Η άδεια μέσω …Αλβανίας στον Βρυώνη και η πολιτική πτυχή του δράματος του MEGA




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται, στο τηλεοπτικό πεδίο, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς η εξέλιξη της αδειοδότησης έχει και πολιτική πτυχή. Πολλοί ομιλούν για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, που αφορούν πρωτίστως το MEGA, αλλά βρισκόμαστε στο στάδιο της έρευνας, οπότε δεν μπορούμε να πούμε πολλά με βεβαιότητα. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να γινόμαστε πειστικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην ιστοσελίδα μας, οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι πέντε, αφού μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η αίτηση του κ. Φίλιππου Βρυώνη δεν φαίνεται να έχει τύχη. Η Ευρωπαία κυρία που κατέθεσε την αίτηση εκ μέρους του δήλωσε κατοικία στην …Αλβανία. Και ως γνωστόν αυτά είναι εντελώς ασόβαρα πράγματα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει τη νομιμότητα.

Οι εξελίξεις, από επτά άδειες να γίνονται …πέντε, αποκαλύπτουν και τα τραγικά λάθη των μετόχων του MEGA -ή μήπως δεν πρέπει να ομιλούμε για λάθη αλλά για επί τούτου απόφαση με στόχο το κλείσιμο. Τον Ιανουάριο πρόβαλαν ως δικαιολογία ότι δεν καταθέτουν αίτηση για τηλεοπτική άδεια επειδή υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι. Ήταν και τότε, είναι περισσότερο τώρα μία έωλη δικαιολογία. Και μία απαράδεκτη δικαιολογία που οδήγησε στην ανεργία 425 ανθρώπους, οι οποίοι για 26 χρόνια εργάστηκαν με ζήλο και αυταπάρνηση για να κερδίσουν πολλά εκατομμύρια οι μέτοχοί του. Οι οποίοι, όταν χρειάστηκε να στηρίξουν το Μεγάλο Κανάλι και την περιουσία τους, το εγκατέλειψαν και μαζί του τους πιστούς εργαζομένους.

Τότε, οι μέτοχοι χρησιμοποίησαν και μία άλλη δικαιολογία: ότι το ΕΣΡ δεν δεσμεύτηκε να δώσει θεματική άδεια στο κανάλι. Θα κάνω μία πρόβλεψη: Και εδώ θα πέσουν έξω στους υπολογισμούς τους. Το αίτημα του MEGA στα δικαστήρια πιστεύω ότι δεν θα απορριφθεί ελαφρά τη καρδία από τους δικαστές. Αλλά, ακόμα και αν απορριφθεί πάλι έχουν την ευθύνη οι μέτοχοι. Μην τρελαθούμε… Αν ήθελαν, πολύ εύκολα θα έσωζαν το MEGA που τους πρόσφερε δύναμη, δόξα και εκατομμύρια ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε δέκτες πληροφοριών για πολιτικά παιγνίδια, που παίχθηκαν στην πλάτη του καναλιού και των εργαζομένων. Όπως έγραψα στην αρχή ερευνούμε τις πληροφορίες και θα επανέλθουμε. Όμως, πρέπει να υπογραμμίσω ότι η εταιρεία ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι -αν όντως παίχθηκαν πολιτικά παιγνίδια- (παίχθηκαν) με ευθύνη τους. Δεν μπορεί ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση -διότι έχει και αυτή τις ευθύνες της- να επιβάλουν τις όποιες απόψεις τους σε μετόχους ιδιωτικής εταιρείας, εάν δεν το επιτρέψουν οι ίδιοι. Και οι μέτοχοι του Μεγάλου Καναλιού φάνηκαν μικροί, κατώτεροι των περιστάσεων.

Είναι τόσο αστείο, που γελούν και οι …πέτρες: Να ισχυρίζονται ότι δεν καταθέτουν αίτηση για τηλεοπτική άδεια επειδή φοβήθηκαν τον …Βρυώνη! Αλλά και αυτός ο ευλογημένος. Ζητά άδεια ενώ η κυρία που την υπογράφει είναι φορολογικός κάτοικος …Αλβανίας; Γιατί δεν έκανε ότι και άλλοι: Να χρησιμοποιήσει υπεράκτιες εταιρείες (offshore), που έπρεπε και αυτές να απορρίπτονται με τη μία.

Οι τηλεοπτικές άδειες είναι περιουσία του ελληνικού κράτους. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι φανεροί και να υπογράφουν οι ίδιοι τα έγγραφα που απαιτούνται. Αυτό το θέμα πρέπει να το κλείσει μια για πάντα το ΕΣΡ. Για να μην κατηγορηθούν τα μέλη του για επιχειρηματικά και άλλα παιγνίδια…

Αυτά για σήμερα.

Κόβεται ο Βρυώνης από τις τηλεοπτικές άδειες εάν δεν δώσει αύριο επιπρόσθετα στοιχεία

Το MEGA σαρώνει τους ανταγωνιστές: Είδαν την “πλάτη” του Μεγάλου Καναλιού, Αντένα και Star

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: