα όπλα και να ενταχθούν στη διαδικασία «συμφιλίωσης» του καθεστώτος.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι θα ξανανοίξει ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό και το Χαλέπι–τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας–περνώντας από τη Χομς. Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών από το 2012, τμήματα αυτού του δρόμου στρατηγικής σημασίας καθαρίζονται και αποναρκοθετούνται εδώ και μέρες.

Οι αντάρτες άρχισαν την Παρασκευή να παραδίδουν τον βαρύ οπλισμό τους και άλλα μέσα στις κυβερνητικές και τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτού του είδους οι συμφωνίες και αποχωρήσεις των ανταρτών έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, επιτρέποντας στο καθεστώς την ανάκτηση πολλών περιοχών, ειδικά στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Νότια της Δαμασκού, η απομάκρυνση μαχητών των αντικαθεστωτικών συνεχίστηκε τη Δευτέρα σε περιοχές κοντά στο τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Αυτό το τελευταίο προπύργιο είναι στόχος μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης από τα μέσα του Απριλίου. Τουλάχιστον 31 μαχητές των δυνάμεων του Άσαντ σκοτώθηκαν από το Σάββατο μέχρι χθες σε αντεπίθεση των τζιχαντιστών, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

08/05/2018 05:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Δαμασκός, Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: