Η επιδίωξη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υπέδειξε ότι το πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «είναι ένα και δεν χωράνε διαφορετικές ερμηνείες».

Εάν η τουρκική πλευρά, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, πράγματι εννοεί ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή ότι έχει αλλάξει η άρνηση στο Κραν Μοντανά που οδήγησε σε αδιέξοδο, τότε, «πρόκειται πράγματι για μια σημαντική εξέλιξη».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι αναφορές του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να παραπέμπουν σε κάτι άλλο και όχι στο πλαίσιο Γκουτέρες. Το πλαίσιο Γκουτέρες, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, συγκεκριμενοποιήθηκε όταν ο γγ του ΟΗΕ, στις 4 Ιουλίου 2017, υπαγόρευσε τις παραμέτρους του. Επίσης, σημείωσε ότι ο κ. Ακιντζί φαίνεται να αναφέρεται σε έγγραφο της 30ής Ιουνίου του τότε ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διορισμός συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει και στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, εφόσον επιβεβαιωθεί και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τα σχόλια της Αντιπολίτευσης

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δήλωσε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο Γκουτέρες, αυτό της 4ης Ιουλίου. Διερωτήθηκε τι νόημα έχει να ζητά ο κ. Αναστασιάδης από τον κ. Ακιντζί ξεκαθάρισμα των θέσεών του στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όταν, όπως είπε, «το ίδιο το πλαίσιο του γενικού γραμματέα τα ξεκαθαρίζει». Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αυτό που έχει να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι απλώς να πάει στις συνομιλίες «και, αν όντως ο κ. Ακιντζί άλλα εννοεί, τότε να τον εκθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι σε άλλο πλαίσιο αναφέρεται ο κ. Αναστασιάδης και σε άλλο ο κ. Ακιντζί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ορθά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητεί να διευκρινιστούν τα επίμαχα ζητήματα». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματική επίκληση κάποιων σημείων ή να υπάρχουν ασάφειες.

03/05/2018 15:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: