Οι Δημοκρατικοί παίζουν με τη φωτιά για να σώσουν μια εξωτερική πολιτική που καταρρέει




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Είναι πραγματικά τραγικό να παρακολουθεί κανείς την προσπάθεια των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι προκειμένου να σώσουν την, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, αποτυχημένη και επικίνδυνη εξωτερική πολιτική του ινδάλματος τους Μπαράκ Ομπάμα, παίζουν με τη φωτιά στηρίζοντας παρασκηνιακά το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν και τη διεφθαρμένη ηγεσία των Παλαιστινίων, κόντρα στην ίδια την κυβέρνηση της χώρας τους.

Πως αλλιώς είναι δυνατόν να εξηγήσει κανείς τις όχι και τόσο μυστικές πλέον συναντήσεις του πλέον αποτυχημένου, μαζί με τη Χίλαρι Κλίντον, πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Τζόν Κέρι, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, σε μια προσπάθεια να σώσει την επικίνδυνη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Διαδοχικές κυβερνήσεις των Δημοκρατικών, στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα οι δύο τετραετίες Ομπάμα, προσπάθησαν να μετατρέψουν ορκισμένους εχθρούς της Δύσης σε φίλους, τρομοκράτες σε κανονικούς πολίτες, μέσω διπλωματικής εμπλοκής, παραχωρήσεων, και χρηματικών ανταλλαγμάτων. Κάποιοι ξεχνάνε πολύ γρήγορα την τραγική πολιτική της Αραβικής Άνοιξης, της Χίλαρι Κλίντον και του Ομπάμα, που έβαλε φωτιά στον πλανήτη δημιουργώντας το Ισλαμικό Κράτος.

Η συμπάθεια και στην ουσία αποδοχή της τριτοκοσμικής αντιδυτικής ρητορικής της ηγεσίας των Παλαιστινίων και του καθεστώτος του Ιράν, και η πίστη ότι θα αποδείκνυε τις καλές προθέσεις των ΗΠΑ, θα οδηγούσε σε διάλογο, οικοδόμηση εμπιστοσύνης, και επίλυση μακροχρόνιων κρίσεων. Ο Ομπάμα και η Χίλαρι ζούσαν στον αγγελικά πλασμένο κόσμο, ότι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος αυτών των κοινωνιών, θα ξεπερνούσε τον πόθο τους για νίκη και επικράτηση έναντι του αιώνιου εχθρού.

Η ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό και η τραγική και επικίνδυνη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, είναι τα δύο μεγάλα σχέδια εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών για δεκαετίες. Και το χειρότερο είναι ότι αντιμετωπίζουν αυτές τις τραγικές αποτυχίες, σαν να μην υπάρχουν. Με τη στήριξη του συστήματός τους στα διεθνή και εσωτερικά στις ΗΠΑ, μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο απαξιωμένο και στην ουσία τελειωμένο σύστημα ηγεσίας στην Ευρώπη, προσπαθούν να καλύψουν την κολοσσιαία αποτυχία τους, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλούν πολεμοχαρείς και επικίνδυνους για την ειρήνη αυτούς που αποκαλύπτουν αυτή την παρωδία.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, είχαμε δυο τρανταχτά παραδείγματα.

  • Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε ομιλία του αμφισβήτησε το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, και απέδωσε την ευθύνη του Ολοκαυτώματος, όχι στον Χίτλερ, αλλά στους ίδιους τους Εβραίους.
  • Ο “Mέγας”, Ομπάμα, μιλώντας για τον φίλο του Αμπάς, έχει πει ότι αυτός ο κύριος έχει αποδείξει τη δέσμευσή του στη μη χρήση βίας, και στη χρήση διπλωματίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει την επιθυμία του να αναγνωρίσει το Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπάρχει ως κράτος. Πως το είπατε αυτό κύριε Ομπάμα, ίνδαλμα της στρεβλής παγκοσμιοποίησης;

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα, είχαμε τις συνταρακτικές αποκαλύψεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για τα ψεύδη του καθεστώτος των Μουλάδων του Ιράν, και του Ομπάμα, τα οποία οδήγησαν στην τραγική και επικίνδυνη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης.

Ποια ήταν η αντίδραση του ίδιου διεφθαρμένου και τελειωμένου συστήματος και των πληρωμένων υπαλλήλων του; Επικαλούνται ότι τα συνταρακτικά στοιχεία δεν είναι τίποτα καινούργιο ή το ακόμη πιο άρρωστο, ότι το γεγονός ότι το Ιράν έχει πει ψέματα και κλέβει, είναι απόδειξη της αναγκαιότητας ύπαρξης αυτής της συμφωνίας. Άραγε, τι πίνουν και δεν μας δίνουν;

Και στα δύο αυτά κρίσιμα για τη σταθερότητα και την ειρήνη του πλανήτη, η αποδοχή αποτυχίας από το σύστημα των Δημοκρατικών και του ήρωα τους Ομπάμα, δεν είναι κάτι επιτρεπτό, γι’ αυτό βρέχει κοτρόνες και κάνουν ότι ψιχαλίζει.

Το κακό είναι ότι δεν σταματούν εκεί, αλλά κάνουν ότι μπορούν στο προσκήνιο, και ακόμη χειρότερα στο παρασκήνιο για να αποδομήσουν την αποκάλυψη και να αποτρέψουν την κατάρρευση αυτών των τραγικών επιλογών.

Παίζουν με τη φωτιά και την ειρήνη του πλανήτη για να μην καταρρεύσει ο μύθος και το έγκλημά τους.

Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο “θανάσιμος” εναγκαλισμός της Αμερικής με τον Ερντογάν: Οι κυρώσεις το όπλο του Ντ. Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: