Οι γερουσιαστές επιμένουν σε κυρώσεις: Η αλήθεια για τον πάστορα, τα F-35 και την Τουρκία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που φυλακίστηκε με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν με τις κατηγορίες της συνεργασίας με τον Ιμάμη Γκιουλέν και το κουρδικό ανταρτικό κίνημα, δυναμίτισε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή πληροφορούμαστε ότι το θέμα της αγοράς των F-35 είναι κυριολεκτικά “στον αέρα”, αν και πριν δύο μέρες έγινε το πρώτο τέστ του αεροπλάνου που κατασκευάστηκε για την Τουρκία…

Οι γερουσιαστές Θομ Τίλλις (Ρεπουμπλικανός από το Βόρεια Καρολίνα) και Τζέιμς Λάνκφορντ (Ρεπουμπλικανός από την Οκλαχόμα) από το βήμα της Γερουσίας επανέφεραν το θέμα του πάστορα και τόνισαν τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας για το δράμα πουν βιώνει στην τουρκική φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των γερουσιαστών που υποστηρίζει τον Μπράνσον είναι σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έχουν εξασφαλίσει ότι οι σχέσεις της Αμερικής και της Τουρκίας δεν θα βελτιωθούν ενόσω παραμένει φυλακισμένος ο πάστορας.

Ταυτόχρονα έγιναν οι τελευταίες συνεννοήσεις με την κυβέρνηση του κ. Τραμπ αναφορικά με τις κυρώσεις που οι Αμερικανοί νομοθέτες πιστεύουν ότι πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία. Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί γερουσιαστές βρίσκουν «πρόσφορο έδαφος» όταν συνομιλούν με τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι είχαν τα περιθώρια να αλλάξουν της αντιαμερικανικές θέσεις της Τουρκίας και να την επαναφέρουν στη Δύση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, μετά την επιστροφή του από την Τουρκία και τις συνομιλίες που είχε με Τούρκους αξιωματούχους, παρουσίασε μία διαφορετική άποψη από αυτή που είχε. Φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε συνομιλητές του την οργή του για τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκαν στην Άγκυρα. Οι Τούρκοι ήταν προσβλητικοί, είπε στην ιστοσελίδα μας διπλωματική πηγή.

Στην Ουάσιγκτον αναμένουν νέα σκληρή επίθεση του Ερντογάν εναντίον της Αμερικής με αφορμή το επίσημο άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα. Για να τονίσει τη σημασία της μεταφοράς της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα, ο κ. Τραμπ αποφάσισε να στείλει μεγάλη αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει η αγαπημένη του κόρη Ιβάνκα, με τον εβραϊκής καταγωγής γαμπρό του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε μία νέα επίθεση τις προηγούμενες μέρες στέλνοντας προσωπικό δημόσιο μήνυμα στον Αμερικανό πλανητάρχη, ότι κάνει μεγάλο λάθος να υποστηρίξει το αίτημα του Ισραήλ για μεταφορά των ξένων πρεσβειών στα Ιεροσόλυμα. Επίσης του επιτέθηκε και για την απόφασή του να ακυρώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον σημειώνουν ότι ο κ. Ερντογάν είναι απέναντι στον κ. Τραμπ για δύο από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του, για την Ιερουσαλήμ και το Ιράν. Ομολογούν ότι η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου είναι αντισυμμαχική και πρωτίστως αντιαμερικανική. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η επόμενη φορά που θα τηλεφωνήσει ο κ. Τραμπ στον κ. Ερντογάν είναι για να του ανακοινώσει «μία δυσάρεστη απόφαση», χωρίς να διευκρινίζουν ποια θα είναι αυτή.

Απαντώντας στον κ. Τραμπ για το θέμα του πάστορα, ο κ. Ερντογάν ξέχασε ότι είχε μιλήσει για ομηρία του Μπράνσον. Τόνισε ότι είναι στη φυλακή για κατασκοπεία εναντίον της Τουρκίας μία κατηγορία που εάν καταδικαστεί θα τον οδηγήσει για 35 χρόνια στη φυλακή.

Οι Αμερικανοί είναι βέβαιοι πως εάν συμφωνούσαν σε ανταλλαγή με τον Ιμάμη Γκιουλέν, ο Ερντογάν θα έστελνε την επόμενη στιγμή τον Μπράνσον στην πατρίδα του και θα ξεχνούσαν τις κατηγορίες. Όμως αρνήθηκαν κάθε συνδιαλλαγή κάτι που σβήνει κάθε ελπίδα για αποφυλάκιση του Μπράνσον.

Οι γερουσιαστές Τίλλις και Λάνκφορντ ζήτησαν τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων τους για να επιτύχουν την επιβολή κυρώσεων. Με τα σημερινά δεδομένα πιστεύουν πως θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ψήφους. Υπέρ των κυρώσεων, για το θέμα του Μπράνσον, τάχθηκε ιδιωτικά και ο αντιπρόεδρος Πενς, ενώ είναι βέβαιο πως δεν θα εναντιωθεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Αναφορικά με το θέμα των F-35 που αγόρασε η Τουρκία από την Lockheed Martin, η ιστοσελίδα μας επιβεβαίωσε ότι δεν θα παραδοθούν, και ότι η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων θα γίνει στην Αμερική. Εάν μέχρι τότε δεν απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον, και δεν ακυρωθεί η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, τα αμερικανικά μαχητικά θα παραμείνουν στην Αμερική ακόμα και αν τα έχει πληρώσει η Τουρκία. Με ειδικό νόμο του Κογκρέσου θα κρατηθούν στις ΗΠΑ με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει η τεχνολογία τους, που είναι απόρρητη.

Σημειώνουμε ότι στις 10 Μαϊου έγινε το πρώτο τέστ του πρώτου αεροπλάνου F-35 που σύμφωνα με τα συμβόλαια θα παραδοθεί στην Τουρκία το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Όμως, το αεροπλάνο δεν θα φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αυτό προβλέπει το συμβόλαιο. Στο μεταξύ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η υπόθεση των ρωσικών S-400, η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον, και να μην περάσει από τη Βουλή και τη Γερουσία νομοσχέδιο για κυρώσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η συνεργασία των ομογενών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ «ρίχνει» τα τουρκικά F-35

Αγριεύει η κόντρα του Τραμπ με τον Ερντογάν: “Παγώνει” η πώληση όπλων (F-35) στην Τουρκία

Πρώτο “θύμα” τα μαχητικά F-35: Πρόταση στο Κογκρέσο για εμπάργκο εξοπλισμών στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: