Η Διπλωματία πεθαίνει… Γεννιέται η “Θεωρία Τραμπ”: Τι δείχνει παναμερικανική μελέτη




του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Μετά την πρόσφατη επιστολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονκ Ουν όπου ακυρώνει την συνάντηση τους, για άλλη μια φορά, αναλυτές σε παγκόσμιο επίπεδο έσπευσαν να κατακρίνουν, να κοροιδέψουν και να υποβαθμίσουν την ποιότητα της επιστολής του και τον τρόπο γραφής του ως “επιστολή γυμνασίου”, “πρόχειρη”,  “που δεν αρμόζει σε πρόεδρο”, κ.λπ.

Κι όμως, μετά την μελέτη-έρευνα που διεξήγαγα στις ΗΠΑ, η “γραφή” Τραμπ και οι επικοινωνιακές επιλογές του είναι οι πλέον αποδοτικές!

Στο παγκόσμιο περιβάλλον της πολιτικής επικοινωνίας επικρατεί ένα αλαλούμ. Οι ειδήσεις και τα fake news παρελαύνουν από μπροστά μας αστραπιαία χωρίς να ξέρουμε τι να πιστέψουμε και ποιον. Ανέκαθεν, σε αυτό το πολιτικό “παιχνίδι” επικοινωνίας και μάρκετινκ οι ΗΠΑ αποτελούσαν τον βασικότερο παίκτη της παγκόσμιας πολιτικής αρένας. Ειδικά τώρα με την παρουσία Τραμπ, το αλαλούμ έγινε χάος! Μέσα σε αυτό το χάος, το πολιτικό μάρκετινγκ ως επιστήμη (μας) επιβάλλει να ενημερωθούμε σωστά μέσα από την έρευνα και μετά να προβούμε σε κάποια συμπεράσματα τα οποία και θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα, την επόμενη θεωρία που θα γίνει πράξη.

Σε οποιαδήποτε επιστήμη, άλλο η “υποψία” και άλλο η απόδειξη. Με αυτό τον “κανόνα” και με σκοπό να μετρηθεί το επίπεδο ποιότητας και απόδοσης των εργαλείων της ορθής πολιτικής επικοινωνίας εν έτη 2018, προχώρησα σε παναμερικανική έρευνα μεταξύ σημαντικού αριθμού εκλελεγμένων πολιτικών. Παράλληλα, η έρευνα-μελέτη αποσκοπούσε στο να επιβεβαιώσει (ή να διαψεύσει) τα όσα ο Ντόναλτ Τραμπ επικαλέστηκε για να εκλεγεί και συνεχίζει να επικαλείται ως επικοινωνιακά εργαλεία, “συμμάχους” του!

ΗΠΑ 2018
Η Πολιτική Επικοινωνία αλλάζει. Οι ανάγκες του λαού ραγδαίες. Η τεχνολογία ασταμάτητη. Κατ’ επέκταση, η “προσαρμοστική απόδοση” του κάθε πολιτικού προσώπου δοκιμάζεται καθημερινά με αποτέλεσμα η σχέση Πολίτη-Πολιτικού να έχει μπει σε άλλη τροχιά. Προχωρώντας σε αυτή την έρευνα (τα επίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται να δημοσιευτούν σε έγκριτο ακαδημαϊκό περιοδικό των ΗΠΑ τους προσεχείς μήνες) εξέτασα την σχέση των βασικών εργαλείων πολιτικής επικοινωνίας με την “ικανότητα ενός πολιτικού να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κόσμου” (ο οποίος κόσμος κρίνει αν θα αποδεκτεί έναν πολιτικό ή όχι). Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα τα εξής:

O Τραμπ και η Κλίντον ενσαρκώνουν τις δύο όψεις του ΄68: Θα ξεριζωθεί ποτέ η Ακροδεξιά;

Η Πολιτική Διαφήμιση δεν επιφέρει πλέον κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Οι Δημόσιες Σχέσεις, όπως τις ξέραμε ως τώρα (π.χ. η διοργάνωση εκδηλώσεων,  κ.λπ.), επίσης παρουσιάζουν χαμηλή αποδοτικότητα. Σε σχέση με τον ρόλο των ΜΜΕ, η δύναμη τους εξακολουθεί να υφίσταται, όμως τα  “fake news” και η ραγδαία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους έχουν στερήσει την πρωτιά, μια πρωτιά που πλέον απολαμβάνουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, LinkedIn, κ.λπ.).

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το πόρισμα άλλης αμερικανικής έρευνας του 2017 η οποία δείχνει ότι δυο στους τρεις αμερικανούς έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα ΜΜΕ!

Πέραν των πιο πάνω αποτελεσμάτων, ήταν σημαντικό να εξεταστεί και ο ρόλος του κάθε εργαλείου επικοινωνίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η Πολιτική Διαφήμιση και τα ΜΜΕ αποτελούν “παθητική” επικοινωνία. Σε αντίθεση με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που τοποθετούν τον Πολίτη (ψηφοφόρο) στο κέντρο (ως αποστολέα αλλά και ως λήπτη μηνύματος). Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που συνέδεσα τα ευρήματα με τον Ντόναλτ Τραμπ (“Θεωρία Τραμπ”), ο οποίος μετά την επιτυχία του να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, και έχοντας τεράστιας δύναμης ΜΜΕ εναντίον του δήλωσε:

“Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορώ να απαντώ και να επικοινωνώ, χωρίς αυτά δεν θα ήμουν εδώ”! Όντως, ως το κέντρο (αποστολέας-λήπτης), και με συνολικό αριθμό followers απο διάφορα social media (113 εκατομμύρια το 2017) ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε να καθορίζει την ατζέντα των ΜΜΕ μέσα από 140 χαρακτήρες του Twitter. Κάτι που η μελέτη επιβεβαιώνει μιας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να καθορίσουν πλέον την ατζέντα της μέρας και να “καθοδηγήσουν” τα ΜΜΕ. “Καθημερινά αυτό δίνει σε μένα και την κυβέρνηση μου σημαντικές πληροφορίες για τις ανάγκες του αμερικανικού λαού” (Donald Trump – Politico, 2017).

Επίσης, κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από τις συχνές διαδικτυακές έρευνες που διεξάγει η ομάδα του Προέδρου των ΗΠΑ, όπου δίνεται στους αμερικανούς η ευκαιρία να απαντήσουν σε σειρά σημαντικών θεμάτων. Με τον Τραμπ να αποκωδικοποιεί τα αποτελέσματα και να προχωρά σε δράση (action) ανάλογα. Αυτό άλλωστε ήταν και το όπλο του να “σκοτώσει” την Χίλαρι Κλίντον. Ως άριστος γνωστής της πελατειακής σχέσης, εφάρμοσε με επιτυχία τις αρχές του μάρκετινγκ στο πολιτικό μάρκετινγκ.

Τέλος, μεταξύ άλλων, η μελέτη “προτρέπει” τις Δημόσιες Σχέσεις να αλλάξουν “καθεστώς”. Τα συνέδρια, οι εκδηλώσεις, τα φόρουμ κ.λπ. δεν αποφέρουν τα αποτελέσματα που κάποιοι θεωρούν πως (ακόμη) έχουν. Το ίδιο και η πολιτική διαφήμιση. Σπατάλη χρημάτων και χρόνου. Η “διπλωματία” των Δημόσιων Σχέσεων δεν ενδιαφέρει πλέον τον κόσμο. Ούτε αν θα δει μια πολιτική διαφήμιση εκατομμυρίων (αν τελικά την δει).

Όπως φάνηκε στα πιο πάνω ευρήματα, ο λόγος είναι απλός: ο πολίτης θέλει να είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος. Ο πολίτης θέλει και έχει δικαίωμα στην αμεσότητα του λόγου. Η εμπιστοσύνη του στα ΜΜΕ και σε μεγάλο μέρος των πολιτικών και της πολιτικής κλονίστηκε. Δεν νοιάζεται για διπλωματία, ούτε για δημόσιες σχέσεις “με κοστούμια” αλλά για διαδικτυακές δημόσιες σχέσεις που θα μπορεί να μιλήσει, να στείλει και να δεχτεί μηνύματα.

Για όσους ακόμη αμφισβητούν το επικοινωνιακό παιχνίδι Τραμπ, συστήνω να ανατρέξουν ξανά στα πιο πάνω. Όσοι τώρα “χλευάζουν” την επικοινωνιακή στρατηγική του, είναι αυτοί που τα παιδιά τους, σύντομα, σήμερα, αύριο, θα διαβάζουν στα πανεπιστήμια την “Θεωρία Τραμπ”!

Υ.Γ. Ένα μήνυμα προς κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας: “Διαβάστε” τον Τραμπ καλά και δεν θα χάσουμε!

*Πολιτικό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία
(Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση) 

https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η διείσδυση του Ντόναλντ Τράμπ στην Ευρώπη είναι μία ακόμα ήττα των ευρωπαϊκών ελίτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: