Η ΑΕΚ Βασίλισσα ξανά! 50 χρόνια μετά τον άθλο του Καλλιμάρμαρου ανέβηκε στον θρόνο της




Επέστρεψε στον ευρωπαϊκό θρόνο της, για 3η φορά στην ιστορία της η ΑΕΚ! 1968 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2000 Κύπελλο Σαπόρτα, 2018 Basketball Champions League!

Λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια από το Καλλιμάρμαρο, 50 χρόνια μετά, στο ΟΑΚΑ! Τα μάτια των παικτών του Ντράγκαν Σάκοτα γυάλιζαν μπροστά στο φαβορί όλη τη σεζόν για τον τίτλο, Μονακό, την οποία νίκησαν με 100-94. Με 9/17 τρίποντα! Οι ιαχές των διψασμένων φιλάθλων της έδιναν φτερά στα πόδια τους, κάθε φορά που οι Μονεγάσκοι κάλυπταν διαφορά 10 πόντων. Όταν όμως ο αρχηγός της Ντούσαν Σάκοτα της έδωσε προβάδισμα 11 πόντων (76-87), 6 λεπτά πριν τη λήξη… η ΑΕΚ φάνηκε πως δεν θα απειληθεί ξανά. Δύο φορές λάθος στην επαναφορά, μετέτρεψαν το φινάλε σε «θρίλερ», ένα φινάλε που έμεινε στην ιστορία των «κιτρινόμαυρων».

Με 19 πόντους του Μάικ Γκριν (τους 18 στα πρώτα 3 δεκάλεπτα), 16 του Κέβιν Πάντερ (3/5 τρίποντα), 16 του Σάκοτα (3/3 τρίποντα), 13 του Ντιλρόι Τζέιμς και ένα καθοριστικό κόψιμο σε προσπάθεια για 3 του Ντι Τζέι Κούπερ στα τελευταία δεύτερα, 10 του Βινς Χάντερ και 8 του Γιαννούλη Λαρεντζάκη (2/2 τρίποντα). Με 6 ασίστ του Ξανθόπουλου! Με 10 ριμπάουντ του Μάνι Χάρις που παρ’ ολίγον να κάνει νταμπλ νταμπλ (9π.)!

Ο Σέργκι Γκλαντίρ πέτυχε 18 πόντους με 4/6 τρίποντα, 13 ο Ρόμπινσον, 12 ο Κικάνοβιτς και 12 ο Λακόμπ για τη Μονακό που έπαιζε μπροστά στον πρίγκιπα Αλβέρτο.

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 44-53, 70-73, 94-100

Την «υπογραφή» του Βινς Χάντερ είχαν τα πρώτα λεπτά του τελικού, με τον Αμερικανό να σημειώνει 6 πόντους για το 2-11 της ΑΕΚ! Η Μονακό απάντησε με επιμέρους σκορ 9-4 μειώνοντας στους 4, 11-15, όμως χάρη στους 5 πόντους του Ααρον Κραφτ. Τα μάτια του Χάντερ γυάλιζαν, 15-21, ενώ ο Μάικ Γκριν ευστόχησε σε τρίποντο αμέσως μετά, 15-24. Οι παίκτες του Ζβέζνταν Μίτροβιτς που κάλυπταν εύκολα τη διαφορά σε αυτή την πρώτη περίοδο, απάντησαν με τρίποντο του Έβανς και δίποντο του Κικάνοβιτς, 20-24. Η ΑΕΚ δεν έδειχνε να ανησυχεί: Ένα τρίποντο του Πάντερ και ένα δίποντο του Μαυροειδή διαμόρφωσαν το σκορ της 1ης περιόδου, 20-29. Η ΑΕΚ είχε πάρει 14 πόντους από το ζωγραφιστό, είχε 3/5 τρίπντα και 8/12 δίποντα!

Στην πεντάδα της ΑΕΚ, ο Ξανθόπουλος στη δεύτερη περίοδο έκανε εκπληκτική δουλειά σε οργάνωση και ασίστ (4 σε 8 λεπτά)! Το τρίποντο του Σάκοτα έφερε την ΑΕΚ στο +6, 29-35. Ο Μαυροειδής ανέβηκε σε αυτό το διάστημα χαρίζοντας 7 πόντους στην Ένωση μέχρι το ημίχρονο. Αμάρα Σι, Λακόμπ και Ντι Τζέι Κούπερ έριξαν και πάλι την τιμή της διαφοράς, 39-43. Όμως, η ΑΕΚ είχε πολυφωνία στην επίθεση, αλλά κυρίως στην άμυνα οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα «μάτωναν».

Το γκολ φάουλ του Μάικ Γκριν και το τρίποντο του αρχηγού Ντούσαν Σάκοτα αμέσως μετά εκτόξευσαν για πρώτη φορά τη διαφορά στο +10, 39-49. Και 41-51 με τους πρώτους πόντους του Μάνι Χάρις στο παιχνίδι! Ο Κικάνοβιτς δοκίμασε επιτυχώς έξω από τα 6.75, 44-51 και ο Μάικ Γκριν με ένα παλικαρίσιο buzzer beater λέι απ έστειλε τους «κιτρινόμαυρους» στο +9, 44-53, στα αποδυτήρια, με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε 48-57 έχοντας «καυτούς» τους Γκριν και Τζέιμς, όμως στη συνέχει εγκλωβίστηκε, έκανε βεβιασμένες και κακές επιλογές, με τη Μονακό να το εκμεταλλεύεται. Οι Μονεγάσκοι πλησίασαν ακόμη και στον πόντο, 59-60 (27ο λεπτό) δια χειρός Κικάνοβιτς, με επιμέρους σκορ 11-3 και τον Τραορέ να έχει υπερισχύσει μέσα στη ρακέτα. Ο Λαρεντζάκης πήγε στη γραμμή των βολών και με 2/3 βολές… ξεκόλλησε την Ένωση.

Το 59-62 μετετράπη σε 63-73, με τους Μάνι Χάρις και Μάικ Γκριν να κάνουν τα πάντα στο παρκέ: σκορ, φάουλ και ριμπάουντ! Ο Γκριν κάθισε στον πάγκο έχοντας σημειώσει 18 πόντους (!) σε 21 λεπτά, αλλά και 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ (μηδέν λάθη). Και η Μονακό με 7 γρήγορους πόντους (βολή του Κικάνοβιτς και 2 διαδοχικά τρίποντα του Γκλαντίρ μείωσε με συνοπτικές διαδικασίες, 70-73 στο 30ο λεπτό. Πλησίασαν και στο καλάθι οι Γάλλοι, 71-73 με μία βολή του Ρόμπινσον. Τότε, όμως «μίλησε» ο Πάντερ απαντώντας με τρίποντο, 71-76. Αυτός έκανε και το 73-80, με νέο τρίποντο, με εναπομείναντα χρόνο 8 λεπτά. Ο Ντούσαν Σάκοτα της έδωσε προβάδισμα 11 πόντων (76-87) και το νερό είχε μπει στο αυλάκι».

Πάντερ και Τζέιμς διαμόρφωσαν το 84-93, 3:30΄΄ πριν τη λήξη. Ο Πολ Λακόμπ πέτυχε διαδοχικούς πόντους για το 87-94 και έμεναν 2 λεπτά για το 3ο ευρωπαϊκό της ΑΕΚ. Αυτή τη φορά ο Γκλαντίρ ήταν άστοχος στο τρίποντο! Ο Ξανθόπουλος πήρε το ριμπάουντ και ο Σάκοτα έκανε το 87-96. Ο Ντι Τζέι Κούπερ πέτυχε τρίποντο απέναντι στην πρώην ομάδα του, 90-96, αλλά απέμενε μόνο 1 λεπτό. Ο Σάκοτα πήγε στη γραμμή των βολών ευστοχώντας μόνο στην πρώτη, 90-97. Και τις 2 πέτυχε ο Ρόμπινσον, 92-97 και ο Ντράγκαν Σάκοτα πήρε τάιμ άουτ στα 59΄΄. Ακολούθησαν δύο λάθη στην επαναφορά για την ΑΕΚ.

Ακολούθησε ένα κόψιμο που θα μείνει στην ιστορία του Ντιλρόι Τζέιμς σε προσπάθεια του Ντι Τζέι Κούπερ, εν συνεχεία ο ίδιος έκανε και κλέψιμο, πήρε και το φάουλ από τον Κικάνοβιτς, 94-99, με 2/2 βολές στα 16’’. Ο Κούπερ όμως πήρε φάουλ από τον Μάικ Γκριν και είχε δικαίωμα για 3 βολές! Τις έχασε και τις 3! Και τότε οι φίλαθλοι της ΑΕΚ άναψαν καπνογόνα και άρχισαν να τραγουδούν «Δεν μπορώ να περιμένω».

«Ο ελληνικός αθλητισμός στέκεται στα πόδια του», δηλώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού

Την πεποίθηση του ότι ο «ελληνικός αθλητισμός στέκεται στα πόδια του», εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μετά την κατάκτηση του Basketball Champions League από την ΑΕΚ και την επιστροφή της Ένωσης στον ευρωπαϊκό «θρόνο» της.

«Μια ακόμα ελληνική ομάδα πήρε ακόμα ένα ευρωπαϊκό Κύπελλο. Ο ελληνικός αθλητισμός στέκεται στα πόδια του», είπε αρχικά στην ΕΡΤ ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Μια ωραία διοργάνωση, μια μεγάλη επιτυχία. Φεύγουμε από την κρίση, τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Τέτοιες βραδιές και τέτοιες διοργανώσεις μας κάνουν να το πιστεύουμε περισσότερο. Θέλει πολλή δουλειά, όλη η Ελλάδα χαίρεται με μια ελληνική ομάδα που πήρε έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Μεγάλη στιγμή».

Τουιτάρισμα Μητσοτάκη για το θρίαμβο της ΑΕΚ
«Μπράβο ΑΕΚ! Τεράστια επιτυχία και μάλιστα στην επέτειο των 50 ετών από τον πρώτο μεγάλο άθλο της. Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες και σε όσους συνέβαλαν να μας κάνουν απόψε υπερήφανους»! αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter για την επιτυχία της ΑΕΚ που στέφθηκε πρωταθλήτρια του Basketball Champions League.

Συγχαρητήρια από Λεβέντη
Συγχαρητήρια στην ομάδα της ΑΕΚ, που στέφθηκε πρωταθλήτρια του Basketball Champions League, από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. «Συγχαρητήρια στην ομάδα, συγχαρητήρια στην τεχνική ηγεσία, συγχαρητήρια στους παίκτες. Αυτή η επιτυχία αποδεικνύει στην πράξη ότι όταν δουλεύεις με ζήλο, με πάθος, μπορείς να κατακτήσεις την κορυφή», αναφέρει ο κ. Λεβέντης.

Παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ, κρατώντας το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησαν, βρίσκονται στις κερκίδες για να παρακολουθήσουν τον αγώνα μπάσκετ ΑΕΚ – Μονακό στον τελικό του Final Four του Basketball Champions League, στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, Αθήνα, Κυριακή 6 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

06/05/2018 22:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: